Corlăţean: Sprijinul acordat de către Moscova separatiştilor din Ucraina trebuie oprit

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, sâmbătă, că ”stoparea sprijinului acordat separatiştilor din Ucraina de către forţa politică şi militară rusă trebuie să devină rapid realitate” şi a precizat că nu se impunea convocarea CSAT după tragedia aviatică.

196 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Sprijinul acordat de către Moscova separatiştilor din Ucraina trebuie oprit

Titus Corlăţean (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Întrebat dacă se impunea convocarea unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în urma tragediei din Ucraina, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a precizat: ”Pe o evaluare complexă a situaţiei şi ţinând cont că instituţiile abilitate ale statului şi-au făcut datoria, nu credem, la nivelul MAE, că era necesară convocareas CSAT”.

Corlăţean a precizat că este atributul preşedintelui convocarea CSAT, adăugând că s-a considerat că, atâta vreme cât lucrurile sunt bine gestionate, nu era nevoie de convocarea CSAT.

Ministrul de Externe a arătat că această tragedie a dus la reacţia imediată a comunităţii internaţionale.

”Eu cred că Moscova va trage concluziile care se impun, astfel încât să stopeze sprijinul militar. Vorbiţi de armament a cărui origine ar fi cunoscută. Este cunoscut şi noi inclusiv la niveul Alianţei Nord-Atlantice, au fost prezentate public lucruri pe care noi le ştim din interior. De unde este provenienţa, rusă, ce tipuri de armament, lucrurile astea sunt cunoscute”, a spus Titus Corlăţean.

”Într-o astfel de situaţie, stoparea sprijinului acordat separatiştilor de către forţa politică şi militară rusă trebuie să devină rapid realitate şi pe măsură ce lucrurile vor avansa (...) sperăm ca, după acest şoc care a lovit întreaga umanitate, să putem să mergem rapid în direcţia bună”, a mai afirmat Corlăţean.

Ministrul de Externe a subliniat că poziţia Guvernului României, în urma tragediei din Ucraina, este că este ”absolut necesar ca acţiunea separatiştilor să fie stopată, fiind necesară căutarea unei soluţii politice la criza din regiunile estice ale Ucrainei”.

”Această tragedie aviatică şi ceea ce se prezumă a fi un atac criminal, o rachetă împotriva unui avion civil cu pasageri nevinovaţi, demonstrează faptul că la nivelul comunităţii internaţionale, la nivelul Uniunii Europene, trebuie să exprimăm o poziţie foarte clară şi foarte fermă, pentru garantarea imediată a accesului anchetatorilor, a observatorilor OSCE, care au fost restricţionaţi, parţial, la faţa locului, în a proteja probele şi în realizarea unei anchete cu o componentă internaţională, completă, imparţială, care să spună exact ce s-a întâmplat, cine sunt resposabilii, cine a executat operaţiunea şi cine a comandat-o”, a arătat Titus Corlăţean.

Ministrul de Externe a firmat că poziţia Guvernului României este că este ”absolut necesar ca în aceste condiţii dramatice conflictul militar şi acţiunea separatiştilor să fie stopate”, fiind necesară căutarea unei soluţii politice la criza din regiunile estice ale Ucrainei.

Titus Corlăţean a menţionat că marţi va participa la reuniunea miniştrilor de Externe din statelor membre UE şi va avea acest mandat foarte clar şi ferm.

Corlăţean a precizat că Uniunea Europeană a lărgit baza juridică pentru adoptarea de noi sancţiuni la adresa acelor actori, entităţi, persoane care sprijină acţiunile separatiste şi acţiunea agresivă din estul Ucrainei, sancţiuni care, dacă ”Federaţia Rusă nu va înţelege, foarte rapid, să înceteze orice formă de sprijin politic şi militar, inclusiv cu armanent performant”, trebuie aplicate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici