Video Augustin Lazăr, procurorul general, despre acuzaţiile procurorilor Ţuluş şi Iorga: Sunt într-o stare emoţională. Sper să îşi revină

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, la ieşirea de la CSM, că el crede că procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga "sunt într-o stare emoţională", făcând referire la acuzaţiile lansate de aceştia la adresa Laurei Codruţa Kovesi şi a precizat că "speră să îşi revină".

823 afișări

"Unul dintre ei a venit în audienţă la Parchetul General şi i-a reprezantat şi pe ceilalţi pentru a-şi prezenta poziţia sa în legătură cu maniera în care se făcea testarea cu aparatul poligraf şi pentru a se plânge, în esenţă, pentru actele de urmărire penală care se efectuau. Urmează ca această plângere să fie soluţionată. Unul care îi reprezenta pe ceilalţi doi", a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr, la ieşirea de la şedinţa CSM.

Referitor la acuzaţiile formulare de procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga la ieşirea de la şedinşa Secţiei pentru procurori a CSM, procurorul general a precizat că fiecare se apără cum crede.

"Eu cred că ei sunt într-o stare emoţională şi eu sper să îşi revină în timp util, nu ar trebui să se escaladeze această situaţie. Procurorii care lucrează în structurile specializate ale Ministerului Public au o mai mare uzură mentală, emoţională. Acolo este un stres şi un efort mental pe care nu îl au alţii care lucrează în altă parte. Cred că este important să vedem că după o perioadă de timp, pentru protecţia lor, ar trebui să se stabilească nişte mandate, patru ani, apoi patru ani şi după aceasta procurorii să-şi poată schimba profilul de activitate fiindcă nu ar trebui ca cineva să stea acolo până când devine vulnerabil", a mai spus Lazăr.

Referitor la declaraţia judecătorului CSM Gabriela Baltag, potrivit căreia Parchetul General ar putea prelua dosarul de anchetă, Lazăr a replicat: "Trebuie să ai competenţă pentru asta. Competenţa aparţine Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dacă aşa scrie în lege înseamnă că este normal, nu puteţi spune că nu e normal".

Procurorul Mihaela Moraru Iorga a acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi că a făcut presiuni pentru reţinerea Elenei Udrea, ”chiar şi pentru o noapte”,deşi nu exista aviz pentru arestare din partea Parlamentului şi atunci ”totul era doar un circ mediatic”.

”În situaţia privind dosarul Elenei Udrea în care Parlamentul a da aviz pentru reţinere, nu şi pentru arestare şi în care am ieşit şi am spus clar la acel moment ca atât timp cât nu avem arestare, nu se impune reţinerea că ar însemna să facem doar un circ mediatic. Am închis telefonul, am luat măsura controlului judiciar pe cauţiune şi consider că a fost o măsura corectă având în vedere avizul Parlamentului. Nu mi-a spus în mod direct, pentru că nu procedează niciodată în mod direct. Sună, întrebă sau efectiv intervenea printr-un procuror şef adjunct care era coordonatorul secţiei a doua. Mi-a spus ca opinia conducerii este ca ar trebui reţinută pentru că există aviz de reţinere. A fost mesajul doamnei procuror şef . Chiar şi pentru pentru o noapte. Ceea ce mi s-a părut bizar. Şi este motivul pentru care în noaptea aia mi-am inchis telefonul”, a declarat procurorul Mihaela Moraru Iorga.

La rândul lui, procurorul Doru Ţuluş a declarat, la ieşirea de la şedinţa pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că instituţia DNA-ului a ajuns o caricatură.

"Am ajuns o caricatură, toţi, am ajuns o instituţie caricaturală", a spus Ţuluş, precizând că discuţiile din interiorul şedinţei, care a fost secretă, au fost "politicoase, dar aprinse".

Totodată, Ţuluş a mai spus că procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, "de iubit nu l-a iubit niciodată " şi că nu a trăit în 23 de ani de carieră o umilinţă mai mare ca atunci când a fost chemat telefonic să dea testul poligraf.

Reprezentanţii CSM au declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că membrii Secţiei pentru procurori din cadrul CSM au admis solicitarea înaintată de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, de revocare din funcţie a procurorilor DNA Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga.

Conform sursei citate, aceştia nu au fost daţi afară din magistratură, ei urmând să revină la unităţile de parchet de care au aparţinut anterior.

Avizul dat de secţia pentru procurorori este unul consultativ, însă face parte din procedurile legale de revocare. Mai departe, decizia CSM va fi transmisă procurorului-şef DNA, care va semna documentele de revocare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici