Dieta Dukan: cum funcţionează regimul în 4 faze şi ce cred experţii

  • Este un plan hipocaloric creat de fostul medic Pierre Dukan.
  • Este o dietă bogată în proteine, care favorizează consumul de proteine, mai ales în stadiile incipiente.
  • Majoritatea medicilor şi nutriţioniştilor îl consideră dezechilibrat, mai ales pe termen lung.
2411 afișări
Imaginea articolului Dieta Dukan: cum funcţionează regimul în 4 faze şi ce cred experţii

Fostul medic Pierre Dukan

Se spune că a fost strategia alimentară adoptată de Kate Middleton, acum Contesă de Cambridge, şi de sora ei, Pippa, la momentul nunţii regale: prima „a intrat şi a uimit” în minunata ei rochie de mireasă, iar sora a uluit lumea din postura de domnişoară de onoare.

După ele, multe vedete au urmat regimul. Dieta elaborată de fostul medic Pierre Dukan, care a demisionat din ordinul medical francez în 2012, este mereu discutată şi practicată. De fapt, este considerat de mulţi experţi a fi un sistem non-educativ de nutriţie din cauza excesului de proteine ​​şi a tendinţei de a crea tulburări de alimentaţie.

Cum se face

Dieta Dukan este împărţită în 3 faze + una de stabilizare: atac, croazieră, stabilizare şi, în final, consolidare.

Faza de atac este abordarea iniţială, nu durează mult, are efect de şoc, sunt permise doar 72 de alimente şi se bazează pe un conţinut ridicat de alimente proteice, sărace în calorii: carne slabă, de la diferite animale, peşte şi fructe de mare, ouă, produse lactate degresate, maxim 300 de grame pe zi. Pentru vegani, tofu, tempeh şi seitan, înlocuitorul cărnii pe bază de gluten de grâu. Este necesar să beţi cel puţin 1,5 litri de apă pe zi. Interzicerea absolută a fructelor şi legumelor şi a oricăror altor alimente.

Faza de croazieră alternează în două zile. În prima zi, se consumă cele 72 de alimente anterioare. În a doua zi, alimentele din prima fază trebuie combinate cu unele legume: spanac, kale, salată verde şi alte legume cu frunze verzi, broccoli, conopidă, varză, ardei, sparanghel, vinete, castraveţi, ţelină, rosii, ciuperci, fasole verde, ceapă, praz, dovleac. Se admite doar o porţie de morcovi sau sfeclă pe zi, doar o lingură de ulei, dar sunt necesare două linguri de tărâţe de ovăz pe zi. Nu sunt permise alte legume sau alte alimente.

Alimentele celor două faze anterioare, atac şi croazieră, pot fi amestecate cu fructe, o porţie pe zi, de ales dintre 150 de grame de fructe de pădure sau pepene galben; un măr, o portocală, pere, piersici, două kiwi, prune sau caise. Apoi, două felii de pâine pe zi, cu o cantitate mică de unt, la micul dejun.

O porţie de brânză, 40 de grame pe zi, una sau două porţii de amidon pe săptămână, cum ar fi 225 de grame de paste şi alte cereale, porumb, fasole, leguminoase, orez sau cartofi; miel, porc sau şuncă de maxim două ori pe săptămână. Se acordă două mese premii pe săptămână, fără a exagera, inclusiv un aperitiv, fel principal, desert şi pahar de vin. Este important ca această fază să includă o masă proteică pe săptămână, ca în faza de atac, şi două linguri şi jumătate de tărâţe de ovăz pe zi, pentru aportul necesar de fibre.

Este etapa finală a dietei Dukan, cea în care trebuie menţinute rezultatele obţinute în fazele anterioare. În această etapă, nu există alimente interzise, ​​dar există câteva reguli de urmat:

@ utilizaţi faza de consolidare ca bază a dietei de întreţinere;
@ menţ
ine obiceiul de a avea o singură zi de proteine ​​pe săptămâna ca în faza de atac;
@ mişcă-te cât mai mult posibil în timpul zilei;
@ exerciţii fizice de cel puţin trei ori pe săptămână;
@ niciodată nu staţi „separaţi” de tărâţele de ovăz: cel puţin 3 linguri în fiecare zi.

Kilogramele se pierd, dar fără o adevărată educaţie nutriţională este greu de menţinut rezultatele obţinute. S-ar părea că dezavantajele depăşesc avantajele: exces de proteine, deficit de carbohidraţi, lipsă de glucoză, uneori tensiune arterială scăzută.

Este un regim hipocaloric de care mulţi se lasă ademenţi de primele rezultate, fără să-şi dea seama de urmări. Sfatul de bază al specialiştilor: dacă aveţi kilograme de pierdut, consultaţi un dietetician, el vă va stabili şi vă va personaliza dieta pentru rezultate pe termen lung.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici