Parlamentul admite parţial o cerere de reexaminare formulată de Iohannis. Care va fi rolul CSAT după corecturile făcute de Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a admis parţial, în şedinţa de marţi, cererea de reexaminare a Legii privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării, după ce Klaus Iohannis a susţinut că prin amendamentele aduse de aleşi rolul CSAT este "diminuat".

602 afișări
Imaginea articolului Parlamentul admite parţial o cerere de reexaminare formulată de Iohannis. Care va fi rolul CSAT după corecturile făcute de Camera Deputaţilor

Parlamentul admite parţial o cerere de reexaminare formulată de Iohannis. Care va fi rolul CSAT după corecturile făcute de Camera Deputaţilor

"Direcţia generală de informaţii a apărării este condusă de un director general, cadru militar în activitate. Directorul general este numit de către ministrul apărării naţionale, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Funcţia de director general al Direcţiei generale de informaţii a apărării este asimilată funcţiei de secretar de stat", potrivit raportului întocmit în urma reexaminării la cererea preşedintelui Klaus Iohannis a proiectului pentru modificarea şi completarea Legii nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării.

Deputaţii au decis să elimine din textul legii prevederea potrivit căreia “eliberarea din funcţie (a directorului general al Direcţiei generale de informaţii-n.r.) se face, prin ordin, de către ministrul apărării naţionale”.

În raportul adoptat în urma reexaminării, ministrul apărării naţionale nu mai este abilitat să emită ordine şi instrucţiuni privin mobilizarea Armatei Române, ci doar "ordine şi instrucţiuni privind: ordinea interioară în unitate, serviciul interior, instrucţia de front, onorurile şi ceremoniile militare, serviciul la bordul navelor militare, tragerile cu armament de infanterie, muzicile militare, disciplina militară, garnizoanele militare, educaţia fizică militară, zborul aviaţiei militare".

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, în cererea transmisă Parlamentului, că se impune reexaminarea legii întrucât forma transmisă la promulgare "goleşte de conţinut instituţii constituţionale fundamentale", putând genera disfuncţionalităţi în sistem.

Klaus Iohannis a susţinut că procedura de numire/eliberae din funcţie a directorului general al Direcţiei generale de informaţii a apărării trebuie supusă aprobării CSAT.

"Prin excluderea prezenţei active a CSAT din procedura de eliberare din funcţie a directorului general, ne aflăm în faţa unei măsuri vădite de diminuare a rolului constituţional şi legal al CSAT", a susţinut Klaus Iohannis.

Reexaminarea a fost adoptată cu 179 de voturi "pentru" şi 83 "împotrivă", PNL afirmând că nu susţine proiectul de lege.

Senatul este for decizional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici