Video CODURI PORTOCALIU şi GALBEN în mare parte din ţară până vineri după-amiaza. UPDATE: Mii de oameni din estul ţării, fără curent electric din cauza ninsorilor/ O ambulanţă, blocată din cauza zăpezii, la Vaslui - GALERIE FOTO, VIDEO

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au emis, marţi, două avertizări de precipitaţii abundente şi răcire accentuată a vremii, ca urmare a unui ciclon trans-balcanic care va traversa România în următoarele zile.

4275 afișări

VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS

Alba: Peste 12.000 de oameni, fără energie electrică din cauza copacilor doborâţi de vântul puternic

Peste 12.000 de persoane din 16 localităţi ale judeţului Alba au rămas, joi, fără energie electrică, după ce mai mulţi copaci doborâţi de vânt au căzut pe liniile de înaltă tensiune. Mai multe echipe ale distribuitorului sunt în teren pentru a remedia situaţia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, maior Gheorghe Tristan Fogaraşi, a declarat corespondentului MEDIAFAX, că 12.448 de consumatori din localităţile Oaşa, Abrud, Ciuruleasa, Mogoş, Întregalde, Sohodol, Albac, Scărişoara, Gârda de Sus, Roşia Montană, Avram Iancu, Vidra, Vinţa, Curmătura, Poşaga şi Ocoliş au rămas, joi, fără curent electric.

Potrivit sursei citate, avariile au apărut după ce pe firele de curent electric au căzut arbori doborâţi de vânt, îmbibaţi cu precipitaţii, astfel de cazuri fiind semnalate în mai multe localităţi.

”Sunt afectate unsprezece linii, majoritatea de înaltă tensiune”, a declarat maior Gheorghe Tristan Fogaraşi.

Mai multe echipe specializate ale distribuitorului de energie electrică se află în teren pentru a remedia defecţiunile.

Judeţul Alba se află, joi, sub avertizare cod galben de vreme rea, după ce meteorologii au semnalat precipitaţii însemnate cantitativ, lapoviţă, ninsoare şi vânt puternic.

Mii de oameni din estul ţării, fără curent electric din cauza ninsorilor

Mii de oameni din estul şi nord-estul ţării au rămas, joi, fără curent electric, după ce vântul şi zăpada au distrus stâlpi de electricitate şi puncte de transformare. În Iaşi, pe drumul care leagă localităţile Slobozia şi Voineşti se circulă îngreunat, mai mulţi arbori fiind doborâţi pe şosea.

În zona Moldovei sunt sute de localităţi fără energie electrică, după ce vântul a distrus stâlpi şi puncte de transformare.

Potrivit reprezenanţilor DelGAZ, furnizorul de energie electrică din estul ţării, au fost afectate în special elemente de izolaţie şi conductoare electrice, precum şi consolele de susţinere ale acestora.

Astfel, mii de oameni au rămas fără curent electric

În judeţul Neamţ, sunt stâlpi de medie tensiune rupţi în zonele Potoci şi Vaduri, fiind întreruptă alimentarea cu energie la staţiile de pompare a apei din zonă.

De asemenea, sunt nealimentate, total sau parţial, o linie de medie tensiune şi 51 de posturi de transformare din judeţul Botoşani.

În judeţul Bacău sunt afectate şapte linii de medie tensiune şi 191 de posturi de transformare, iar în judeţul Iaşi sunt afectate patru linii de medie tensiune şi 115 posturi de transformare.

În Neamţ au fost afectate 11 linii de medie tensiune şi 430 de posturi de transformare.

De asemenea, în judeţul Suceava sunt 13 linii de medie tensiune şi 165 posturi de transformare afectate, iar în judeţul Vaslui sunt 11 linii de medie tensiune şi 328 de posturi de transformare.

În judeţul Iaşi, drumul care leagă localităţile Slobozia şi Voineşti este parţial blocat după ce mai mulţi copaci s-au rupt din cauza vântului puternic şi a ninsorilor abundente. Aici se circulă îngreunat până când echipele Ocolului Silvic vor ridica arborii doborâţi.

O ambulanţă care se deplasa la o pacientă, blocată din cauza zăpezii, la Vaslui

O ambulanţă care se deplasa, joi, la o femeie de 70 de ani din comuna Buneşti-Avereşti, judeţul Vaslui, care a căzut şi are probleme la coloana vertebrală, a rămas blocată din cauza zăpezii. Pacienta va fi transportată cu un tractor până la ambulanţă.

Potrivit Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui, autosanitara a rămas blocată în apropiere de localitatea Tăbălăieşti şi nu mai poate înainta, din cauza zăpezii mari, către satul din care a venit solicitarea pentru femeia în vârstă de 70 de ani.

În aceste condiţii, Serviciul de Ambulanţă Vaslui a cerut sprijinul Primăriei pentru a găsi o soluţie prin care echipajul medical să ajungă cât mai repede la urgenţă.

”Avem în zona aceea o ambulanţă care merge foarte greu, din cauza zăpezii. Este singura ambulanţă care acţionează în zona aceea, din păcate. Trebuie să ajungă la Tăbălăieşti, la o pacientă de aproximativ 70 de ani, cu o suferinţă la nivelul coloanei vertebrale. A căzut din picioare. Am cerut ajutorul celor de la drumuri şi al Primăriei, am vorbit cu cei de la Primărie să aducă pacienta spre ambulanţă, să o preluăm mai repede”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui, Ana Maria Ungureanu.

Primarul comunei Buneşti-Avereşti, Vasile Tărăgan, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că se află pe drum către ambulanţa blocată.

”Mă îndrept către ambulanţă, mai am cred că o sută de metri. Eu sunt pe buldoexcavator. Am trimis un tractor să ia pacientul din Tăbălăieşti să-l aducă la ambulanţă. Zăpada e de peste un metru”, a spus edilul.

Probleme cu energia electrică în 160 localităţi

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) transmite că în jurul orei 11.00 se circula în condiţii de iarnă pe drumurile din 11 judeţe, în cursul dimineţii fiind semnalate probleme privind alimentarea cu energie electrică în 160 de localităţi din judeţele Bacău, Sălaj, Prahova şi Vrancea.

Echipele de intervenţie acţionează pentru remedierea situaţiei. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susţine că în acest moment nu sunt semnalate autostrăzi sau drumuri naţionale cu circulaţia întreruptă, în 11 judeţe (AG, BV, BZ, CJ, DB, GJ, HR, PH, NT, VN şi VL) circulându-se în continuare în condiţii de iarnă. În ultimele 24 de ore, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a acţionat cu 26 de utilaje, folosind 146 tone de material antiderapant (sare şi nisip) şi 0,6 tone de clorură de calciu.

"Traficul este restricţionat sau se desfăşoară îngreunat din cauza copacilor sau a stâlpilor căzuţi pe drumuri din judeţele Sălaj (DJ108 – spre localitatea Trăsnea, DJ109) şi Suceava (DN17A). Situaţii similare s-au înregistrat în judeţele Braşov (DN1A, DN1, DN73A), Cluj (DN75, DN1F, DJ107R, DJ107N), Sibiu (DJ 106D), Harghita (DN15, DN57B, DN 13B, DD 12C, DJ107N), Prahova (DN1A, între Măneciu şi Cheia), Sălaj (DJ109), în fiecare caz intervenindu-se pentru reluarea circulaţiei rutiere. De asemenea, tot din cauza arborilor căzuţi, circulaţia feroviară a fost blocată pe trei magistrale în judeţele Braşov, Hunedoara şi Buzău. S-a acţionat cu 20 de echipe în 11 judeţe (AB, AG, BV, DJ, GJ, MS, MH, OT, SB, VL, TR) pentru repunerea sub tensiune a reţelelor de alimentare cu energie electrică", arată MAI într-un comunicat de presă.

În cursul zilei de joi, pentru siguranţa traficului rutier, Poliţia Română a acţionat cu 10.895 de poliţişti şi 5.722 de autospeciale. Structurile pentru situaţii de urgenţă (ISU) au intervenit pentru înlăturarea copacilor căzuţi pe arterele rutiere şi pentru degajarea apei acumulate în unele gospodării din judeţul Dâmboviţa.

"La nivel naţional, acţionează în prezent peste 1.400 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (922 poliţişti, 187 pompieri şi 305 jandarmi) cu 591 mijloace tehnice, în cooperare cu personal din cadrul autorităţilor publice locale şi CNAIR (95 angajaţi şi 36 mijloace auto)", mai susţine ministerul.
 

Peste 3.400 de mureşeni din 12 localităţi, fără curent electric

Peste 3.400 de persoane din doisprezece localităţi ale judeţului Mureş au rămas, joi dimineaţa, fără energie electrică, după ce un copac doborât de vânt a căzut peste linia de medie tensiune. Mai multe echipe ale distribuitorului se află în teren pentru a remedia problemele. 

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, căpitan Cristian Virag, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că 3.470 de locuitori din localităţile Miercurea Niraj, Icland, Ivăneşti, Beu, Tâmpa, Lăureni, Sânişor, Moşuni, Veţa, Poieniţa, Căluşeri, Livezeni au rămas fără energie electrică.

Avaria s-a produs în zona localităţii Ivăneşti, unde un arbore a căzut peste linia de medie tensiune din cauza vântului puternic, acesta fiind greu din cauza precipitaţilor căzute în ultimele ore.

La ora transmiterii acestei ştiri, se lucrează la degajarea copacului, iar furnizarea energiei electrice ar urma să fie reluată după-masă.

În urma avariei sunt afectate 37 de puncte de transformare.

Judeţul Mureş se află, joi, sub avertizare cod galben, meteorologii semnalând precipitaţii mixte şi vânt puternic.

Aproape 8.000 de prahoveni sunt fără curent electric, din cauza vremii

Aproape 8.000 de prahoveni sunt, joi dimineaţă, fără curent electric, după ce peste o sută de puncte de transformare au fost afectate de vremea rea şi de vânt, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că 7.853 de consumatori au rămas fără curent electric.

Potrivit sursei citate, peste o sută de puncte de transformare din aproximativ 15 localităţi au fost afectate de vremea rea şi de vânt.

Localităţile care nu au deloc energie electrică sunt Salcia, Proviţa de Sus, Apostolache, Sângeru, Păcureţi, Bătrâni, Cătunu, Buştenari, Lapoş, Schiuleti, Drăgăneasa şi Trenu.

Joi dimineaţă, ISU Prahova a intervenit în cinci localităţi unde au căzut arbori.

AVERTIZARE METEO: România, afectată de un ciclon. Meteorologii au emis COD PORTOCALIU de ninsori abundente

"Până vineri, la ora 10:00, a fost emis un cod galben de precipitaţii abundente, ninsori şi intensificări ale vântului. În intervalul menţionat precipitaţiile vor cuprinde jumătatea de sud-vest a teritoriului şi cea mai mare parte a zonei de munte. În Banat, Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei va ploua, iar în zona montană vor fi mai ales ninsori. Cantităţile de apă vor depăşi 20-25 litri pe metrul pătrat, iar izolat vor fi chiar şi 40 de litri pe metrul pătrat. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării şi local, îndeosebi în regiunile sudice şi centrale, viteza la rafală va depăşi 50-55 km/h. La munte, cu precădere la altitudini de peste 1.400 de metri, se va depune strat nou de zăpadă, destul de consistent, iar vântul va avea intensificări cu rafale de până la 80-90 de km/h, viscolind ninsoarea", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Huştiu, meteorolog de servicu al ANM.

De miercuri dimineaţă, de la ora 09:00, până vineri la ora 06:00, ANM a instituit alertă cod portocaliu de ninsori abundente şi local viscolite în zona montană. Iniţial vor fi afectate zonele montane din vest şi sud-vest, în special în Carpaţii Meridionali şi Munţii Banatului, iar fenomentele meteo extreme se vor muta apoi în est, cuprinzând Carpaţii Orientali şi de Curbură.

Judeţele care se vor afla sub incidenţa codului portocaliu sunt: Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Sibiu, Braşov, Prahova, Buzău, Covasna, Harghita, Bacău, Neamţ şi Suceava. Majoritatea celorlalte zone ale ţării, inclusiv Capitala, se vor afla sub avertizare Cod Galben de precipitaţii.

"Temperaturile în această perioadă, în medie, vor fi cuprinse 3 şi 12 grade, când ar trebui să avem între 14 şi 21 de grade Celsius. Noaptea de vineri spre sâmbătă va fi cea mai rece, cu temperaturi negative în jumătatea de nord a ţării, dar şi în sud, cu valori în depresiuni care vor scădea până la -8 grade Celsius, dacă nu chiar şi mai puţin. Acest ciclon s-a generat în Europa Centrală, a coborât spre Mediterană, iar în următoarele zile va traversa balcanii şi va ajunge în bazinul Mării Negre. În plus, o masă de aer foarte rece, de origine arctică, a ajuns peste partea central-nordică a continentului şi va fi trasă în următoarele zile de acest ciclon spre sud-estul continentului", a mai precizat meteorologul ANM.

Administraţia Naţională de Meteorologie mai precizează că vremea se va îndrepta din weekend, iar de săptămâna viitoare temperaturile vor fi în creştere.

Peste 15.000 de băcăuani din o sută de localităţi, fără curent electric din cauza vremii

Aproximativ 15.000 de persoane din peste o sută de localităţi ale judeţului Bacău au rămas, joi, fără energie electrică, din cauza ninsorilor şi a vântului puternic. Zece echipe ale distribuitorului se află în teren pentru remedierea situaţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Un număr de 105 localităţi din judeţul Bacău erau, joi la ora 11.00, nealimentate cu energie electrică, potrivit unei situaţii transmise de E.ON Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Maior Constantin Ene”.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Constantin Grecu, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că sunt afectaţi 15.031 de abonaţi.

Potrivit sursei citate, şapte linii de energie electrică sunt nealimentate, cu 191 posturi de transformare, din cauza zăpezii şi a vântului.

”Se acţionează cu zece echipe în teren pentru remediere. Mai sunt şi două oraşe, Comăneşti şi Târgu-Ocna, nealimentate parţial cu energie electrică”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Bacău.

Potrivit acestuia, circulaţia pe DN 11 Bacău-Oneşti a fost parţial întreruptă pe dealul Măgura pentru degajarea unui arbore înclinat care punea în pericol şoferii.

De asemenea, în municipiul Bacău, în spatele Prefecturii, un alt copac punea în pericol trecătorii. Arborele a fost îndepărtat de echipele de intervenţie.

Judeţul Bacău se află sub avertizare cod portocaliu, de precipitaţii însemnate cantitativ, ninsori şi depunere de strat de zăpadă, dar şi intensificări ale vântului, până vineri dimineaţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici