Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Dorim o poziţie de negociere mai fermă pentru produsele farmaceutice. Vom fi partea puternică şi vom face regulile

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că va colabora cu omologii din 11 ţări pentru a spori accesul la produsele farmaceutice şi pentru a obţine preţuri mai mici pentru medicamente.

2017 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Dorim o poziţie de negociere mai fermă pentru produsele farmaceutice. Vom fi partea puternică şi vom face regulile

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Dorim o poziţie de negociere mai fermă pentru produsele farmaceutice. Vom fi partea puternică şi vom face regulile

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii din alte nouă state din Europa Centrală şi de Est au avut vineri o întâlnire, în Capitală, în cadrul căreia s-a discutat despre importanţa colaborării pe tema accesului la medicamente şi despre dispariţia de pe piaţa farmaceutică a mai multor produse.

"Ceea ce încercăm prin această iniţiativă este în mod clar să avem o poziţie de negociere mai fermă pentru produsele farmaceutice. (...) Nu vorbim numai de state membre ale Uniunii Europene. Suntem ţări cu profiluri economice asemănătoare, ţări care au aproximativ aceeaşi problemă. Mă refer la preţul prohibitiv al unora dintre medicamentele noi şi la dispariţia de pe piaţă a unor medicamente", a declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, în perioada următoare, grupurile de lucru din 12 state europene vor lucra la un acord pentru a putea cumpăra împreună mai multe medicamente, obţinând astfel un preţ mai mic.

"Cumpărând mai multe medicamente, preţul este mai mic. Capacitatea administrativă a fiecăreia dintre aceste ţări de a negocia în mod eficient este limitată. Capacitatea unui colectiv care îşi face şi un birou eventual şi îşi angajează nişte avocaţi buni care au făcut lucrul ăsta şi discută şi cu iniţiativa similară care există în Benelux şi la care s-a legat şi Austria creşte, şansele să obţii un preţ mai bun cresc. În plus, simplul fapt că eşti mai mare, în principiu ajută", a spus Vlad Voiculescu.

Omologul său bulgar, Petar Moskov, a precizat că, dacă vor colabora, statele care au luat parte la acord îşi vor putea impune punctul de vedere pe piaţa farmaceutică.

"Mesajul este simplu. Acum, când facem acest lucru împreună, nu mai suntem partea slabă. Vom fi partea puternică şi vom face regulile. Acesta este mesajul întâlnirilor care au avut loc la Bucureşti, Sofia şi care urmează să se desfăşoare la Varşovia, peste două luni", a declarat Petar Moskov.

În luna septembrie, în Varşovia, va avea loc o altă întâlnire a miniştrilor Sănătăţii din cele 12 state.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici