Cazul generalului Dan Voinea, reluat de CSM în februarie

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amânat, miercuri, pentru 3 februarie discuţiile în cazul generalului magistrat Dan Voinea, acuzat de nereguli în instrumentarea dosarelor mineriadei şi revoluţiei.

85 afișări
Imaginea articolului Cazul generalului Dan Voinea, reluat de CSM în februarie

Cazul generalului Voinea, dezbătut miercuri de CSM (Imagine: Mediafax Foto)

Avocatul procurorului militar Dan Voinea, Antonie Popescu, a cerut o serie de probe pentru pregătirea apărării. Astfel, avocatul a solicitat ca la dosarul disciplinar din atenţia Secţiei pentru procurori a CSM să fie adusă situaţia tuturor procurorilor care au instrumentat, în perioada 1990- 2008, dosarele revoluţiei şi mineriadelor, cu precizarea perioadei exacte pentru fiecare magistrat.

De asemenea, avocatul a mai cerut ca la dosar să fie adusă şi o listă a acţiunilor disciplinare începute în cazul procurorilor care până în 2008 nu au instrumentat adecvat cauzele privind revoluţia şi mineriadele, "nesoluţionând just problemele celor 5.000 de victime de la revoluţie şi peste 1.000 de la mineriade, precizând şi sacţiunile disciplinare aplicate".

Dan Voinea a mai cerut, prin intermediul avocatului său, să fie aduse la dosar şi situaţia sancţiunilor disciplinare din anii 2005-2008 pentru nerespectarea procedurilor legale şi o situaţie a procurorilor anchetaţi disciplinar pentru încălcarea deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi ale Curţii Constituţionale.

Totodată, Voinea a cerut ca Secţia pentru procurori a CSM să solicite Parchetului instanţei supreme să precizeze care sunt dosarele privind perioada infracţională decembrie '89 - iunie '90 finalizate de procurori cu trimitere în judecată.

Comisia de disciplină urmează să formuleze un punct de vedere legat de aceste probe, urmând ca în 3 februarie să fie reluate dezbaterile.

Cazul generalului magistrat Dan Voinea a intrat în Comisia de disciplină a CSM ca urmare a abaterilor disciplinare constatate în timpul unui control.

Cercetarea disciplinară a lui Voinea vine după ce şeful Ministerului Public a cerut revocarea acestuia din funcţia de adjunct al şefului Secţiei Parchetelor Militare.

"În 24 octombrie 2008, Comisia de disciplină pentru procurori a exercitat acţiune disciplinară împotriva generalului Dan Voinea, procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor militare, sesizând Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii sub aspectul abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a şi h din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor", potrivit CSM.

Potrivit articolului 99 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor "constituie abateri disciplinare: a) încălcarea prevederilor legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii; h) exercitarea funcţiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedură, cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune".

Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte, prin secţiile sale, rolul de instanţă de judecată în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor, pentru faptele prevăzute în Legea 303/2004.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici