Video Traian Băsescu: Eşec jenant la Sofia. Iohannis avea ca obiectiv să obţină oficial acordul Bulgariei pentru o Flotă NATO la Marea Neagră, dar a primit refuz public - VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a fost ''victima unor incompetenţi'' în ceea ce priveşte obţinerea acordului Bulgariei pentru a se crea o flotă comună la Marea Neagră, consideră fostul şef de stat Traian Băsescu, cerând demisia miniştrilor de Externe şi al Apărării, dar şi a şefului SIE.

3604 afișări

''Eşec jenant la Sofia. Preşedintele Iohannis a plecat la Sofia având ca obiectiv să obţină oficial acordul Bulgariei pentru a se crea o Flota NATO (România, Bulgaria, Turcia) la Marea Neagră.

Cum a fost posibil ca Preşedintele Iohannis să plece la Sofia cu un obiectiv anunţat, iar la Sofia să primească un refuz public de la bulgari?! Cum au pregătit MAE,MApN, consilierii preşedintelui obţinerea acordului Bulgariei? De ce SIE nu l-a prevenit pe Preşedinte? Domnul Preşedinte Iohannis a fost victima unor incompetenţi şi a creat un eveniment politic negativ, greu de surmontat din punct de vedere al credibilităţii în interiorul NATO, dar şi în interiorul UE'', a scris vineri dimineaţa Traian Băsescu pe Facebook.

El a explicat că un şef de stat nu face o vizită bilaterală pentru a fi refuzat de parteneri, ci o face doar în momentul în care înţelegerea este negociată până la detaliu, iar rostul vizitei este acela de a valida şi parafa înţelegerea. ''Altfel, preşedintele este penibil. În mod normal, la această oră, Lazăr Comănescu, Mihnea Motoc, Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, şi consilierii de politică externă şi cel de securitate naţională nu trebuiau să mai fie în funcţii'', a subliniat Băsescu.

Afirmaţiile vin în contextul în care joi, la doar o zi de la întrevederea preşedintelui Klaus Iohannis cu preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, şi cu premierul Boyko Borissov, au apărut luări de poziţii ale părţii bulgare potrivit cărora autorităţile din statul vecin nu susţin iniţiativa României privind forţele navale de la Marea Neagră.

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, i-a explicat preşedintelui României, Klaus Iohannis, că se opune iniţiativei flotei militare NATO pentru a evita ca Marea Neagră să devină "zonă de conflict", afirmă surse citate de site-urile bulgare 24chasa.bg şi Novinite.com. "Eu am spus mereu că noi suntem o ţară paşnică. Nu vreau ca Marea Neagră să devină zonă de conflict militar", a declarat Borisov, conform 24chasa.bg.

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a precizat joi că iniţiativa privind flota de la Marea Neagră a generat interpretări, subliniind că "nu creează nimeni o flotă NATO, asta este o prostie", iniţiativa vizând exerciţii comune ale forţelor navale din România, Bulgaria şi Turcia, state membre NATO.

Miercuri, după întâlnirea cu preşedintele Bulgariei, Iohannis declara că iniţiativa locală pe Marea Neagră la care vor participa România, Bulgaria şi Turcia se va concretiza, însă important este să fie obţinută în scurt timp "umbrela NATO", a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis în Bulgaria.

"Această iniţiativă, la care credem că vor participa cu mult entuziasm, în afară de România, Bulgaria şi, sigur, Turcia, este una pe care vrem să o creăm local, dar să obţinem în scurt timp umbrela NATO, fiindcă noi suntem aliaţi în NATO. Această propunere va fi concretizată, vom face paşi pentru a ajunge la o formă concretă, vom descrie cum evoluează în timp", a declarat preşedintele în timpul unei conferinţe de presă comună cu omologul său bulgar.

Iohannis a mai spus că iniţiativa navală va presupune la început exerciţii simple de compatibilizare, de traning, urmând ca evoluţia să fie analizată în timp. De asemenea, preşedintele a subliniat că intenţia nu este de revenire la perioada Războiului Rece sau de a ataca pe cineva.

La rândul său, preşedintele Rosen Plevneliev a spus că Bulgaria va sprijini şi va contribui la această iniţiativă, menţionând că este în interesul strategic al ţării sale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici