Austria nu poate susţine România la CS ONU

Austria nu va putea susţine candidatura României la un loc în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului şi nici la cel de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, dar poziţia nu ar trebui să fie transmisă direct României deocamdată, potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX.

215 afișări
Imaginea articolului Austria nu poate susţine România la CS ONU

Austria nu poate susţine România la CS ONU

Este vorba despre documentul pregătitor al vizitei ministrului austriac de Externe, pe care scrie "Ministerul Federal pentru Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale" şi care menţionează pe prima pagină că este "redactarea finală verificată la 27 martie 2009" şi conţine o analiză detaliată a mai multor subiecte.

Documentul menţionează într-un capitol intitulat "Candidatura României", cu menţiunea "WINKLER/II.5/3949" şi cu nota "DIVERGENZ", că România candidează pentru un post în Consiliul pentru Drepturile Omului (2011-2014) dar şi pentru un post de membru nepermanent în Consiliul de Securitate pentru perioada 2020-2021.

Există diferenţe mari între ceea ce este recomandat ministrului să comunice public în timpul vizitei sale şi elementele de background cu poziţia Austriei.

Astfel, în cazul în care se va pune problema, poziţia comunicată oficial Austriei va fi următoarea: "Austria salută candidatura României la Consiliul pentru Drepturile Omului în perioada 2011-2014. Austria nu şi-a definitivat încă procesul intern de decizie. Vom lua în calcul candidatura României în lumina excelentelor relaţii bilaterale. Austria este la curent în ceea ce priveşte candidatura României la Consiliul de Securitate pentru perioada 2020-2021. Vom lua în considerare candidatura României în lumina relaţiilor bilaterale excelente".

În realitate, documentul notează că România candidează împreună cu Estonia pentru un post de membru nepermanent rezervat ţărilor est-europene, în perioada 2020-2021, iar Austria nu poate susţine candidatura României, pentru că a încheiat un acord de susţinere reciprocă cu Estonia.

"Faptul că Austria nu poate susţine niciuna dintre candidaturi (ale României - n.r.) nu ar trebui să fie transmis direct României deocamdată", precizează documentul.

De asemenea, documentul mai arată că "România candidează pentru un loc în Consiliul Drepturilor Omului, numai că această candidatură nu poate fi susţinută pentru că există un alt acord cu Georgia şi Cehia".

Documentul precizează de asemenea că România a prezentat Austriei o ofertă pentru susţinere reciprocă la Consiliul pentru Drepturile Omului, iar Austria încearcă să obţină susţinerea României.

Pe de altă parte, acelaşi document reţine faptul că, la rândul său, Austria candidează pentru a găzdui sediul IRENA (International Renewable Energy Agency), agenţie a cărei înfiinţare a susţinut-o activ, iar o decizie va fi luată în iunie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici