Video GALERIE FOTO Medicii ieşeni i-au plantat o proteză unui bolnav de hemofilie. Costul tratamentului depăşeşte 400.000 de euro

Medicii de la Spitalul Spiridon din Iaşi au făcut, după operaţia în premieră din septembrie, când i-au pus o proteză de şold unui bărbat cu hemofilie, o intervenţie la piciorul lui Constantin Maftei, 48 de ani, diagnosticat cu aceeaşi boală, care nu permite sângelui să se coaguleze.

3201 afișări

La începutul lunii februarie, Constantin Maftei a intrat în spital în scaunul cu rotile, iar acum, la aproape trei săptămâni de la operaţie, merge singur, fără cârje sau cadru, relatează corespondentul MEDIAFAX.

„La vârsta de trei ani şi jumătate am fost diagnosticat cu hemofilie tip A, formă severă. În urma nenumăratelor hematoame din articulaţii s-a ajuns de a se bloca articulaţiile, cu dureri aproape insuportabile. Încercând în mai multe instituţii medicale, în mai multe spitale, nu mai aveam bază că se poate face o operaţie, neavând putere financiară să merg afară, să fac o astfel de operaţie care la ei se făceau”, povesteşte Constantin Maftei.

O echipă formată din medici hematologie, chirugie ortopedică şi anestezie terapie intensivă i-au plantat o proteză la genunchiul stâng. Operaţia a fost una complexă şi dificilă tocmai din cauza bolii pacientului. “Teoretic nu ar fi nimic deosebit din punct de vedere al tehnicii dacă ar fi fost un genunchi uşor. Din păcate era un genunchi extrem de retractat, a necesitat eliberări de părţi moi foarte mari, nu s-a putut pune o proteză obişnuită. Nu a fost nicio sângerare, pacientul a fost perfect contolat din punct de vedere hematologic, dar retracţiile foarte mari ne-au pus probleme. Sigur, oricine putea să opereze o proteză de genunchi, problema este găsim o echipă să se ocupe de aşa ceva? Să găseşti hematolog, anestestist, medici, asistenţi care au stat numai pentru el zi şi noapte post operatoriu, asta este cel mai greu. Sunt ţări din Europa de Est care au doi pacienţi operaţi, câti avem şi noi în Iaşi. Nu e simplu deloc.”, a explicat Paul Sârbu, chirurgul ortoped care l-a operat pe Consantin Maftei.

„Este un tratament foarte scump, dosarul lui a fost înaintat la Casa de Asigurări de Sănătate, a fost operaţie dificilă pentru că fiind hemofilic, există un risc foarte mare de sângerare. Tratamentul de substituţie este cu Eptalog Alfa. S-au utilizat 531 de flacoane, iar costul tratamentului este în jur de 300.000 de euro, numai pentru realizarea intervenţiei chirurgicale şi încă 100.000 de euro pentru perioada de kinetoterapie.”, a declarat Oana Bădulescu, şefa Clinicii de Hematologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Banii au fost decontaţi în totalitate prin Programul Naţional de Hematologie.

Aceasta este cea de-a doua operaţie de acest tip realizată de către echipa de la Iaşi. Prima a avut loc în luna septembrie şi a fost o premieră naţională. Atunci un pacient de 46 de ani diagnosticat cu hemofilie severă a intrat în sala de operaţie pentru o protezare de şold. De atunci, la Iaşi ajung dosarele unor bolanvi din toată ţara.

Alţi doi bolnavi sunt acum în curs de evaluare pentru intervenţii chirurgicale de acelaşi fel. În evidenţa spitalului "Sf. Spiridon" din Iaşi sunt 59 de pacienţi cu hemofilie, din mai multe judeţe ale Moldovei.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici