CCR dezbate pe 12 februarie sesizarea lui Ciolacu şi Meleşcanu pe Legea bugetului de stat

CCR va dezbate, pe 12 februarie, cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern şi Parlament cu privire la Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020, cerere formulată de Marcel Ciolacu şi Theodor Meleşcanu.

303 afișări
Imaginea articolului CCR dezbate pe 12 februarie sesizarea lui Ciolacu şi Meleşcanu pe Legea bugetului de stat

CCR dezbate pe 12 februarie sesizarea lui Ciolacu şi Meleşcanu pe Legea bugetului de stat

Guvernul a transmis Curţii Constituţionale punctul de vedere privind conflictul juridic de natură constituţională sesizat de Parlament privind adoptarea legii bugetului prin angajarea răspunderii de către Executiv.

Instituţia invocă o decizie a CCR care arată că angajarea răspunderii are în vedere adoptarea "în condiţii de maximă celeritate" a unor măsuri urgente dintr-un domeniu de maximă importanţă.

Totodată, Executivul argumentează că parlamentarii au avut posibilitatea de a depune amendamente la proiectul de lege dar şi să depună o moţiune de cenzură.

Cabinetul condus de Ludovic Orban face referire la o decizie a CCR care arată că "Parlamentul este şi rămâne unica autoritate legiuitoare şi în cazul asumării răspunderii de către Guvern, întrucât procedura asumării răspunderii de către Guvern se derulează în faţa camerelor reunite ale Parlamentului şi se desfăşoară sub supravegherea şi controlul forului legislativ suprem, care are la îndemână, în virtutea prevederilor constituţionale exprese ale art.114 alin.(2), posibilitatea demiterii Guvernului printr-o moţiune de cenzură”.

Executivul apreciază că autorii sesizării critică în realitate procedura adoptării legilor bugetare "contrar prevederilor constituţionale privind legiferarea, ceea ce se converteşte într-un viciu de neconstituţionatitate extrinsecă ce poate face obiectul controlului de constituţionalitate", cererea de neconstituţionalitate fiind inadmisibilă.

Astfel, Guvernul susţine că nu există un conflict juridic de natură constituţională generat de procedura angajării răspunderii Guvernului asupra legilor bugetare în temeiul art.114 din Constituţie.

Curtea Constituţională a fost sesizată de preşedinţii celor două Camere ale Legislativului cu privire la posibilul conflict juridic dintre Guvern şi Parlament pe legea bugetului de asigurări sociale şi legea bugetului de stat pe anul 2020. CCR a stabilit data de 10 ianuarie ca termen până la care instituţiile pot transmite punctele de vedere.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, pe 23 decembrie, în plenul reunit al Parlamentului, că Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020 şi pe Legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ccr,
buget,
conflict

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici