(P) Cele mai frecvente complicaţii care pot să apară la nou-născutul prematur

Naşterea unui copil este cel mai frumos şi emoţionant moment din viaţa unui cuplu, dar uneori pot să apară situaţii neprevăzute, când micuţul vine pe lume înainte de termen sau cu probleme grave de sănătate.

80 afișări
Imaginea articolului (P) Cele mai frecvente complicaţii care pot să apară la nou-născutul prematur

(P) Cele mai frecvente complicaţii care pot să apară la nou-născutul prematur

În aceste cazuri, îngrijirile medicale acordate în regim de urgenţă, într-un Departament de Anestezie şi Terapie Intensivă Neonatală, dotat cu aparatură medicală performantă şi cu medicaţie specifică, pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Printre cele mai des întâlnite complicaţii care pot să apară în cazul unor prematuri se numără sindromul de detresă respiratorie, provocat de insuficienta dezvoltare a plămânilor, anemia, retinopatia de prematuritate sau o formă gravă de icter, care necesită fototerapie, pentru că în lipsa tratamentului poate duce la afectare neurologică. Toate aceste probleme serioase de sănătate au nevoie de soluţii terapeutice rapide, care pot fi luate numai după o serie completă de analize şi investigaţii imagistice performante, realizate cu aparatură de ultimă generaţie.

Nou-născuţii prematuri, care vin pe lume mai devreme de 36 de săptămâni de sarcină, necesită îngrijiri specifice, diferite de ale bebeluşilor care se nasc la termen şi care vor sta doar câteva zile la Neonatologie, pentru consultaţii, investigaţii şi monitorizare de rutină. Astfel, un copil cu o greutate foarte mică şi care nu are organele suficient dezvoltate nu va putea respira singur, prin urmare va avea nevoie de ventilaţie mecanică. În plus, el va avea nevoie şi de o medicaţie specială, cum este surfactantul pentru maturarea pulmonară.

Bebeluşii născuţi înainte de termen nu pot fi hrăniţi la început pe cale naturală, de la sân sau din biberon, astfel încât ei vor beneficia de alimentaţie parenterală, adică cu ajutorul unor pompe de perfuzie, prin care se vor administra fluide şi substanţe nutritive direct în venă. Nou-născuţii diagnosticaţi cu malformaţii cardiace trebuie să primească prostaglandină, o substanţă esenţială pentru stabilizarea lor, până când va fi realizată intervenţia chirurgicală necesară pentru corectarea defectului congenital.

Departamentul de Terapie Intensivă Neonatală din Spitalul Clinic SANADOR asigură îngrijiri medicale performante pentru nou născuţii cu probleme grave de sănătate. Secţia este dotată cu incubatoare moderne, ventilatoare performante, aparate de monitorizare, incubatoare şi mese radiante, pompe de perfuzie, lămpi de fototerapie, mese de resuscitare, dar şi cu medicaţia specifică. Bebeluşii sunt monitorizaţi şi îngrijiţi de medici neonatologi cu experienţă îndelungată în domeniu şi personal medical specializat în neonatologie şi terapie intensivă neonatală.

Atunci când e necesar, la Spitalul Clinic SANADOR, nou-născuţii beneficiază şi de consulturi interdisciplinare – ortopedie pediatrică, ORL, oftalmologie, neurologie pediatrică, cardiologie. Medicii experimentaţi şi empatici vor recomanda toate analizele şi investigaţiile imagistice necesare pentru stabilirea unui diagnostic sigur  –   ecografie cardiacă, transfontanelară sau abdominală.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici