Video Mircea Drăghici, şeful campaniei PSD, pus sub acuzare de DNA: Mi se pare exagerat/ Procurorii anticorupţie: Şi-a însuşit 380.000 de euro subvenţii

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA pentru că şi-ar fi însuşit 380.000 de euro din subvenţiile acordate pentru PSD, pe care i-a folosit pentru plata unui imobil, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

2764 afișări

Drăghici: Nu poate stabili un procuror în ce condiţii un partid închiriază un imobil

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, pus sub urmărire penală de DNA pentru că şi-ar fi însuşit 380.000 de euro din subvenţiile acordate pentru PSD, a transmis, pe Facebook, că un procuror, fie şi de la DNA, nu poate stabili în ce condiţii un partid închiriază un imobil, la ce preţ şi pentru ce termen.

"În această ţară, deocamdată, nu poate stabili un procuror, fie el şi de la DNA, în ce condiţii un partid închiriază un imobil, la ce preţ şi pentru ce termen!", a scris, pe Facebook, Mircea Drăghici.

Trezorierul PSD a revenit ulterior cu explicaţii, precizând că a atacat deja ordonanţa prin care a fost pus sub urmărire penală.

"Am atacat deja ordonanţa din 1 aprilie 2019 prin care mi-a fost atribuită calitatea de suspect, sub aspectul lipsei de temeinicie şi legalitate. În zilele următoare, probabil, procurorul-şef de secţie din cadrul DNA va soluţiona plângerea şi va constata că, întâi de toate, DNA nu are competenţă în efectuarea urmăririi penale. Atunci când e vorba de un partid politic, primul lucru pe care ar trebui să îl facă organul de urmărire penală este să citească statutul partidului şi legea finanţării partidelor politice", a mai scris Drăghici.

DNA: Mircea Drăghici şi-a însuşit 380.000 de euro subvenţii

Mircea Drăghici este acuzat că şi-ar fi însuşit banii de subvenţii pentru partid prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, precizează sursa citată.

DNA mai arată că acest contract avea „un caracter simulat" pentru a-i permite lui Drăghici să folosească banii din subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parţială în proporţie de peste 2/3 a unui imobil.

Drăghici îndeplineşte funcţia de trezorier al PSD, calitate în care are atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private.

DNA spune că, în exercitarea funcţiei de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, Drăghici, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii.

Promisiunea de vânzare cumpărare dintre proprietarul imobilului şi persoana din familia suspectului, dar şi contractul de închiriere dintre acelaşi proprietar şi PSD s-au încheiat în aceeaşi zi, adică pe 15 februarie 2018, pentru acelaşi imobil.

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani, începând cu data de1 martie 2018, valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro, ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranşe de cel puţin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni, transmite DNA.

În realitate, întreaga contravaloare a contractului ar fi fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului, mai spune DNA.

Mircea Drăghici a transmis, pe Facebook, că un procuror, fie şi de la DNA, nu poate stabili în ce condiţii un partid închiriază un imobil, la ce preţ şi pentru ce termen.

„În această ţară, deocamdată, nu poate stabili un procuror, fie el şi de la DNA, în ce condiţii un partid închiriază un imobil, la ce preţ şi pentru ce termen!", a scris, pe Facebook, Mircea Drăghici.


 

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Reacţia lui Drăghici la ieşirea de la DNA

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, s-a prezentat, marţi, la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru audieri, el declarând, la ieşire, că i se pare exagerat să fie pus sub acuzare că nu a respectat o lege pe care el a făcut-o în Parlament şi o ştie cel mai bine.

"Să fii pus sub acuzare că nu ai respectat o lege pe care tu ai făcut-o în Parlamentul României şi eşti cel mai îndreptăţit să ştii spiritul şi litera acestei legi mi se pare exagerat şi cred cumva că are legătură cu coordonarea campaniei, că suntem în buza campaniei. De fiecare dată când a urmat o campanie electorală, am fost chemat la DNA", a declarat, la ieşirea de la sediul DNA, Mircea Drăghici.

Pe 12 februarie 2019, procurorii au cerut ca Autoritatea Electorală Permanentă să predea mai multe documente privind modul de stabilire şi repartizare a subvenţiilor pentru partide acordate PSD, dar şi rapoarte de control privind cum au folosit social democraţii banii, potrivit unor surse oficiale.

Procurorii DNA au deschis un dosar privind utilizarea subvenţiilor pentru partidele parlamentare acordate PSD de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi au cerut Autorităţii mai multe documente.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici