PSD interzice cumulul de funcţii, liderii trebuind să aleagă între conducerea locală şi cea centrală

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, luni, introducerea unei interdicţii de cumul de funcţii în partid, liderii fiind nevoiţi să aleagă între o poziţie aleasă la nivel local şi una la nivel naţional, măsura afectându-i pe mulţi lideri judeţeni, însă foarte puţin s-au opus deciziei.

439 afișări
Imaginea articolului PSD interzice cumulul de funcţii, liderii trebuind să aleagă între conducerea locală şi cea centrală

PSD interzice cumulul de funcţii, liderii trebuind să aleagă între conducerea locală şi cea centrală

Liviu Dragnea a precizat că această propunere a fost dezbătută foarte mult, iar în final doar "patru sau cinci" social-democraţi s-au împotrivit ideii. Astfel, liderii PSD vor trebui să aleagă între o funcţie de conducere la nivel local şi una la nivel naţional, nemaiputând să cumuleze astfel de poziţii, cum se întâmplă în prezent. Un lider de organizaţie judeţeană sau municipală, de exemplu, nu va mai putea ocupa funcţii alese la nivel naţional, precum cea de vicepreşedinte sau preşedinte executiv. Dacă un lider local va dori să candideze la Congres şi va câştiga, va trebui să aleagă între cele două funcţii.

Preşedintele PSD a precizat că acest sistem va ajuta partidul în alegerile locale şi parlamentare, când liderii locali vor putea să se concentreze doar pe problemele organizatorice şi nu vor mai fi implicaţi direct în deciziile politice de la vârful partidului.

Viitorul Birou Permanent Naţional al PSD va fi mai "suplu", urmând să fie alcătuit din preşedinte, preşedinte executiv şi 14 funcţii de vicepreşedinţi, dintre care patru pentru organizaţia de femei, iar premierul va avea drept de vot, a precizat Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a confirmat, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că Victor Ponta a propus renunţarea la funcţia de preşedinte executiv, însă nu a întrunit susţinerea necesară la vot. El a mai spus că s-a optat pentru varianta cea mai bună- aceea cu preşedinte executiv şi 14 vicepreşedinţi, din care patru vor fi ai organizaţiei de femei, fără prim-vicepreşedinţi.

Întrebat de ce s-a renunţat la cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte, Dragnea a spus că nu a renunţat pentru că "nu le avea în buzunar", dar partidul a optat pentru soluţia ce mai bună, cu un BPN "mult mai restrâns".

Premierul va avea drept de vot în BPN, la fel şi preşedintele Consiliului Naţional, în timp ce miniştrii vor putea participa la şedinţele BPN când vor fi solicitaţi.

Din Comitetul executiv vor face parte membrii BPN, liderii de organizaţii judeţene, liderul organizaţiei de tineret şi al organizaţiei de femei, la care se adaugă opt noi posturi de secretari regionali, în timp ce funcţiile de secretari executiv au fost eliminate.

La Congres va fi schimbată şi structura Consiliului Naţional al partidului, condus în acest moment de către Rovana Plumb, în sensul că acest for nu va mai fi unul de decizie, ci de deliberare. Astfel, va fi format din parlamentari, miniştri sau secretari de stat, preşedinţii de CJ sau vicepreşedinţii, toţi primarii de municipii şi oraşe şi reprezentanţi ai comunelor, câte trei din fiecare judeţ. Consiliul Naţional va ajuta PSD la elaborarea programelor politice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici