Video DECLARAŢIA ZILEI Tudorel Toader: Am decis desecretizarea arhivei SIPA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, referindu-se la desecretizarea arhivei SIPA, că în cel mai scurt timp va face această procedură, acesta precizând că trebuie respectate toate procedurile legale.

298 afişări

"Respectând procedurile legale, în cel mai scurt timp, desecretizez arhiva SIPA", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Tudorel Toader a precizat că nu a fost presat să ia această decizie.

"Eu am decis să desecretizez arhiva pentru că este un subiect care s-a repetat de foarte multe ori în spaţiul public, de regulă la venirea unui nou ministru al Justiţiei. Dacă există un interes public constant şi atât de evident pentru conţinutul acestei arhive, sigur interesul public trebuie respectat şi o voi desecretiza. Procedura va fi cea legală", a spus, la ieşirea de la şedinţa CSM, ministrul Justiţiei.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat că desecretizarea arhivei SIPA ar trebui făcută pe etape.

"Ministrul Justiţiei spunea că acest proces ar trebui făcut în mai multe etape, lucru cu care eu sunt întru totul de acord şi anume o inventariere a categoriilor de documente care ar putea face parte din această arhică SIPA şi în funcţie de specificul lor se va proceda sau nu la desecretizare. Dacă aceasta este declaraţia de dimineaţă a domnului ministru, eu o susţin, sunt de acord cu dânsul", a declarat preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorul Cristina Tarcea.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut Ministerului Justiţiei, printre altele, publicarea componenţei comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, precum şi măsurile dispuse de acestea, dar şi data sigilării arhivei.

CSM a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că este necesară clarificarea situaţiei arhivei SIPA dintr-o dublă perspectivă: aceea a situaţiei juridice actuale şi a presupusei folosiri a informaţiilor din cuprinsul fondului arhivistic în diverse scopuri.

"Plenul CSM solicită Ministerului Justiţiei, în calitate de custode al arhivei SIPA, să comunice elementele necesare pentru lămurirea cu prioritate a unor aspecte, precum componenţa comisiei înfiinţate în baza HG 127/2006, potrivit ordinului emis de ministrul Justiţiei, cu enumerarea concretă a atribuţiilor, responsabilităţilor, modalităţii/procedurii efective în care şi-a desfăşurat activitatea această comisie, precum şi prezentarea rapoartelor intermediare (pentru situaţia în care astfel de acte au fost întocmite), a raportului final şi/sau a oricărui alt document care poate fi asimilat unei descărcări de atribuţii/sarcini/îndatoriri/responsabilităţi, întocmit la momentul predării fostei DGAP către Administraţia Naţională a Penitenciarelor", se arată în documentul transmis de CSM Ministerului Justiţiei.

Totodată, CSM a solicitat să fie cunoscut numărul comisiilor înfiinţate ulterior şi componenţa nominală a acestora, constituite la nivelul Ministerului Justiţiei, având ca scop inventarierea sau verificarea arhivei SIPA, precum şi toate măsurile dispuse în urma desfăşurării acestor comisii, în situaţia în care au existat. Consiliul mai vrea şi data sigilării arhivei şi procesul verbal întocmit în acest sens, dar şi menţionarea modalităţii de pătrundere ulterioară în interiorul acestei arhive, dacă acest lucru s-a întâmplat. Totodată, CSM cere detalii despre "existenţa unor măsuri luate la nivel de CSAT (hotărâri/avize), comunicate Ministerului Justiţiei, în situaţia în care au fost depuse sau, dimpotrivă, identificarea unei/unor eventuale sesizări a CSAT de către Ministerul Justiţiei pe tema modalităţii de gestionare, în timp, a arhivei SIPA".

"Consiliul Superior al Magistraturii apreciază necesară clarificarea tuturor aspectelor mai sus menţionate în contextul în care după mai bine de 12 ani de la adoptarea Hotărârii de Guvern nr 127/2006 privind desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie din subordinea Ministerului Justiţiei, această temă nu a primit încă niciun răspuns", potrivit sursei citate.

Jurnalistul Dan Andronic susţine, într-un articol publicat pe evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu. Informaţiile au fost negate atât de Monica Macovei, cât şi de Cristi Danileţ, acesta din urmă sesizând Parchetul General.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici