Video INTERVIUL INTEGRAL „Marius Tucă Show”. Ion Cristoiu: „Această campanie a fost dinadins pustiită ca să se repete 2014. Mai ţineţi minte în 2014, cum Iohannis era un portret?”

Analistul politic Ion Cristoiu a afirmat joi, la emisiunea Marius Tucă Show, că alegerile prezidenţialele de duminică sunt complet inutile, fiind prima dată în postdecembrism când, practic, acest scrutin nu există din cauza preşedintelui Iohannis care ar vrea să câştige al doilea mandat cu un scor zdrobitor, dar fără să facă nimic.

8150 afișări

Klaus Iohannis a evitat, este extraordinar, orice ieşire în mediul nesecurizat. S-a întâlnit numai cu partidul

Marius Tucă: Bine, nu au fost 30 de ani, dar asta e altă discuţie şi nu mai intrăm, dă foarte bine.

Ion Cristoiu: Şi a doua frază este faptul că PSD egal partidul comunism.

Marius Tucă: Da şi scăpăm de comunişti şi de comunism, în sfârşit după 30 de ani, adică vă salvez eu Klaus Iohannis.

Ion Cristoiu: Propaganda din al doilea tur seara.

Marius Tucă: Care va fi? Că ni-o notăm şi urmărim.

Ion Cristoiu: Va fi în Piaţa Victoriei, sărbătoarea căderii comunismului în România în sfârşit.

Marius Tucă: Doamne ajută, mergem şi noi, chiar dacă dumneavoastră sunteţi comunist recunoscut în timp.

Ion Cristoiu: O secundă, ştiţi... aţi observat că Klaus Iohannis a evitat, este extraordinar, orice ieşire în mediul nesecurizat.

Marius Tucă: Păi nu a ieşit nicăieri, a ieşit numai cu partidul.

Ion Cristoiu: S-a întâlnit numai cu partidul. Vreţi să vă dau un exemplu că ăsta... Deci a făcut asta din teamă? Astăzi la Academie...

Marius Tucă: Cum să îţi fie teamă? Aici e un paradox incredibil, vă las imediat, să îţi fie teamă să ieşi în public tu care eşti creditat cu 50% în primul tur?

Ion Cristoiu: Păi nu, nu numai că să îi fie teamă, nu îi e teamă că pierde,  îi e teamă că nu vrea să strige unu la el.

Marius Tucă: Păi e mai rău decât atât, adică nu vrea să-l deranjeze cineva în timpul campaniei electorale.

Ion Cristoiu: Ascultaţi-mă o clipă, astăzi la Academie a avut loc o ceremonie, nu ştiţi, care... ăia de la Academie, că am fost acolo, ăia de la Academie au adus un fragment din zidul Berlinului de patru tone, l-au pus într-o parcare, că o să vedeţi e ceva sinistru, au spus că temporar şi a avut loc astăzi o inaugurare la care a venit Orban, nu ... păi normal era să vină Klaus Iohannis, păi da dar era nesecurizat. Puteam să ies eu din biblioteca Academiei şi să strig alo, domnule Iohannis.

Marius Tucă: Sunteţi genul, vă văd în stare.

Ion Cristoiu: Am dat un exemplu, aţi înţeles?

Marius Tucă: Da, uitaţi la mesaje: „Klaus Iohannis poate să devină nerelevant în următorii cinci ani” parcă mai contează, pentru că generalii vor prelua puterea totală pe modelul Coldea- Băsescu, vedeţi pozele de la Paris cu Udrea şi Bica. În acest context care este reacţia posibilă din partea societăţii româneşti? Poate să apară extrema dreaptă stânga? E o bună întrebare.

Ion Cristoiu: Mie îmi este foarte greu să răspund, deocamdată nu a apărut nimic, am dat ca o contra-reacţie, nu ştiu. Eu nu cred ce spuneţi dumneavoastră, nu cred în ieşirea spontană din decembrie, nu cred. Nici asta din Piaţă, că acuma nu mai iese nimeni în Piaţă.

Marius Tucă: Domnule Tucă vă rog să răspundeţi sincer dumneavoastră şi domnul Cristoiu, în democraţie presa poate să manipuleze, să scrie la comanda patronului? Să fie habarnistă mincinoasă, imorală, să se prostitueze moral şi profesional şi să se mai fie credibilă?

Ion Cristoiu: Este o prostie, de mult nu se mai scrie la comanda patronului, scrie la comanda sergenţilor majori mesianici, asta e nenorocirea.

Ludovic Orban e un băiat vesel, cântă la mandolină. Într-o emisiune, cred că a ridicat tonul la mine şi atunci mi-a sorit troleul, pentru că spunea prostii

Marius Tucă: Şi despre domnul Orban ce părere aveţi? Că îl cunoaştem, vorba aia, de 30 de ani, îmi aduc aminte când îi luam amândoi apărarea cu accidentul ăla, credeţi că ne mai bagă şi pe noi în seamă în sensul că ne răspunde la vreo întrebare?

Ion Cristoiu: Nu, eu vreau să vă spun de unde am pornit divorţul meu de el, că fac o mărturisire.

Marius Tucă: În direct, atenţie, lumina mai mare.

Ion Cristoiu: ...Că nu trăiam cu el. Eram în relaţii destul de normale, eu...

Marius Tucă: Eu sunt în continuare, în sensul că nu am mai vorbit de vreo 10 ani.

Ion Cristoiu: Nu, el e un băiat vesel, cântă la mandolină, nu asta, adică... nu. Eu nu m-am..., dar am înţeles că la petrecerile astea de tehnicieni, de ingineri vine din când în când unul care întreţine atmosfera, cântă, face tumbe, spune bancuri, aşa, bun. Am fost la o emisiune la Cristache şi, mă rog, înainte de emisiune mi-a strâns mâna mi-a zis domnule...

Marius Tucă: Ah, v-aţi văzut cu el în emisiune, până să devină prim ministru.

Ion Cristoiu: Da, era preşedinte sau... şi în emisiune a început să bată câmpii, dar spunea numai nişte clişee de alea cu Uniunea Europeană, până când l-am întrerupt în mod politicos şi cred că a ridicat tonul la mine şi atunci mi-a sorit troleul, pentru că spunea prostii. Adică domnul Marius Tucă, era plin de clişee, nu spunea nimic nou, adică repeta papagaliceşte ce spunea la Cotroceni...

Marius Tucă: Atunci a avut loc divorţul. Şi v-aţi enervat?

Ion Cristoiu: Nu, mi-am dat seama că omul este mai rău decât Boc, este Ludovicul lui Klaus Iohannis.

Marius Tucă: Sunteţi foarte rău domnule...

Ion Cristoiu: Staţi un pic, că Emil Boc nu l-a lăudat atât de tare pe Traian Băsescu, sunteţi de acord?

Marius Tucă: E adevărat, iar episodul, acest lung serial începe de acolo, cine e generalul care... aia e genială.

Ion Cristoiu: Nu numai, e groaznic.

Marius Tucă: Da, nu ştiu, nu mă pricep, nu sunt de aici pentru că acum am sosit în localitate.

Ion Cristoiu: Păi dumneavoastră v-a luat... v-aţi gândit vreodată, v-aţi pus în situaţia lui Iohannis când vine în public... groaznic, e ceva greţos...

Marius Tucă: Aş intra în pământ, m-aş ridica şi aş pleca, sincer, eu asta aş face, mai bine să îmi dea un cap în gură decât să mă laude cineva.

Ion Cristoiu: Din când în când mai primesc şi eu aşa pe postări acolo de genul prostia aia vă felicit...

Marius Tucă: Nu suntem atât de făţarnici, uneori ne place să mai fim periaţi, dar nu în văzul lumii, dacă îmi dă cineva un SMS în seara asta chiar ar fi drăguţ.

Ion Cristoiu: Da, dar uneori mă întreb ce vrea.

Marius Tucă: A, cu siguranţă. Haideţi să vedem ...

Ion Cristoiu: Nu mai cred de mult în SMS-uri sincere.

Marius Tucă: Mai ales că mai trimitem şi noi unele, apropo. Haideţi să difuzez o melodie, o să vedeţi, acum că tot vorbim despre campania... luaţi-o ca pe o dedicaţie.

(BETA)

Marius Tucă: Marius Tucă Show, ediţie specială, la Smart TV, un artist absolut excepţional, Mihai Constantinescu, vă plăcea Mihai Constantinescu?

Ion Cristoiu: Nu aş putea spune că da sau nu, v-am zis să mi-l puneţi pe Sterian.

Marius Tucă: A, pe Valeriu Sterian, vi-l pun data viitoare, un artist excepţional pe care cred că o să îl plângem multă vreme şi mai ales în timp.

Ion Cristoiu: O să râdeţi, eu ascult foarte multă muzică pe texte bune, mă ajută să...

Marius Tucă: Dar despre artiştii, despre oamenii de cultură, despre scriitorii care plec cum vedeţi lucrul ăsta? Rămân undeva în noi? E o întrebare grea, nu eraţi pregătit.

Ion Cristoiu: Nu eram pregătit, că eu am...

Marius Tucă: Îi duceţi în gând, vă gândiţi, îi citiţi?

Ion Cristoiu: Deci eu am scris la un moment dat o notă melancolică despre mormântul care este biblioteca Academiei, acolo sunt vreo trei milioane de cărţi şi din când în când unul ca mine, se găseşte pe undeva, am găsit pe cineva la un moment dat, un jurnal a unei (?) care era jurnalistă prin 1932, Fumen sau Fulmen din primul Război Mondial. Am cerut-o la sală, nici nu avea foile desfăcute şi poate aşa mă gândesc şi eu, ce e scriitorul? Unul care a aruncat o sticlă în mare şi poate o nimerim noi.

Marius Tucă: Şi dacă nu eraţi dumneavoastră, cartea aia nu mai era deschisă poate niciodată.

Ion Cristoiu: Da, nu... acuma nenorocirea este că unii sunt (?) pe moarte dar nu ajută la nimic din punctul ăsta de vedere...

Marius Tucă: E adevărat şi nu sunt în timpul vieţii.

Ion Cristoiu: Deci eu nu cred în teoria, niciodată nu am crezut că scriitorul gen Balzac a scris ca să rămână în posteritate. Scria că avea nevoie de bani, Sadoveanu ştiţi că a scris atâtea cărţi că avea un contract cu Cartea Românească, trebuia să scrie o nouă carte.

Marius Tucă: Întrebaţi-l pe Ion Cristoiu dacă domnia sa crede că suntem pierduţi ca popor? Suntem pierduţi ca popor? Mai avem vreo şansă? De unde ar putea veni ea? Aşa se spunea şi în decembrie 1989.

Mi se pare aberant ca noi să ne ducem acolo şi preşedintele nostru să dea din cap. Unele lucruri poţi să le faci, eu nu cred că cineva ne împiedică să trimitem un ministru la Moscova

Ion Cristoiu: Păi ce am avut vreo şansă?

Marius Tucă: Ni s-a mai dat una.

Ion Cristoiu: Dar ce noi am făcut (?).

Marius Tucă: Dar am vorbit de asta, că au trecut 30 de ani.

Ion Cristoiu: Ceva e în neregulă, eu am o părere...

Marius Tucă: Suntem pierduţi sau nu ca popor?

Ion Cristoiu: Da, vă dau un singur exemplu, în Principele, cartea lui Barbu, că e o carte mare, degeaba vă spun ăştia, e vorba de un principe fanariot român care e pus de turci, ca să fie pus, mama principelui s-a culcat cu grăjdarul vizirului, nu cu vizirul, aşa că... uitaţi-vă şi dumneavoastră de ce credeţi că am tema demnităţii, nu că sunt mare patriotard, deci pentru mine mi se pare aberant ca noi să ne ducem acolo şi preşedintele nostru... şi... să dea din cap. Nimeni nu te obligă, aici este o mare prostie, că dacă vrem facem o altă emisiune, am studiat alianţele în istoria României. Normal, eşti într-o alianţă cum am fost cu ruşii, cu nemţii, cu americanii acum, nu poţi să faci orice, dar unele lucruri poţi să le faci, eu nu cred că cineva ne împiedică să trimitem un ministru la Moscova. Am fost la ambasada României de două ori şi mi-au spus ăia de acolo că de 15 ani nu a trecut nici măcar un subsecretar de stat.

Marius Tucă: Păi da că ăsta pleacă de la Iliescu asta, apropo de complexul ...

Ion Cristoiu: Păi nu, este complexul lătrăilor, aşa a fost şi în perioada interbelică, toată presa era plină, România sentinelă la Nistru, am făcut pe dracu sentinelă. Adică nimeni, în momentul în care te duci la Washington, domnule Marius, ăla, preşedintele Trump, zice vine unu numit Klaus Iohannis, aduceţi-mi dosarul, păi ce vrea ăsta de la noi, păi să îi daţi o şapcă, ah, îi dau o şapcă. Dacă zice, bă vine unu şi vedeţi că vrea cutare, cutare, hai mă să îi dăm. Depinde ce cerem noi, dacă noi cerem ...

Marius Tucă: Pentru că nu mai există oameni de stat în România în primul rând, pentru că i-au distrus. Concluzia dumneavoastră despre aceste alegeri, mă rog, duminică are loc primul tur al prezidenţialelor.

Ion Cristoiu: Aceste alegeri sunt complet inutile, am cheltuit degeaba bani, mai degrabă îl proclamam pe domnul Klaus Iohannis învingător cu 80%...

Marius Tucă: Deci e prima oară din istoria post-revoluţionară când ştim preşedintele din înainte.

Ion Cristoiu: Nu, prima dată în istoria post-revoluţionară când prezidenţialele nu au existat, ceea ce este o adevărată crimă împotriva democraţiei, era un moment să... măcar atmosferă, domnul Marius Tucă, nu e vorba... nu dezbateri...

Marius Tucă: Nu este nici măcar atmosferă de alegeri. Dacă vine cineva din afară nu...

Ion Cristoiu: Păi unde sunt? Trebuie să modificăm neapărat legea aia aberantă în campanie trebuie puse poze că creează atmosferă aia, show-urile de la televiziune, nu dezbateri, dar show, a venit lume, vin ăia, sunt cutare... repet eu din când în când şi eu şi soţia ne reamintim reciproc că duminică trebuie să mergem la vot.

Marius Tucă: Credeţi că va avea loc vreo dezbatere ...

Ion Cristoiu: Din când în când şi eu şi soţia trebuie să ne reamintim reciproc că duminică trebuie să mergem la vot, că de fiecare dată uităm...

Marius Tucă: Credeţi că vor avea loc confruntări televizate după turul întâi între cei doi care vor rămâne?

Ion Cristoiu: Dacă va fi cu Viorica Dăncilă, da.

Marius Tucă: Altfel nu?

Ion Cristoiu: Altfel nu prea văd pentru că o confruntare cu Dan Barna este foarte primejdioasă, pentru Klaus Iohannis este mortal nu faptul că îl bate, nu îl bate, ci faptul că vor veni dinspre Barna atacuri împotriva lui care sunt foarte primejdioase că sunt din familia lui politică, da? Orice va spune Viorica Dăncilă nu are nici o importanţă.

Marius Tucă: Ăia vor vota bineînţeles tot cu Klaus Iohannis.

Ion Cristoiu: Nu, pe dincoace rămân să ştiţi răni.

Marius Tucă: Avem de vorbit după încheierea alegerilor prezidenţiale, mai urmează şi turul al doilea, cred că pe 24 noiembrie. Noi ne vom întâlni cu siguranţă într-o ediţie specială, ediţie în care o să vorbim despre cei 30 de ani de România post comunistă, post-revoluţionară, 30 de ani de democraţie până la urmă aşa cum e ea, sunteţi pregătit pentru o astfel de discuţie?

Ion Cristoiu: Da, mai mare decât perioada interbelică, mereu am spus.

Marius Tucă: E adevărat, mulţumesc mult domnule Cristoiu, aici se termină ediţia specială Marius Tucă Show la Smart TV, ţineţi aproape.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici