Video Cazanciuc, despre decizia lui Iohannis de a nu o revoca pe Kovesi: Va răspunde în faţa alegătorilor

Fostul ministru al Justiţiei, Robert Canzanciuc, a declarat, marţi, că preşedintele Klaus Iohannis va răspunde direct în faţa alegătorilor pentru decizia sa de a nu o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA. Cazanciuc susţine că nu s-a pus problema suspendării lui Iohannis.

2419 afișări

"Preşedintele va răspunde în faţa alegătorilor pentru această decizie. Este o decizie politică pe o propunere fundamentată bine, spun eu, de ministrul Justiţiei. Faptul că preşedintele a avut altă opinie este responsabilitatea domniei sale, dar ministrul a argumentat destul de bine această solicitare. Cum aţi văzut, evenimentele ulterioare au întărit argumentele ministrului Justiţiei. E o procedură în curs de luare. Domnul Toader a anunţat că va ataca această decizie la CCR. Aici intrăm pe tărâmul juridic unde lucrurile sunt mai complicate. Avem un text de lege în momentul de faţă care vorbeşte de o anumită procedură, dar avem şi decizii ale CCR care arată cum trebuie interpretat textul legii în spiritul Constituţiei. Din acest punct de vedere, preşedintele României are, în momentul de faţă mai degrabă un rol formal, decât un rol decizional", a declarat senatorul PSD la Parlament.

Întrebat dacă există intenţia unei suspendări a preşedintelui, dacă judecătorii CCR nu vor da câştig de cauza Guvernului, preşedintele Comisiei juridice a Senatului a replicat: "Nu s-a pus niciodată problema suspendării preşedintelui României".

Chestionat despre cine ar trebui să facă această sesizare, Guvernul sau preşedinţii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, Cazanciuc a răspuns: "Actorii sunt stabiliţi de Constituţie, cine poate să facă acest lucru, Guvernul, preşedinţii celor două Camere, CSM. Sunt instituţii care pot să facă această sesizare. Probabil ministrul Justiţiei va argumenta destul de bine anunţul făcut ieri, de ce este un conflict de natură constituţională. Oricare dintre titulari poate să facă acest lucru (să atace la CCR decizia şefului statului – n.r.). Guvernul are avantajul de a avea Ministerul Justiţiei în structura sa, de a avea cel mai potrivit om care să evalueze şi litera şi spiritul legii".

Şeful statului a refuzat, luni, să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, anunţând că motivele invocate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă. Imediat după ce preşedintele României şi-a anunţat decizia, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat pe 10 aprilie, întrebat dacă va fi sesizată Curtea Constituţională, în cazul în care şeful statului va refuza revocarea Laurei Codruţa Kovesi, că rolul ar reveni Guvernului şi premierul trebuie să îşi asume această poziţie.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, pe 11 aprilie, că aşteaptă mai întâi să vadă ce va face preşedintele Klaus Iohannis în privinţa revocării din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, apoi va lua o decizie, dar a dat asigurări că ”sigur îl va susţine pe ministrul Justiţiei”, Tudorel Toader.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici