Un dansator, un alpinist şi un poliţist aspiră la locul lăsat liber de Iohannis

Un poliţist, un profesor, un alpinist şi un dansator sunt printre candidaţii la funcţia de primar al oraşului Sibiu, unde, din anul 2000, alegerile au fost câştigate de Klaus Iohannis. Zeci de candidaturi au fost depuse pentru primăriile din zona Transilvaniei, pe lângă politicieni vechi, fiind înscrişi şi ingineri, medici şi un dezvoltator imobiliar care şi-a făcut campania pe bicicletă.

1371 afișări
Imaginea articolului Un dansator, un alpinist şi un poliţist aspiră la locul lăsat liber de Iohannis

Un dansator, un alpinist şi un poliţist aspiră la locul lăsat liber de Iohannis (Imagine Adriana Neagoe / Mediafax Foto)

Sibiu: 15 candidaţi pentru funcţia lăsată liberă de Iohannis

Potrivit Biroului Electoral al Circumscripţiei nr. 1 Sibiu au fost depuse candidaturi pentru alegerile locale din data de 5 iunie 2016, atât din partea partidelor, cât şi a alianţelor, formaţiunilor politice, dar şi din partea candidaţilor independenţi, fiind trei candidaţi independenţi, între care o femeie, profesorul Ana Alexandrina Matei, dar şi de Lucian Liviu Trancă – poliţist şi Ioan Ştefan Zară, agent de asigurări.

Din partea Forumului Democrat al Germanilor din România şi-a depus candidatura Astrid-Cora Fodor, actualul viceprimar cu atribuţii de primar al Sibiului, ales de Consiliul Local după ce Klaus Wener Iohannis a devenit preşedinte al României.

Astrid Cora Fodor împlineşte 63 de ani în 6 noiembrie şi este necăsătorită. Este absolventă de Drept, dar, de-a lungul carierei a ocupat mai multe funcţii în domeniul economic. Din 2002 până în 2008 a fost director economic al Consistoriului Evanghelic Superior al Bisericii Evanghelice. A devenit consilier local în 2004, iar la alegerile locale din 2008 a fost aleasă consilier municipal din partea FDGR, atunci devenind şi viceprimar al Sibiului. Din 2 decembrie 2014, este primar interimar, fiind aleasă cu 21 de voturi din totalul de 23 exprimate.

Din partea PNL, şi-a depus candidatura fostul director al Direcţiei de Cultură, Răzan Codruţ Pop, care are 35 de ani, fiind absolvent al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Lucian Blaga Sibiu.

PSD va merge în alegeri cu fostul prefect al Sibiului, Ioan Ovidiu Sitterli. Acesta şi-a anunţat demisia la începutul lunii martie, motivând că intenţionează să candideze pentru funcţia de primar al Sibiului, însă demisia sa a fost pusă pe seama faptului că pe masa acestuia aştepta semnătura sa un referat de demitere a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, condamnat definitiv pentru conflict de interese.

Din partea UNPR va candida pentru un mandat de primar Daniel Gălan, în vârstă de 46 de ani. În prezent este întreprinzător particular, dar a fost militar în teatrele de operaţiuni din Bosnia în 1997. Este pentru prima dată într-un partid politic şi ca primar îşi doreşte investiţii mai mari în sănătate, săli de sport pentru fiecare şcoală, bazine de înot, peste 30 de locuri de joacă pentru copii şi lărgirea zonei verzi a oraşului.

Ovidiu Zeicu este dansator la Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul Junii Sibiului, are 38 de ani şi este căsătorit. El va candida din partea Partidului Puterii Umaniste (social – liberal).

Ana Alexandrian Matei, candidat independent, are 63 de ani şi este profesor. Matei predă contabilitate la un liceu din oraş, dar este şi auditor financiar. Între anii 1997-2000 a făcut parte din Alianţa pentru România, iar după 14 ani s-a alăturat PSD, de unde a demisionat în martie 2016.

Lucian Liviu Trancă, agent şef la Poliţia de Proximitate Sibiu, are 44 de ani şi este căsătorit. Şi el aspiră la fotoliul de primar al Sibiului, pentru care va candida independent. Tot independent candidează şi Ioan Ştefan Zară, care are 29 de ani şi este agent de asigurări.

Încă patru candidaţi s-au înscris în lupta pentru Primăria Sibiu pe ultima sută de metri, chiar înainte de închiderea listelor la Biroul Electoral Municipal. Printre aceştia se află şi alpinistul Teodor Tulpan, cel care candidează din partea Partidului Ecologist şi care speră că, deşi înscris printre ultimii, va ajunge primul, aşa cum a înregistrat succesul din 2003 când a atins Vârful Everest.

Cluj-Napoca: Emil Boc se va bate cu alţi nouă candidaţi la primărie

„La BEM Cluj-Napoca au fost depuse dosarele a zece candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului. Aceştia sunt Octavian Buzoianu (independent), Bruno Roschnafsky (PPU), Emil Boc (PNL), Horvath Anna (UDMR), Fancsali Erno (PPMT), Liviu Alexa (PML), AAdrian Gurzău(PMP), Mircia Giurgiu (PSRO), Irina Pop (M10) şi David Ille (Uniunea Creştin Democrată din România – UCDR). De asemenea, au fost depuse liste de candidaţi pentru Consiliul Local Cluj-Napoca din partea alianţei PSD – ALDE, PNL şi UDMR, complete, cu 34 de persoane, şi incomplete, din partea PPU, PPMT, PML, PMP, PNŢCD, PSRO, M10 şi UCDR”, au spus sursele citate.

Emil Boc (PNL), actualul edil al municipiului Cluj-Napoca, candidează pentru al patrulea mandat. El a fost a fost ales, prima oară, în funcţia de primar, în anul 2004, după care a fost reales în 2008. Numit în funcţia de premier în decembrie 2008, el s-a reîntors la Cluj-Napoca, şi a fost ales în funcţia de primar la alegerile locale din 2012.

Octavian Buzoianu (independent) este un om de afaceri, fost director al fabricii de bere Ursus din Cluj-Napoca, fiind, în prezent, implicat în afaceri imobiliare şi agricole. El este susţinut de alianţa PSD-ALDE, de UNPR, PNŢCD şi PRM.
Bruno Roschnafsky (PPU) a fost baschetbalist, component al echipei “U” Mobitelco Cluj-Napoca şi al unei echipe de baschet din Germania.

Horvath Anna (UDMR) este actualul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, iar Fancsali Erno (PPMT) a devenit cunoscut după ce a strâns peste 10.000 de semnături pentru autonomia Transilvaniei.

Liviu Alexa (PML) este jurnalist şi a fost implicat în dosarul de şantaj de presă „Gazeta”. Numele lui apare în rechizitoriul procurorilor DNA după ce, în anul 2005, în calitate de redactor şef al „Gazetei de Oradea”, l-ar fi şantajat pe viceprimarul municipiului Oradea de la acea vreme, Gavrilă Ghilea. Adrian Gurzău (PMP) este deputat, a fost ales în Parlament, iniţial, pe lista PDL. Copiii săi au fost botezaţi de fostul lider al PMP, Elena Udrea.
Mircia Giurgiu (PSRO) a fost deputat al mai multor partide – PRM, PDL, PSD, până în 2012. În prezent este lider al Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România. A mai candidat şi în urmă cu patru ani la Primăria Cluj-Napoca.
Irina Pop (M10) este avocat de profesie, iar în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014 a fost susţinătoarea Monicăi Macovei.

David Ille este vicepreşedinte al UCDR. La Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Cluj au fost depuse trei liste complete de candidaţi, 47 de persoane, pentru Consiliul Judeţean Cluj, din partea PSD, PNL şi UDMR, şi incomplete din partea ALDE, PSR, PPMT, PML, PRM, Partida Romilor „Pro Europa”, M10, PNŢCD, PPU, PSRO, UCDR şi PMP.

Braşov: Scripcaru vrea un nou mandat de primar. Ca independent

În cursa pentru Primăria Braşov şi-au trimis candidaţi şase partide (PER, UNPR, PNL, PSD, PMP şi PRM), iar alte cinci persoane vor candida independent: George Scripcaru, Cătălin Leonte, Mihai Sturzu, Florian Staicu şi Cornel George Comşa.

Actualul primar al Braşovului, George Scripcaru, şi-a depus candidatura, duminică, pentru Primăria Braşov, el sperând să câştige cel de-al patrulea mandat, însă pentru prima dată candidează ca independent şi nu din partea PDL. În luna februarie, Scripcaru a fost trimis in judecată, sub control judiciar, de procurorii DNA Braşov. El este acuzat de luare de mită, abuz in serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. George Scripcaru, în vârstă de 49 de ani, s-a înscris în Partidul Democrat în 1992, în perioada 1994-2000 a fost preşedinte al organizaţiei judeţene de tineret, iar din 1996 şi până în 2000 a fost consilier în Consiliul Local Braşov.

În anul 2001, Scripcaru a fost numit preşedinte al organizaţiei judeţene Braşov a PDL şi vicepreşedinte al PDL la nivel naţional.

Cătălin Leonte (43 de ani), care a demisionat la începutul acestui an din PSD şi din Consiliul Local, şi-a anunţat în martie candidatura ca independent la Primăria municipiului Braşov. El va fi însă susţinut de PSRO şi Mircea Geoană. Leonte a absolvit Facultatea de Management în Sibiu şi cea de Drept în cadrul Academiei de Poliţie Bucureşti, având şi studii de management în Maria Britanie, unde a predat timp de trei ani.

Alt candidat independent este fostul consilier judeţean şi fost senator PDL Florian Staicu (47 de ani). Originar din Târgu Jiu, Staicu este profesor de matematică, fiind cadru didactic la Universitatea "George Bariţiu" din Braşov.

Tot ca independent candidează şi Cornel George Comşa (38 ani), care este deputat din anul 2012 într-un colegiu din judeţul Alba. El va candida însă la Primăria Braşov, fiind căsătorit cu o braşoveancă. A absolvit Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babes – Bolyai din Cluj, iar timp de cinci ani a fost consilierul Casei Regale a României.

De asemenea, tot independent candidează şi deputatul independent Mihai Sturzu, fost preşedinte al TSD şi membru al trupei Hi-Q.

Din partea PSD Braşov va candida consilierul local Răzvan Popa, în vârstă de 37 de ani, fost ziarist, apoi purtător de cuvânt la PSD Braşov. În perioada 2012-2014, a fost viceprimar al Braşovului, iar în prezent este consilier local şi preşedinte executiv al organizaţiei municipale a PSD Braşov.

Tot din rândurile jurnaliştilor vine şi candidatul susţinut de Partidul Ecologist Român, Mariana Sebeni, în vârstă de 50 de ani. Ea este singura femeie intrată în lupta pentru fotoliul Primăriei Braşov. Jurnalista a fost membră a Forţei Civice Braşov, iar după fuziunea acestei formaţiuni cu PDL, a devenit membru al democrat-liberalilor. Ulterior, Sebeni a trecut la Mişcarea Populară, iar în prezent este membră a Partidului Ecologist Român, în calitate de candidat pentru Primăria Braşov.
Vicepreşedintele CJ, Adrian Gabor, este candidatul PNL Braşov pentru Primărie. El a fost viceprimar al municipiului Braşov timp de opt ani , a devenit din 2012 consilier judeţean fiind, de la începutul acestui an, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

Candidatul Forumului Democrat German Român (FDGR) Braşov este consilierul local Cristian Macedonschi (44 ani). El este membru al Clubului Economic German, membru al Forumului Româno-German de la Berlin şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Turistică din judeţul Braşov. Alianţa pentru Braşov (UNPR + PNŢCD) l-a nominalizat pe Ion Dumitru Dumitrescu drept candidat la Primăria Braşov. El nu este membru în niciun partid politic şi este directorul adjunct al ANAF Braşov din 2012.

Mişcarea Populară va intra în cursa pentru Primărie cu Costel Mihai (31 de ani), care este preşedintele MP Braşov şi cel mai tânăr candidat. El este jurist de profesie şi a fost consilier local la nivelul municipiului Braşov.

Şapte candidaţi au intrat în cursa pentru Primăria municipiului Alba Iulia

Şapte persoane, dintre care cinci susţinute de partide politice şi două independente, şi-au depus candidatura la Biroul Electoral Municipal şi vor intra în cursa pentru Primăria Alba Iulia.

Printre candidaţi se află actualul edil, Mircea Hava, care a câştigat, în 2012, al cincilea mandat consecutiv. Liderul PNL Alba, Mircea Hava (59 de ani), şi-a depus, vineri, candidatura pentru al şaselea mandat de primar al municipiului Alba Iulia, funcţie pe care o ocupă neîntrerupt de 20 de ani. Cu această ocazie, PNL a depus o listă de 27 de consilieri locali, primele locuri fiind ocupate de membri din fostul PDL. Mircea Hava va candida şi în acest an în tandem cu Ion Dumitrel, actualul preşedinte al CJ Alba. Hava l-a devansat în 2012 pe principalul său contracandidat, deputatul Călin Potor (USL), cu peste 13 procente.

PSD Alba Iulia a depus, luni, candidaturile pentru Primăria municipiului Alba Iulia şi consiliul local. Candidatul susţinut de social-democraţi, Călin Potor (57 de ani), a fost absent la depunerea dosarelor, el invocând o vizită la Bruxelles. Potor, de profesie medic specialist de urgenţă, se află la al doilea mandat de deputat, fiind ales în 2008 din partea PDL. În 2010 a trecut la PNL, formaţiune politică în care a rămas până în 2014. Călin Potor a fost viceprimar al municipiului Alba Iulia în perioada 2000 – 2005 şi manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia în perioada 2005 – 2008.

Ovidiu Jidveian (35 de ani), susţinut de ALDE, şi-a depus candidatura luni, el precizând că are alături ”cea mai tânără echipă de consilieri locali”. Jidveian, care a fost preşedinte al PSD Alba Iulia, timp de 6 ani, a trecut, recent, la organizaţia condusă de Tăriceanu şi Constantin. Acesta şi-a explicat gestul spunând că a renunţat la siguranţa unui partid mare care nu-l mai reprezenta pentru a construi cu oameni apropiaţi crezului său.

Sub sigla PMP va candida deputatul Clement Negruţ (52 de ani), preşedintele filialei judeţene Alba a partidului. Acesta s-a arătat foarte încrezător în şansele sale, precizând, la lansarea candidaţilor PMP din judeţul Alba, că el va fi ”viitorul primar” al municipiului Alba Iulia. În 2012, Negruţ a candidat la alegerile parlamentare din partea PDL, însă a ales să se înscrie în Partidul Mişcarea Populară, iar în prezent este unul dintre deputaţii neafiliaţi.

Forul judeţean al UNPR Alba l-a validat pe Dorin Şerdean (47 de ani) drept candidat la funcţia de primar al municipiului Alba Iulia, el înscriindu-se, marţi, în ultima zi de depunere a candidaturilor, în cursa electorală. Şerdean a candidat la primărie şi în 2012, din partea PP-DD, şi a obţinut un post de consilier local, fiind votat viceprimar al municipiului. În 2015 a fost schimbat din funcţie.

În cursa pentru Primăria Alba Iulia s-a înscris un singur candidat independent. Este vorba despre Mircea Trifu (44 de ani), un dezvoltator imobiliar, care a dus o campanie inedită de strângere de semnături, pe bicicletă, ajungând în fiecare cartier al municipiului. Trifu a declarat că îşi doreşte să ofere albaiulienilor, în primul rând, ”o tribună civică”.
Anca Iuliana Sava (43 de ani) a fost ultimul candidat înscris, dosarul său fiind înregistrat, marţi, după ora 22.00. Aceasta nu este o persoană foarte cunoscută în municipiul Alba Iulia, numele său nefiind mediatizat în presa locală până în prezent.

Bistriţa: 11 candidaţi intră în cursa electorală pentru fotoliul de primar al Bistriţei

Primul care a intrat în lupta electorală pentru Primăria Bistriţa a fost Alin Seserman, candidat independent susţinut de M10. Alin Seserman are 43 de ani şi este doctor în istorie-filozofie.

Actualul primar al oraşulului, Ovidiu Teodor Creţu, susţinut de PSD a fost al doilea încris în cursa electorală. Ovidiu Creţu candidează pentru al treilea mandat la Primăria Bistriţa, are 63 de ani şi este de profesie inginer. Cu un inginer agronom îşi încearcă şansele şi PMP, candidatul fiind Ionuţ Simionica, în timp ce PNL mizează pe Stelian Nechita-Dolha .

Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor intră în lupta pentru Primăria municipiului Bistriţa cu fostul primar al oraşului din perioada 2000-2008, Vasile Moldovan, un inginer în vârstă de 68 de ani.

La sediul BEM Bistriţa au mai depus dosarele de candidatură pentru funcţia de primar al Bistriţei şi reprezentanţii Partidului Ecologist Român - Mircea Archiudean, Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat - Petru Sigartău, UDMR - Antal Attila, Partidului Social Românesc - Dorin Beserman, Uniunii Naţionale pentru Progresul României – Liviu Rusu şi Blocul Unităţii Naţionale - Ioan Mathe.

Şase candidaţi la funcţia de primar al municipiului Sfântu Gheorghe

Pentru funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, şi-a depus candidatura pentru cel de-al treilea mandat şi actualul primar, Antal Arpad Andras, din partea UDMR. Antal Arpad este cercetat într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii oraşului printr-un credit de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), fiind acuzat de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice. În luna februarie, procurorii DNA au luat măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de primarul din Sfântu Gheorghe, acesta având, printre altele, interdicţia de a-şi exercita funcţia şi de a intra în contact cu angajaţii Primăriei.

Mădălin Doru Guruianu, candidatul PNL pentru funcţia de primar al municipiului, este consilierul local şi preşedinte al liberalilor din Sfântu Gheorghe, iar viceprimar al oraşului între anii 2008-2012, Balint Jozsef şi-a depus candidatura din partea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). Din partea UNPR va candida Victor Raica.

Candidatul PSD este consilierul local Rodica Pârvan, profesoară şi fostă directoare a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe, iar din partea ALDE va candida Cătălin Lazăr, fost consilier în cadrul cabinetului secretarului de stat de la Ministerul Tineretului şi Sportului.

Cinci candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Miercurea Ciuc

Cinci candidaţi şi-au depus, până în prezent candidatura pentru funcţia de primar al municipiului Miercurea Ciuc. Este vorba despre fostul primar, Ráduly Róbert Kalman, din partea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), candidatul Partidului Naţional Liberal (PNL), Marius Ţepeluş, candidatul Partidului Social Democrat (PSD), Emil Buşe, candidatul independent Engelhardt Robert şi candidatul Partidului Civic Maghiar (PCM), Somay Péter.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici