- Home
- Sănătate
- (28.05.2023, 15:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dieta de longevitate: Ce să mănânci pentru a câştiga un deceniu de viaţă sănătoasă
Unele studii arată că, dacă începi să-ţi îmbunătăţeşti dieta chiar şi după vârsta mijlocie, poţi câştiga cu un deceniu sau mai mult de viaţă, în condiţiile în care centenarii planetei nu numără caloriile, nu iau vitamine şi nici nu cântăresc proteinele.
Urmărește
68007 afișări
Dieta de longevitate: Ce să mănânci pentru a câştiga un deceniu de viaţă sănătoasă
Potrivit unor cercetări, genetica reprezintă aproximativ 25% din durata de viaţă a unei persoane, restul fiind reprezentat de dietă, mediul înconjurător, exerciţiile fizice şi alţi factori legaţi de stil de viaţă.
O dietă prea bogată în proteine, grăsimi saturate şi zaharuri simple accelerează îmbătrânirea şi patologiile asociate acesteia, precum diabetul, obezitatea, tumorile, bolile cardiovasculare, neurodegenerative şi autoimune.
Studiile indică captul că niciodată nu este prea târziu. Chiar dacă începi să-ţi îmbunătăţeşti dieta abia după vârsta mijlocie, poţi adăuga un deceniu sau poate şi mai bine la speranţa de viaţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Unde mergi azi? Într-o călătorie de 75h cu trenul de lux Ghan: 3.000 km de peisaje incredibile prin Australia
-
Cum se va încheia războiul Rusiei în Ucraina?
-
Naţionala României începe preliminariile Campionatului Mondial din 2026 pe teren propriu. Cum arată programul tricolorilor
-
Secretarul de Stat al SUA a efectuat o vizită neanunţată în Irak pentru a discuta despre tranziţia politică din Siria
Legumele, cerealele (integrale) şi leguminoasele domină mesele centenarilor
Importante sunt şi varietatea legumelor şi fructelor (diferitele culori ajută la alegere) şi sezonalitatea. Cele mai bune dintre toate elixirurile vieţii sunt legumele cu frunze verzi. Studiile au descoperit că persoanele de vârstă mijlocie care au mâncat echivalentul unei cani pe zi de legume gătite au o şansă mai mare de a muri în următorii patru ani decât cei care nu au mâncat verdeaţă cu frunze.
Făina integrală
Cerealele pe care le consumăm ar trebui să fie întregi: orez, paste şi pâine. Cerealele cu adevărat integrale oferă un spectru larg de niveluri ridicate de nutrienţi şi fibre, benefice pentru intestine.
Carne - nu mai mult de două ori pe săptămână
Carnea trebuie consumată cu moderaţie. Scopul este să vă limitaţi consumul de carne la puţin peste 50 de grame (mai puţin decât un pachet de cărţi) de cinci ori pe lună.
De asemenea, ar fi bine să preferaţi produse care provin din afaceri de familie: carnea pe care o mănâncă centenarii provine de la animale care pasc liber.
Leguminoase gătite în fiecare zi: adevăratul elixir
În cadrul preferintei vegetale, leguminoasele trebuie să ocupe un loc de prim rang, pentru a fi folosite în locul proteinelor animale ca feluri principale. Fasole neagră, soia, linte, năut, fasole albă: leguminoasele sunt cheia longevităţii, elixirul. Sunt o sursă excelentă de fibre care reglează şi măresc „bacteriile bune” prezente în intestine şi conţin mai mulţi nutrienţi per gram decât orice alt aliment de pe pământ (vitamine şi minerale). Centenarii (s-a calculat) consumă cel puţin o jumătate de cană pe zi.
Până la 85 de grame de peşte pe zi
Persoanele care consumă o dietă pe bază de plante care include o mică porţie de peşte în fiecare zi trăiesc cel mai mult. Cele mai bune alegeri de peşte sunt sardinele, anşoa şi codul, care nu sunt expuse la niveluri ridicate de mercur sau alte substanţe chimice.
Mai puţine produse lactate şi brânzeturi grase
Laptele şi derivatele din lapte trebuie să facă parte din dieta zilnică şi sunt surse importante pentru calciu. Pot fi consumate însă degresate (în cazul produselor lactate), sau, în cazul brânzei, proaspete (cu un conţinut mai mic de grăsimi). Cu toate acestea, centenarii obţin calciu din plante (o cană de varză fiartă, de exemplu, dă la fel de mult calciu cât o cană de lapte). Cu toate acestea, consumă şi produse lactate (deseori derivate din capre şi oi crescute local).
Până la patru ouă pe săptămână
Ouăle sunt un aliment cu un profil nutriţional excelent (o compoziţie nutriţională bună este cea a unui aliment care joacă un rol pozitiv în prevenirea bolilor şi promovarea sănătăţii) şi poate înlocui proteinele din carne. Au fost „reabilitate” şi în ceea ce priveşte colesterolul: studii recente au evidenţiat că nu există o corelaţie directă între consumul de ouă şi riscul cardiovascular crescut, atât de mult încât organizaţiile internaţionale nu mai impun o limită de consum. 2 până la 4 ouă pe săptămână reprezintă o cantitate optimă.
Ca gustare, o mână de nuci
Centenarii consumă zilnic fructe uscate. Fără a depăşi. Fiecare opţiune dintre migdale, alune, nuci, arahide şi caju are beneficii minerale sau vitaminice specifice. Nucile ies în evidenţă: Un studiu de la Harvard de 30 de ani a constatat că consumatorii de nuci au o rată de mortalitate cu 20% mai mică decât cei care nu consumă nuci. Alte studii arată că dietele cu nuci reduc nivelul de colesterol „rău” cu până la 20 la sută.
Tăiaţi zaharurile (adăugate)
O viaţă lungă coincide şi cu consumă de aproximativ o cincime din zahărul „adăugat” în comparaţie cu noi. Centenarii pun miere în ceai şi gustă dulciuri doar la ocazii festive. Cu degetul îndreptat spre zahărul pe care îl adăugăm (sau îl adaugă industria) unui aliment. Pentru a distinge: mierea este în mod natural un zahăr, iar fructul conţine în mod natural zahăr. Orice altceva este „adăugat”. Apare inclusiv în alimentele industriale (este conţinut şi în pâinea ambalată sau carnea procesată).
Citește pe alephnews.ro: 6 destinații de lux pe care să le vizitezi iarna asta. Palm Beach are plaje idilice și magazine de designer pe Worth Avenue
Citește pe www.zf.ro: Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rusia i-a cerut lui Assad să plece din Siria. Putin cere explicații serviciilor care au semnalat prea târziu avansul forțelor rebele siriene
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
PROSPORT.RO
Alexandru, un tânăr de 20 de ani din Vaslui, a făcut accident în locul în care a murit mama sa. I-ar fi văzut fantoma! 😲
CANCAN.RO
Pericolul din bradul de Crăciun. Ce trebuie să faceți neapărat, înainte de a începe să-l împodobiți
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe