Video OUG pe legile justiţiei | CSM analizează punctele de vedere trimise de DNA, DIICOT şi Parchetul General/ Toader: Vreau să transmit un mesaj de stabilitate către procurori

Secţia pentru procurori CSM discută, în şedinţa de miercuri, punctele de vedere trimise de Parchetul General, DNA şi DIICOT pe ordonanţa de urgenţă pe legile justiţiei. Va fi luată în discuţie şi o notă a Direcţiei resurse umane şi organizare privind situaţia delegărilor din Ministerul Public.

1305 afișări

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, după şedinţa CSM, că speră ca Secţia pentru procurori a CSM va da interpretarea corectă către sistem pe OUG pe legile justiţiei şi că vrea să transmită un mesaj de stabilitate către procurorii care activează în sistemul judiciar.

"Legea este lege şi trebuie respectată de toată lumea. În momentul ăsta, avem în sistemul judiciar aproximativ 2.700 de procurori în schemă, 2.500 efectivi. Ştim că Procurorii, dacă vreţi, îi împărţim în patru mari categorii: unii detaşaţi la Ministerului Public la alte autorităţi, acolo sunt puţini, cam 23, şi urmeaza regimul legal al detaşărilor. A doua categorie, procurorii care delegaţi în cadrul Ministerului Public de la o unitate la alta şi respectă evident regimul delegărilor. Avem o altă categorie, cea mai numeroasă probabil, care sunt numiţi prin concurs, altă categorie, numiţi pe bază de interviu", a declarat Tudorel Toader, la CSM.
Ministrul le-a transmis un mesaj de stabilitate procurorilor, fără însă a preciza care anume este interpretarea pe articolul 7 al OUG, cel dezbătut miercuri în Secţia pentru procurori.

"Vreau să transmit procurorilor un mesaj de stabilitate, evident în condiţiile legii. Acesta e mesajul. Orice lege aduce un plus de reglementare, orice lege că e organică, orice lege poate să ridice standardele de exercitare a unei profesii , ca să nu zic condiţiile. Am încredere că Secţia de procurori va da interpretarea corectă către sistem. Mesajul meu e de încredere şi stabilitate", a completat Toader.
Articolul care a stârnit controverse prevede că "procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare".

Noile prevederi din ordonanţa de urgenţă, care a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, impun o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT.
Tudorel Toader a venit în Parlament direct de la sediul CSM, unde s-a discutat despre aplicabilitatea ordonanţei pe legile justiţiei, care prevede majorarea vechimii procurorilor din DNA, DIICOT şi PG la 10 ani.

La plecarea de la CSM, Toader nu a precizat dacă discuţiile au vizat aplicarea ordonanţei pentru viitor, sau sunt vizaţi şi procurorii aflaţi acum în structuri.Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, miercuri dimineaţă, referindu-se la ordonanţa de urgenţă privind legile justiţiei, că se face o analiză pe efectele acestui act normativ.

"Şi noi am vrea să ştim ce vreţi să ştiţi dumneavoastră. Este o analiză în curs. Vom face o analiză", a declarat procurorul general, întrebat de OUG privind legile justiţiei şi cum se aplică prevederile acesteia.

Pe ordinea de zi a şedinţei Secţie pentru procurori, programată să înceapă la ora 10,30, se află solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism privind interpretarea art.VII din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.92/2018.

Articolul pe care cele trei instituţii au transmis puncte de vedere prevede că "procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare".

Noile prevederi din ordonanţa de urgenţă, care a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, impun o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT.

Totodată, pe ordinea de zi a Secţiei pentru procurori se mai află nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind situaţia delegărilor din cadrul Ministerului Public.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici