Video Ordonanţa militară nr 8 prevede cum se desfăşoară sărbătorile de Paşte: Pieţele din oraşe rămân deschise/ Este permisă circulaţia anumitor profesii/ Exportul de cereale din România este interzis

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat au anunţat joi seara emiterea ordonanţei nr. 8, înainte de sărbătorile de Paşte. Citeşte mai jos principalele declaraţii şi documentul ordonanţei nr.8 care va fi publicat în această noapte în Monitorul oficial.

56783 afișări
Principalele schimbări introduse joi seara, 9 aprilie prin ordonanţa nr 8:
 
pietele agroalimentare raman deschise pe toata perioada starii de urgenta pentru agricultorii care au certificat si cu respectarea masurii de prevenire a covid.
Din aceasta seara e permisa circulatia in afara gospodariei:
 
- a titularilor de pescuit pentru desfasurarea de pescuit comercial si acvacultura si pentru comerializarea produselor.
- e permisa circulatia in afara gospodariei a apicultorilor spre stupina. Dovada calitatii de apicultor se face cu adeverinta de apicultor sau orice alta adeverinta.
- e permisa circulatia in afara gopodariei pentru achizitia de autovehicule si servicii de reparatii
 
- pe perioada starii de urgneta se interzice si suspenda exportul pentru grau, orz, ovaz, porumb, orez, faina de grau, soia, floarea soarelui, ulei de seminte, zahăr, biscuiti, turte sau alte reziduuri din domeniul de panificatie.
 
- interdicţia zborurilor spre Spania prelungită pentru încă 14 zile, începând din 14 aprilie.
 
- se recomanda autoritatii administratii publice locale sa monteze solutii dezinfectante la intrarea in imobile cu destinatia locuinte colective.
 
- autoritatile competente precum Ministerul Transporturilor vor aviza orice transport aerian chiar daca aeroporturile sunt in subordinea autoritatilor judetene

- centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor   vârstnice,  centrelor   rezidenţiale   pentru   copii   şi   adulţi,  cu   şi   fără dizabilităţi,să fie obligate să funcţioneze.

 

Ordonanţa militară nr. 8. Cele mai importante declaraţii de la sediul MAI:

- Intrăm intr-o perioada foarte importanta pentru toata crestinatatea. Zile pe care ne dorim sa le petrecem in pace si armonie. Aceasta este perioada in care fiecare isi face planul.

Ma adresez unui popor crestin, format din oameni puternici moral şi fizic. Au venit peste noi momente mai grele si mai tulburi decat e imaginam, stim ca aceste vremuri au adus schimbari majore in viata tuturor, pentru unii distantare, pentru altii dezechilibre financiare, in vreme ce tragediile au lovit multi dintre semenii nostri.

Evitand deplasarile, stand in casa vom reusi sa intram mai repede in normalitatea pe care ne-o dorim.

- Este mai bine sa induram in acest an si sa ne bucuram de cei dragi mult timp de acum inainte. Vom acorda atentie deosebita respectarii prevedeirlor legale pentru ca nu dormi sa ne confruntam cu explozie e nr de imbolnaviri. totodata, acordam atentie sigurantei cetatenlilor si amsuplimentat numarul patrulelor sa fim pregatiti in cazul cresterii nr. infractiunilor.

- politia romana, de frontiera, jandaremeira, armata si cei 2.000 de angajati din aparatul central si alte instituii sunt zi de zi in misiuni operative la nivelul intregii tari.

- astăzi am semnat ordonanta militara nr 8 aprobata de Ludovic Orban si care va fi publicata in MO in urmatoarele ore.

 Din aceasta seara e permisa circulatia in afara gospodariei a titularilor de pescuit pentru desfasurarea de pescuit comercial si acvacultura si pentru comerializarea produselor.
- e permisa circulatia in afara gospodariei a apicultorilor spre stupina. Dovada calitatii de apicultor se face cu adeverinta de apicultor sau orice alta adeverinta.
- e permisa circulatia in afara gopodariei pentru achizitia de autovehicule si servicii de reparatii

- o prevedere extrem de importanta - pietele agroalimentare raman deschise pe toata perioada starii de urgenta pentru agricultorii care au certificat si cu respectarea masurii de prevenire a covid.
- se permite deplasarea producatorilor agricole pana la piata si accesul in interiorul acesteia pe baza declaratiei si a certificatului de producator
- unitatile fitofarmaceutice raman deschise pe perioada de urgenta.
- la aceasta ordonanta este prevazuta si o anexa care se refera la inchiderea totala, temporara si partiala a punctelor de trecere a frontierei de stat, care se prelungesc
- punctele de trecere sunt: Naddlac, Salonta, Turnu, Bors, Urziceni
- in urmatoarea ordonanta o sa fie prevazute si punctele din zona frontierei cu Bulgaria. aici sunt referiri directe la granita de vest.

- Am prelungit interdicţia zborurilor spre Spania pentru încă 14 zile, începând din 14 aprilie.

- o alta solicitare primita pe care am introdus-o in ordonanta este cu referire la exceptia de la masura izolarii la domiciliu pentru persoanle care intra in Romania pentru activitati de mentenanţă, service pentru tehnica medicala care nu au simptome asociate covid-19
- prevederile pentru tehnicienii care vin in Romania se aplica si pentru echipamentul si tehnica din domeniul stiintific, aparare si securitate nationala
- asa cum am spus, suntem preocupati de siguranta populatiei contra infractiunilor, de starea de sanatate, suntem in momentul in care trebuie sa luam masuri pentru securitatea alimentare
- pe perioada starii de urgneta se interzice si suspenda exportul pentru grau, orz, ovaz, porumb, orez, faina de grau, soia, floarea soarelui, ulei de seminte, zahăr, biscuiti, turte sau alte reziduuri din domeniul de panificatie.

- Aceste prevederi sunt prevazute intr-o anexa la ordonanta, pe care cei preocupati o pot studia.
- procedurile de export a acestor produse aflate deja in derulare se suspenda pe perioada starii de urgenta. Totodata, pentru siguranta, se suspenda si activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru export

- in ordonanta anterioara am prevazut ca in scara blocurilor sa fie prevazute dispozitive si sarcini, tot ce s-a intamplat dupa au scos in relief situatii in care sunt persoane care au chiriasi. Pentru a nu diferentia acest articol, am compus unul general cu privire la urmatorul lucru: se recomanda autoritatii administratii publice locale sa monteze solutii dezinfectante la intrarea in imobile cu destinatia locuinte colective.

- asadar cred ca e interesul proprietarilor sa se implice astfel incat chiriasii ca fie alaturi de autoritatile locale pentru rezolvarea probelemei.
-  in zilele de joi, vineri si sambata premergatoare celor 2 sarbatori pascale, operatorii isi pot prelungi programul in funcite de necesitati,.


- am fost martori unei situatii de la Cluj, o situatie neplacuta. Pentru a evita ceea ce am vazut la Cluj, autoritatile competente precum Ministerul Transporturilor vor aviza orice transport aerian chiar daca aeroporturile sunt in subordinea autoritatilor judetene.
- prin articol, compententa totala pentru decizia calendarului de aterizare-decolare intra in competenta ministerului transportului.

 

Bogdan Despescu


- activitatile MAI au continuat pentru protejarea populatiei prin impunerea restrictiilor de miscare. Suntem concentrati pentru toate activitatile la nivel national, insa atentie am acordat Suceava si Tandarei.
- am dispus sefilor politiei sa directioneze echipaje suplimentare in toate zonele cu potential risc
- am dispus structurilor subordonate sa asigure mobilitate echipajelor in teren sa avem prezenta activa pe intreg teritoriul Romaniei
- de Paste, mentinem operationala linia a doua de control la frontiera. Toti cei care vin in Romania sunt verificati in linia de triaj si sunt introdusi in carantina sau izolare pentru 14 zile
- pentru cei din afara tarii reiteram: daca veniti in Romania pentru Paste il veti petrece in carantina sau izolare si nu cu familiile dvs.
- nu ne dorim sanctiuni sau sa intocmim dosare penale

- in ultimele 24 ore, la nivel national au actionat peste 36.mii de angajati.

- au fost aplicate 8 mii de sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea ordonantelor militare in valoare totala de 17 milioane lei
-ieri au intrat si au fost triate 10.500 de persoane dintre care 3.500 de cetateni romani.
- stim ca medicii sunt eroii acestor zile si trebuie sa recunoastem meritele lor. Alaturi de ei, eroi sunt si politistii, pompierii, militarii, politistii locali

 

Raed Arafat

- ma refer la ordinul din 7 aprilie care a starnit mai multe reactii publice. Prin acesta s-a decis reducerea activitatii medicale la cazui obligatorii, urgente. In rest, ordinul prevede amanarea cazurilor cronice. Din ce am vazut, multa lume a interpretat ordinul ca este sistare a intregii activitati.

Ordinul nu prevede: nu au fost oprite nici activitatile din spitale. Doar ca s-a dat medicului alegerea de a opera un pacient acum sau intr-o luna cand este mai sigur pentru pacientul respectiv

- afectiunile nu vor fi afectate - tratamente oconolgice, femei gravide, dar sunt si afectiuni precum proteza de sold care poate fi amanata o luna sau alte operatii care pot fi amantate. motivul este dublu - sa pastram locuri in spitale si sa absorbim pacienti cu covid si doi - sa protejam pacientii de aintra in spitale unde pot fi expusi bolii. dar sa protejam si sitalele de pacientii asimptomatici.

 

Marcel Vela

- dragi prieteni, prin ceea ce trecem noi toti, fie ca suntem aici, fie dvs acum acasa, este una din lectiile vietii si cred ca acum este momentul sa dovedim capacitatea de a fi disciplinati, determinati si uniti. Toti simtim aceasta durere a spararii de cei dragi.
- va sigur ca eforturile vor duce la rezultate
-fac apel sa fie respectate regulile si sa nu uitati ca gesturile necugetate vor fi platite scump
- vreau sa-mi exprim recunostinta fata de angajatii MAI, in special cei din prima linie.
- dupa ce am decis sa mutam in strada oameni din birouri, sportivi, campioni s-au oferit sa vina langa colegii lor in zona operativa/
- transmit recunostinta si celor din sistemul sanitar si celor care indeplinesc rol esential in viata de zi cu zi, anonim, cei care continua sa- si duca la bun sfarsit indatoririle
- sunt convins ca Romania simte recunostinta pentru a va arata celor din prima linie respectul pentru eforturilor depuse
-multumesc celor care raman acasa si protejeaza familia, batranii
- fac apel la spiritul civic si la unitate celor din diaspora si la dragostea fata de tara sa raman acolo si sa iubeasca pe cei dragi din Romania de la distanta in aceasta luna
- doar asa vom depasi perioada grea


 

Ştirea iniţială

Oficialii MAI ar putea anunţa emiterea unei noi ordonanţe militare, a opta hotărâre de acest gen emisă în timpul pandemiei de coronavirus. Ministrul de Interne, Marcel Vela, i-a anunţat, marţi seara, pe liderii liberali că pregăteşte o nouă ordonanţă militară, au declarat pentru MEDIAFAX surse liberale.

Conţinutul ordonanţei ar urma să fie făcut public în această seară. În şedinţa PNL, el nu a dat detalii referitoare la obiectul ordonanţei militare.

Ultima ordonanţă militară, nr 7, a fost emisă sâmbătă, 4 aprilie, când s-a instituit carantină totală în localitatea Ţăndărei şi s-au anulat mai multe zboruri comerciale.
 
În următoarele două săptămâni, creştinii au două sărbători religioase importante, Paştele catolic şi cel ortodox, la o săptămână distanţă. 
 
Numărul deceselor a crescut astăzi la 248, cel al îmbolnăviţilor a trecut în ţară de 5.000, iar 441 de noi cazuri de îmbolnăvire au fost raportate în ultimele 24 de ore.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici