Prima pagină » Sănătate » 32 de infecții cu virusul West Nile, raportate în Italia

32 de infecții cu virusul West Nile, raportate în Italia

Expert: „Virusul West Nile este endemic în țara noastră de câțiva ani”
32 de infecții cu virusul West Nile, raportate în Italia
Sursa: AI

Deși nu putem vorbi de o stare alarmantă, încă, totuși, Italia raportează 32 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, majoritatea acestora venind dinspre provincia Latina, la aprox. 100 km sud de Roma.

Potrivit buletinului săptămânal al Sistemului de Supraveghere al Institutului Superior de Sănătate din Italia, de la începutul anului până la 23 iulie au fost raportate 32 de cazuri la oameni, dintre care 23 au fost neuroinvazive, 1 – caz asimptomatic, identificat la un donator de sânge, și 6 cazuri de febră.

Au fost înregistrate 2 decese.

Alte 12 cazuri au fost raportate în regiunea Lazio, regiune pe care autoritățile o consideră cea mai importantă pentru evoluția recentă.

Virusul West Nile, endemic în Italia

„Virusul West Nile este endemic în țara noastră de câțiva ani”, a spus Anna Teresa Palamara, directoarea Departamentului de Boli Infecțioase al ISS (Institutul Superior de Sănătate), „iar sistemul de supraveghere pe care Ministerul, ISS și autoritățile regionale l-au dezvoltat este bine pus la punct și eficient”.

Potrivit Annei Teresa Palamara, „80% din cazurile de virus West Nile sunt asimptomatice, în timp ce riscul unor consecințe grave este mai mare pentru persoanele cele mai vulnerabile. Boala nu se transmite de la o persoană la alta. Prin urmare, sfatul este să vă protejați pe cât posibil de contactul cu țânțarii, purtătorii virusului, și să contactați medicul dacă aveți simptome precum febră peste 38 de grade Celsius, mai ales dacă este însoțită de o erupție cutanată”.

Cum se prezintă restul Europei

Până la 2 iulie a.c., nu au fost raportate infecții cu virusul West Nile la oameni, în statele UE, însă au fost înregistrate 2 focare la cai și 3 la păsări, în Germania, Italia și Ungaria.

Un raport săptămânal ECDC din 16 iulie raporta cazuri locale umane confirmate, în Grecia, Italia și România, dar numărul total nu era definitivat.

2024 a fost un an activ din punctul de vedere al transmiterii infecțiilor. Acestea au avut o extindere geografică largă în Europa. Au fost raportate 1 436 de cazuri locale și 125 de decese în 19 țări europene.

2023 a confirmat 709 cazuri locale și 67 de decese în Europa, cele mai multe în Italia (336), urmată de Grecia (162) și de România (103), potrivit aceluiași raport.

2022 a raportat 1 133 de cazuri umane (104 decese) în UE plus alte 228 în țări europene din afara UE. Deși cazurile de infectare au scăzut în 2023, arealul de circulație a virusului s-a extins.

Statistic, cele mai afectate state au fost, în ordine: Italia, Grecia, România, Ungaria, Austria, Germania, Spania, potrivit unui raport ecdc.europa.eu.