Parlamentul, convocat marţi pentru a vota preşedintele-director general al TVR

Plenul Parlamentului a fost convocat marţi la ora 18,00 pentru a vota noul preşedinte-director general al TVR, după ce săptămâna trecută parlamentarii au preferat să absenteze şi să lase postul public fără şef, în contextul nemulţumirii PSD-ALDE în ceea ce îl priveşte pe George Orbean.

338 afișări
Imaginea articolului Parlamentul, convocat marţi pentru a vota preşedintele-director general al TVR

Parlamentul, convocat marţi pentru a vota preşedintele-director general al TVR (Imagine: Alexandru Solomon/ Arhiva Mediafax Foto)

Deputaţii şi senatorii au votat marţea trecută noul CA al TVR, din care fac parte Christel Ţopescu, George Orbean, Irina Radu, Doina Gradea, Alfred Bulai, Oana Stănciulescu, Radu Carp, Debreczeni Hajnal, Ruxandra Garofeanu, Valeriu Cristian Hadji-Culea, Raico Cornea, Monica Ghiurco şi Teodor Gabriel Giurgiu.

Aceştia l-au ales drept preşedinte-director general pe reprezentantul Guvernului, George Orbean, care nu a obţinut avizul Comisiilor reunite de cultură, având un schimb de replici dur cu parlamentarii.

Interimatul Irinei Radu a expirat miercuri, 23 martie, dar parlamentarii au refuzat să asigure cvorumul pentru alegerea unei noi conduceri, PSD şi ALDE fiind nemulţumiţi de votul membrilor CA în favoarea lui Orbean.

Parlamentarii s-au întrunit miercuri la ora 10,30 pentru a vota şeful TVR, în condiţiile în care doar 147 de deputaţi şi senatori şi-au înregistrat prezenţa.

După o pauză de consultări în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a încercat să-l convingă pe premierul Dacian Cioloş să emită o OUG care să permită numirea unui şef interimar al televiziunii publice, cvorumul a fost asigurat la limită, prin prezenţa a 274 de deputaţi şi senatori în plen - numărul necesar fiind 272 de aleşi.

Parlamentarii au votat cu bile, dar s-au înregistrat doar 189 de voturi exprimate, astfel că procedura va fi reluată marţi la ora 18,00.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat, miercuri, propunerea făcută de CA al TVR pentru funcţia de preşedinte-director general, afirmând că George Orbean este "o persoană care nu are facultatea terminată la vârsta de 40 de ani".

''Sunt profund dezamăgit că, din Consiliul de Administraţie al TVR, nu s-a găsit a se face o altă propunere decât o persoană care nu are facultatea terminată la vârsta de 40 de ani. Lucrul acesta mi se pare definitoriu pentru modul în care selectăm şi numim, sigur, din fericire nu s-a ajuns la confirmare prin vot, dar propunem persoane care nu au nici cea mai mică competenţă pentru a ocupa acest post'', a declarat preşedintele Senatului.

PSD a comentat ironic situaţia, prin vocea lui Liviu Dragnea.

"Constat că Guvernul, în frunte cu premierul Dacian Cioloş, şi-a asumat răspunderea în ceea ce priveşte problema TVR. Preşedinte-director general este reprezentatul Guvernului, domnul George Orbean, pus de premierul Dacian Cioloş. Asta înseamnă că a avut încredere în dumnealui, deci au realizat un binom foarte eficient şi problema TVR va fi discutată la Guvern şi va fi rezolvată de Guvern", a afirmat liderul PSD la Parlament.

Social-democraţii au reiterat vineri că nu îl vor susţine pe Orbean, arătând prin intermediul unui comunicat de presă că speră ca marţi să poată vota ''o persoană potrivită, atât din punct de vedere al studiilor, cât şi a experienţei, pentru funcţia de preşedinte-director general al TVR''.

La rândul său, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a remarcat, miercuri, că PSD a jucat ''un teatru absurd'' în ceea ce priveşte validarea şefului TVR, afirmând că social-democraţii ''digeră greu propunerea Guvernului'' şi că probabil în şedinţa plenului reunit de marţi se va respinge numirea lui George Orbean.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici