Cappuccino: de ce ar trebui să-l bem, conform ştiinţei

Noi cercetări susţin că băutura are mai multe efecte benefice asupra sănătăţii noastre tocmai datorită amestecului de cafea şi lapte.

7122 afișări
Imaginea articolului Cappuccino: de ce ar trebui să-l bem, conform ştiinţei

Cappuccino: de ce ar trebui să-l bem, conform ştiinţei

Mai multe cercetări ştiinţifice laudă cafeaua pentru beneficiile sale asupra sănătăţii. La fel, laptele este un aliment care este apreciat din punct de vedere nutriţional (cu excepţia cazului în care există intoleranţă).

Amestecarea cafelei cu lapte, în cappuccino sau latte, ar putea spori efectele ambelor, este aplaudată de un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Copenhaga, potrivit cărora o ceaşcă de cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator asupra organismului.

Ori de câte ori bacterii, viruşi şi substanţe străine intră în corpul nostru, sistemul imunitar reacţionează prin desfăşurarea de celule albe din sânge şi alte substanţe chimice pentru a ne proteja. Această reacţie este cunoscută sub denumirea de inflamaţie şi pentru a o reduce, astfel încât să nu fie mai dăunătoare decât era de aşteptat, intervin şi antioxidanţii pe care îi luăm cu alimente, inclusiv polifenoli capabili să reducă stresul oxidativ din organism care dă naştere la inflamaţie.

Polifenolii, din care cafeaua este bogată, sunt încă studiaţi de comunitatea ştiinţifică. Şi până în prezent, nimeni nu investigase ce se întâmplă atunci când reacţionează cu alte molecule găsite în alimentele pe care le consumăm.

Într-un nou studiu, unii cercetători de la Ştiinţe Alimentare şi Ştiinţe Veterinare de la Universitatea din Copenhaga au vrut să investigheze cum se comportă polifenolii atunci când sunt combinaţi cu aminoacizii, elementele de bază ale proteinelor. Iar rezultatele au fost destul de surprinzătoare.

„Am arătat că atunci când un polifenol reacţionează cu un aminoacid, efectul său inhibitor asupra inflamaţiei în celulele imune este sporit. Prin urmare, este de imaginat că acest cocktail ar putea avea şi un efect benefic asupra inflamaţiei la oameni”, admite Marianne Nissen Lund, de la Departamentul de Ştiinţe Alimentare, care a condus cercetarea.

De ce este bun

Pentru a studia efectul antiinflamator al amestecului de polifenoli şi proteine, cercetătorii au aplicat inflamaţie „artificială” celulelor imune: unele dintre ele au primit doze de polifenoli care reacţionaseră cu un aminoacid, iar altele doar polifenoli. Constatarea a fost că celulele imune expuse la combinaţia de polifenoli şi aminoacizi au fost de două ori mai eficiente în combaterea inflamaţiei decât celulele cărora li s-au adăugat numai polifenoli.

Studii anterioare au arătat că polifenolii se leagă de proteinele din carne, lapte şi produse din bere. Aceiaşi cercetători danezi au verificat într-un alt studiu modul în care moleculele se leagă între ele chiar şi într-o băutură de cafea cu lapte. De fapt, boabele de cafea sunt bogate în polifenoli, în timp ce laptele este bogat în proteine. „Studiul nostru arată că reacţia dintre polifenoli şi proteine are loc şi în unele dintre băuturile de cafea cu lapte”, explică profesorul Marianne Nissen Lund.

Dar cafeaua şi laptele nu sunt singurele combinaţii posibile de polifenoli şi proteine. Potrivit cercetătorilor, reacţia şi efectul antiinflamator potenţial benefic pot apărea şi atunci când alte alimente proteice sunt combinate cu fructe sau legume. „Îmi imaginez că se întâmplă ceva asemănător, de exemplu, într-un preparat din carne cu legume sau într-un smoothie, dacă ai grijă să adaugi proteine precum laptele sau iaurtul”, comentează cercetătorul.

Următorul pas acum va fi să se descopere cum să fie integraţi mai mulţi polifenoli în alimente. „Deoarece nu absorbim atât de mulţi polifenoli, mulţi cercetători investighează cum să-i încapsuleze în structuri proteice care le îmbunătăţesc absorbţia în organism. Această strategie ar avea avantajul suplimentar de a spori efectele antiinflamatorii ale polifenolilor”, conchide Nissen Lund.

Ce sunt polifenolii şi pentru ce sunt utilizaţi

Polifenolii sunt un grup de antioxidanţi naturali care sunt importanţi deoarece previn şi întârzie oxidarea substanţelor chimice şi a organelor sănătoase din organism, protejându-ne astfel de stresul oxidativ. Se găsesc într-o varietate de alimente precum fructe şi legume, ceai, cafea, vin roşu şi bere.

Datorită proprietăţilor lor antioxidante, polifenolii sunt utilizaţi şi în industria alimentară pentru a minimiza oxidarea grăsimilor, precum şi deteriorarea calităţii alimentelor.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici