Ministrul Justiţiei transmite protestatarilor un apel la calm: Ultimul cuvânt îl au parlamentarii

Ministrul Justiţiei a făcut, miercuri, o conferinţă de presă inopinată la Camera Deputaţilor, în sala de grup a PSD, el transmiţând protestarilor un apel la calm şi precizând că oportunitatea emiterii OUG pe Justiţie i-a aparţinut, ca ministru, dar ultimul cuvânt îl vor avea parlamentarii.

18307 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei transmite protestatarilor un apel la calm: Ultimul cuvânt îl au parlamentarii

Ministrul Justiţiei transmite protestatarilor un apel la calm: Ultimul cuvânt îl au parlamentarii

"Noi am comunicat, dar din păcate s-a comunicat trunchiat, fiecare citeşte legea cum doreşte şi o interpretează în acelaşi fel. Doresc să transmit un semnal de calm, toţi cei care protestează, e un drept constituţional al dumnealor. Şi la Mnisterul Justiţiei, toţi cei care au dorit să protesteze, i-am aşteptat, am discutat cu dumnealor, în schimb oportunitatea este a ministrului, iar ultimul cuvânt îl aveţi dumneavoastră, colegii mei parlamentari", a spus Iordache în sala de grup a PSD, unde se aflau deputaţii PSD şi reprezentanţii presei.

Iordache a refuzat să răspundă oricărei întrebări a presei. În momentul în care un jurnalist l-a întrebat dacă îşi va da demisia ca urmare a protestelor, Iordache a evitat să răspundă, iar întrebarea a fost primită cu rumoare şi răspunsuri negative din partea deputaţilor PSD.

Ministrul Justiţiei a spus, referitor la cele două proiecte de lege care vizează eliminarea unei posibile sancţiuni de la CEDO, că a ţinut cont de toate observaţiile pe care le-a primit.

"Oportunitatea a stabilit-o ministerul Justiţiei, înaintând către Parlament două proiecte de legi care vor fi dezbătute în procedură de urgenţă în perioada următoare. Am plecat de la nişte condiţii foarte clare, acelea care vizează în primul rând recuperarea prejudiciilor, supraaglomerarea care există la nivelul penitenciarelor. Vreau să vă spun că proiectul legii graţierii nu vizează nici criminali, nici violatori, nici cei care au făcut fapte grave, nici corupţi şi nu vizează persoane sau oameni politici", a reiterat Iordache.

El a spus că prin aceste măsuri de politică penală a urmărit asigurarea unui echilibru între puterile statului.

"Referitor la abuzul în serviciu - emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative există deja în Codul penal actual la conflictul de interese. Deci nu este un element de noutate absolută în legislaţia din România. Cu referire la stabilirea plafonului de 200.000 lei am avut în vedere legislaţia internaţională, convenţia Naţionilor Unite împotriva corupţiei, jurisprudenţa CEDO, opiniile Comisiei de la Veneţia, decizia CCR 405 pe 2006, prevederile Codului penal actual", a spus Iordache.

El a subliniat faptul că afirmaţiile şi opiniile emise în necunoştinţă de cauză, fără o înţelegere corectă, în sensul că sunt dezincriminate faptele de abuz în serviciu dacă prejudiciul este sub 200.000 le, sunt eronate.

"Şi această OUG va veni în Parlament. Dumneavoastră, comisiile specializate, aveţi obligaţia să vă aplecaţi cu maximă urgenţă şi să stabiliţi dacă mai trebuie sau nu mai trebuie făcute modificări pentru că legile se fac în Parlament şi se aplică de către judecători şi procurori", a conchis Iordache.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici