Video Criza coronavirusului îi face pe tineri şi mai dependenţi de banii părinţilor

  • La finalul anului 2019, rata şomajului la tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani era de 18%
  • Rata şomajului la tineri era de 3 ori mai mare faţă de rata la nivel naţional, la finalul anului 2019
  • Şomajul generează migraţia tinerilor, amânarea întemeierii unei familii şi prelungirea traiului cu părinţii
  • În Capitală, chiria unei garsoniere costă peste jumătate din salariul net al unui începător
5189 afișări

Să fii tânăr în România e o lecţie de supravieţurie în sinte. Înainte de criza declanşată de coronavirus, aveam deja un şomaj de 18% în rândul tinerilor cu vârste între 18 şi 24 de ani.

Dumitru Sandu, profesor de sociologie: Din motive de continuare a studiilor pe perioadă mai lungă. Investesc din ce în ce mai mult în propria formare profesională.

Cei care nu-şi continuă studiile, iau drumul străinătăţii şi pe piaţa internă a forţei de muncă tot nu ajung. Avem una dintre cele mai mari diaspore din estul Europei, în jur de 4 milioane de români plecaţi în străinătate.

Dumitru Sandu: O bună parte din populaţia tânără e obligată să îşi găsească loc de muncă în străinătate, să migreze, automat se amână data căsătoriei, automat se amână apariţia copilului în familie.

Cei care rămân în ţară, găsesc metode de supravieţuire fără loc de muncă.

Dumitru Sandu: Creşte ponderea tinerilor de peste 15 ani care stau împreună cu părinţii. Pentru că este foarte costisitoare plata chiriei,Toate se vor accentua în recesiunea globală care vine inevitabil pe fondul actual de criză.

Salariul minim net al unui proaspăt angajat variază în medie între 1.500 şi 2.000 de lei în Capitală, iar chiria unei garsoniere aici este de cel puţin 250 de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici