Video INTERVIU Gheorghe Savu: Nu exclud ca înainte de alegeri să se intensifice atacurile cibernetice - VIDEO

Generalul Gheorghe Savu, fost şef al Reprezentanţei militare la NATO şi UE, a declarat, într-un interviu acordat Monitorului Apărării şi Securităţii (MAS), că nu exclude ca în pragul alegerilor prezidenţiale să se intensifice atacurile cibernetice în România.

551 afișări

Generalul Gheorghe Savu, fost director al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA) şi fost şef al Reprezentanţei militare la NATO şi UE, a declarat, într-un interviu acordat MAS, la Conferinţa pe tema "Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare”, că nu exclude ca în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale să se intensifice atacurile cibernetice.

În cadrul interviului, Gheorghe Savu a declarat că o agresiune militară asupra României, din Est, este foarte puţin probabilă, iar NATO a luat suficiente măsuri pentru a descuraja o acţiune militară ce ar putea veni din Est.

Redăm interviul integral:

Monitorul Apărării şi Securităţii: Care sunt principalele ameninţări la adresa securităţii naţionale şi cât de vulnerabilă este România în faţa acestor ameninţări?

Gheorghe Savu: Ameninţările la adresa securităţii naţionale sunt foarte clar specificate în Strategia Naţională de Apărare, iar acolo este menţionată involuţia situaţiei de securitate din Estul României, conflictele îngheţate şi instabilitatea din Balcanii de Vest, la care se adaugă terorismul, proliferarea armelor de distrugere în masă, şi, mai recent, două ameninţări care devin tot mai relevante, este vorba de războiul hibrid şi de informaţii ostile la adresa securităţii statului şi atacurile cibernetice. Aici, în ceea ce priveşte atacurile cibernetice şi războiul hibrid, România s-a încadrat foarte bine la nivel NATO şi UE. Suntem un actor important şi am dezvoltat la nivel naţional capacităţi prin care să putem face faţă acestor ameninţări.

Monitorul Apărării şi Securităţii: Dacă discutăm despre atacuri cibernetice, este România vulnerabilă, în prag de alegeri prezidenţiale?

Gheorghe Savu: Vulnerabilitatea la atacuri cibernetice se păstrează în permanenţă. Statul nostru, ca orice alt stat euro-atlantic, trebuie să-şi ia măsurile de protecţie, şi eu sunt convins că statul nostru este pregătit pentru aşa ceva. Eu nu exclud ca în perioada aceasta să se intensifice atacurile cibernetice, mai bine zis răspândirea a ceea ce numim fake news, şi aici este o problemă, pe care eu o numesc rezilienţă naţională, daca această naţie este capabilă să prevină astfel de atacuri. Probabil că nu va putea preveni, pentru că spaţiul cibernetic permite răspândirea rapidă a fake news-ului, dar trebuie să le contracareze printr-o comunicare strategică foarte bine pusă la punct şi aici este şi rolul mass-media, să verifice informaţiile pe care le primeşte, dar şi al autorităţilor statului, care atunci când simt că un fake news se răspândeşte şi că poate afecta interesul naţional, autorităţile trebuie să comunice (...) Probabil că se vor întâmpla, dar cred că România va face faţă.

Monitorul Apărării şi Securităţii: Cum trebuie să răspundă România, şi implicit NATO, la eventuale atacuri (agresiuni militare) care pot veni din Est?

Gheorghe Savu: Agresiunea militrară este una din principalele preocupări ale NATO. Şi noi, ca stat NATO, acţionăm colectiv. NATO a luat suficiente măsuri pentru a descuraja o eventuală agresiune militară din Est. Probabilitatea ca aşa ceva să se întâmple este minimă. Dacă s-ar produce, ar fi clar dintr-o eroare strategică, ceea ce noi ne dorim să nu se întâmple. Pregătirea există, iar dacă descurajarea şi diplomaţia nu funcţionează, atunci apărarea în contextul articolului 5 al Tratatului de la Varşovia se va produce conform planurilor pe care NATO le are deja adoptate.

Monitorul Apărării şi Securităţii: Cât de importantă este cooperarea statelor est-europene, mai ales cooperarea noastră cu Bulgaria, pentru menţinerea stabilităţii în zonă?

Gheorghe Savu: Este foarte importantă, pentru că atunci când ne referim la ameninţarea noastră dinspre Est, există o percepţie diferită a statelor membre NATO. Proximitatea faţă de zona estică este un factor important şi statele de graniţă percep destul de serios o astfel de ameninţare şi, în consecinţă, acţionează pentru descurajarea şi pentru prevenirea ei. Există o coordonare foarte bună pe Est, din experienţa mea de la NATO, ne-am coordonat foarte bine acolo, există o cooperare extraordinară cu Polonia, unde noi avem trupe, iar ei au trupe în România, cu statele baltice şi cu Bulgaria. Sigur, aici depinde şi de conducerea politică din aceste state. Sunt situaţii în care unele state nu au un interes major pentru a construi ceva în flancul estic. Important este că ţara noastră acţionează ca şi când ar avea un proiect de ţară, un profil geo-strategic foarte clar în NATO. Noi am fost întotdeauna foarte coerenţi, am ştiut tot timpul ce trebuie să facem.

Monitorul Apărării şi Securităţii: Cât de importantă este numirea unui român în funcţia de adjunct al secretarului general al NATO?

Gheorghe Savu: Este foarte importantă. Practic, este al doilea om în NATO (...) Acolo poartă pălăria NATO, dar categoric ţara noastră trebuie să se mândrească pentru o poziţie atât de înaltă. Ca imagine, România are foarte mult de câştigat.

Taguri:
alegeri,
apărare,
nato

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici