Video FOTO VIDEO Primul marş PRIDE din Iaşi. Sărbătorirea diversităţii, sancţionată de preoţi: „se propagă pe străzile Iaşului chipul păcatului contra firii”

  • Marşul Iaşi Pride a avut loc vineri, începând cu ora 17:00.
  • Deşi primăria aprobase evenimentul, în ultima clipă s-a decis să-l anuleze.
  • Tot astăzi este sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului.
2482 afișări
Spirite încinse şi controverse la marşul PRIDE în Iaşi. Susţinătorii pentru drepturile omului au pornit în marş de la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, dar pe traseu au fost întâmpinaţi de adepţii „familiei tradiţionale”, precum preoţi şi tineri. Aceştia s-au aşezat pe spaţiul verde şi cu lumânări aprinse, s-au închinat şi au rostit „Tatăl nostru”. 
 
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Rise OUT în baza dreptului fundamental la liberă întrunire şi asociere, pe care comunitatea LGBTQ şi-l exercită sub protecţia Constituţiei României, transmit organizatorii.
 
„Rise OUT, în calitate de organizator, a depus toate eforturile pentru cooperarea cu Primăria Municipiului Iaşi, şi a primit incluziv un aviz favorabil în cadrul Comisiei de Avizare a adunărilor Publice a primăriei. În baza acestui aviz, Poliţia şi Jandarmeria Iaşi au fost notificate, s-au întâlnit cu organizatorii şi au confirmat că vor asigura protecţia participanţilor la eveniment. Refuzul Primarului Mihai Chirica de a semna protocolul de organizare a Iaşi Pride este ilegal. Fapta acestuia constituie un abuz în serviciu motivat de discriminare pe criteriul orientare sexuală, faptă pedepsită de articolul 297 alineatul 2 al Codului Penal. Asociaţia Rise OUT, cu sprijinul Asociaţie ACCEPT, va depune astăzi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.
 
„Ne aflăm la prima ediţie a Marşului Iaşi Pride, eveniment care va contribui pe termen lung la dezvoltarea oraşului nostru ca oraş european în care sunt respectate drepturile tuturor ieşenilor. Respectăm drepturile tuturor, inclusiv drepturile religioase, iar intenţia marşului Iaşi Pride 2021 este aceea de vizibilitate a comunităţii şi persoanelor LGBTQ, adesea marginalizate de autorităţi şi nedreptăţite de legislaţia naţională”, spune Cosmin Grădinariu, organizatorul Iaşi Pride. 
 
Organizaţia condamnă gestul politic iresponsabil al Primarului Mihai Chirica care a lansat informaţii false în spaţiul public în cursul serii de ieri şi oferim publicului o serie de lămuriri necesare: 
„1. Cererea pentru organizarea unei adunări publice a comunităţii LGBTQ din Iaşi a fost depusă încă din 31 august 2021, nu aşa cum minte primarul în 30.09.2021.
2. Primăria nu poate aviza o solicitare a Bisericii Curelari apărută între timp pentru că nu s-ar încadra în termenul de 48 de ore prevăzut de lege. Organizatorii de evenimente programate au obligaţia să notifice adunarea publică cu minim 2 zile înainte de organizare. Altfel, este vorba de un protest spontan. Gestul Bisericii Curelari constituie o încercare de a manipula legislaţia privind adunările publice în vedere organizării a două evenimente în acelaşi timp şi spaţiu, lucru interzis de lege.
3. La şedinţa operativă pe care am avut-o ieri dimineaţă la Jandarmerie s-a discutat acest aspect şi ni s-a confirmat că nu mai există încă o manifestare aprobată de primărie la data, locul şi ora la care se desfăşoară Iaşi Pride.
4. Primarul nu a semnat aprobarea marşului, fapt comunicat în afara termenului legal de 72 de ore de la depunerea cererii de către organizatori. Acest refuz este un abuz în serviciu motivat de discriminare, faptă penală pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, se mai arată în documentul transmis.
 

Biserica se opune

Desfăşurarea marşului a fost primită cu încruntare din partea feţelor bisericeşti. „În faţa păcatului, răspunsul este pocăinţa. Am luat act cu adâncă durere că în ziua Acoperământului Maicii Domnului, prima zi a lui octombrie, lună consacrată Sfintei Cuvioase Parascheva, se propagă pe străzile Iaşului chipul păcatului contra firii, care doreşte a fi acceptat drept normalitate, ceva firesc şi de urmat. Constatăm cu îngrijorare că ne ducem tot mai jos prin subminarea fundamentului familiei, îndreptându-ne cu paşi rapizi spre pericolul disoluţiei”, se arată în comunicatul transmis de ierarhii Sinodului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici