GALERIE FOTO Incendiu la Muzeul Sătesc din Sângeru. Mai multe servicii ale Primăriei sunt afectate

Pompirii militari din Prahova intervin, duminică, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la Muzeul Sătesc din Sângeru, flăcările afectând şi o clădire a Primăriei în care se află arhiva şi Serviciile de Evidenţa Populaţiei şi Asistenţă Socială, transmite corespondentul MEDIAFAX.

971 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Incendiu la Muzeul Sătesc din Sângeru. Mai multe servicii ale Primăriei sunt afectate

GALERIE FOTO Incendiu la Muzeul Sătesc din Sângeru. Mai multe servicii ale Primăriei sunt afectate

„Pagubele sunt mari. Au ars în totalitate arhiva Primăriei, Evidenţa Populaţiei, Asistenţa Socială şi o sală de conferinţe. La muzeu s-a reuşit salvarea interiorului", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, Adrian Radu, purtător de cuvânt al ISU Prahova.

Potrivit sursei citate, cauza probabilă a incendiului a fost contactul cu materiale combustibile al coşului de fum al centralei.

Pompierii au fost chemaţi, duminică, să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la Muzeul Sătesc din Sângeru.

„Intervenim la un incendiu la Muzeul Sătesc din Sângeru cu patru autospeciale. Arde cu flacără deschisă. A fost afectat acoperişul muzeului. Are şi o clădire lipită de muzeu, pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi” a declarat, la momentul intervenţiei, Adrian Radu, purtător de cuvânt ISU Prahova.

Gheorghe Radu, primarul comunei Sângeru, a declarat corespondentului MEDIAFAX că incendiul a cuprins acoperişul muzeului dar şi clădirea în care se aflau arhiva Primăriei, Serviciul de Evidenţa Populaţiei şi cel de Asistenţă Socială.

“Ne luptăm să salvăm acum muzeul. Sunt obiecte valoroase. Arde la acoperiş. Nu ştim dacă reuşim să salvăm. Clădirea în care se afla arhiva, Evidenţa Populaţiei şi Asistenţă Socială a fost cuprinsă de flăcări”, a precizat Gheorghe Radu.

Potrivit sursei citate, incendiul a izbucnit de la coşul centralei termice a muzeului.

Conform portalului Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul sătesc de la Sângeru a fost organizat în conacul familiei treti-vistiernicului Andrei Bozianu.

“Clădirea datează din secolul al XVII-lea şi este reprezentativă pentru arhitectura rurală de sfârşit de ev mediu românesc. Tematica expoziţiei prezintă evoluţia comunităţii săteşti din zonă, din punct de vedere istoric, etnografic cât şi din punct de vedere al vieţii spirituale; patrimoniul prezentat este de provenienţa locală, cuprinzând un valoros fond de obiecte completat cu piese, aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova”.

Printre obiectele expuse se numără odoare vechi bisericeşti, icoane şi cărţi religioase, piese arheologice din epoca bronzului, epoca geto-dacică şi mileniul I d.Hr., care atestă locuirea zonei şi un bogat fond de documente care atestă existenţa satului Fundeni, vechea denumirea a localităţii, obiecte de uz casnic şi meşteşugăresc sau piese de port popular.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici