Video Drone care ating viteze de 200 de km/oră se întrec într-un concurs internaţional la Cluj-Napoca | VIDEO

Drone care ating viteze cuprinse între 160 şi 200 de kilometri pe oră se întrec, sâmbătă şi duminică, la Cluj-Napoca, în concursul internaţional „Liberty Multirotor Racing 2018”, pe un traseu tridimensional cu o lungime de peste un kilometru, piloţii urmărind evoluţia cu ochelari speciali.

502 afișări

Andras Babos, membru de onoare al Asociaţiei Române de Aeromodelism (ARA), a declarat, sâmbătă, presei, în prima zi a competiţiei, că traseul este amenajat special cu steaguri, porţi şi tunel, precum şi un sistem de semaforizare vizual şi acustic.

„Asociaţia Română de Aeromodelism în parteneriat cu Liberty Technology Park Cluj organizează concursul internaţional Liberty Multirotor Racing 2018 la care iau startul 20 de piloţi de drone din România, Irlanda, Germania şi Ungaria. Multirotor Racing este un tip nou de sport, cu aeromodele controlate într-o cursă contra cronometru, pe o pistă în aer liber. În timpul unei curse, multirotoarele pot atinge viteze cuprinse între 160 şi 200 de km/h cu acceleraţie de la 0-100 km/h în mai puţin de 1,5 sec. Pista de zbor are un traseu tridimensional, de peste un kilometru lungime, amenajat special cu steaguri, porţi şi tunel, precum şi un sistem de semaforizare vizual şi acustic, sistem de cronometrare şi ecrane mari pentru vizualizarea imaginilor transmise de pe multirotoare. Multirotoarele trebuie să zboare în sus, în jos, în jurul şi prin diferite puncte de control, obstacole, tunele şi porţi”, a spus Babos.

Potrivit acestuia, piloţii îşi zboară multirotoarele prin diferite tipuri de piste cu ajutorul celor două joystick-uri de pe o radiocomandă RC şi ochelari FPV (First Person View) asemănători kit-urilor VR.

”Un multirotor, din punct de vedere tehnic, este un <quadcopter>”, adică un aeromodel guvernat de un flight controller – sistem de control de zbor. Multirotoarele sunt echipate cu camere video prin care se transmite piloţilor imaginea în timp real. Cei mai buni piloţi au o mână constantă şi reflexe rapide. Anul acesta, formatul competiţiei va permite piloţilor să zboare 4 în acelaşi timp pe perioada calificărilor şi doi în acelaşi timp pe perioada competiţiei”, a explicat Andras Babos.

Dronele sunt asamblate de către piloţi, un astfel de aparat costând între 400 şi 600 de euro.

Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park Cluj, a declarat la rândul său că, în cadrul concursului, pentru familii sunt disponibile gratuit ateliere de confecţionat aeromodele, o expoziţie de aeromodele, automodele şi navomodele, precum şi o competiţie cu aeromodelele realizate de copii.

Competiţia se desfăşoară în cadrul Liberty Technology Park Cluj, primul parc tehnologic din România, construit pe fosta platformă industrială Libertatea din Cluj-Napoca, prin reconversia unei foste fabrică de mobilă într-un spaţiu destinat firmelor din domeniul IT&C.

Asociaţia Română de Aeromodelism (ARA) are sediul central în Cluj-Napoca, fiind o organizaţie non-profit şi neguvernamentală care îşi propune să lupte pentru drepturile şi libertăţile aeromodeliştilor, să promoveze aeromodelismul şi să ajute la crearea unui cadru de zbor sigur pentru toţi participanţii la traficul aerian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici