Marşul aducerii aminte de la Cluj, în memoria victimelor Revoluţiei: Eroii au fost uitaţi

Câteva zeci de persoane au participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la Marşul aducerii aminte, în memoria victimelor Revoluţiei din 21 Decembrie 1989. Oamenii au depus coroane de flori la monumentul Stâlpi Împuşcaţi din Piaţa Unirii.

216 afișări
Imaginea articolului Marşul aducerii aminte de la Cluj, în memoria victimelor Revoluţiei: Eroii au fost uitaţi

Marşul aducerii aminte de la Cluj, în memoria victimelor Revoluţiei: Eroii au fost uitaţi

Participanţii la Marşul aducerii aminte s-au adunat, sâmbătă, în zona fostului hotel Astoria din Cluj-Napoca unde s-au rugat şi au depus coroane de flori în locul în care 3 clujeni au fost împuşcaţi în urmă cu 30 de ani, după care au pornit pe jos spre Piaţa Unirii unde a avut o ceremonie militară şi religioasă de comemorare a Revoluţiei la monumentul Stâlpi Împuşcaţi.

Preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei, Aurel Coltor, a declarat că în Cluj-Napoca au fost împuşcaţi, în 21 Decembrie 1989, 14 revoluţionari în Piaţa Unirii, 9 au căzut la Fabrica de Bere, 3 la Astoria şi unul în Piaţa Mărăşti.

„După 30 de ani, pe lângă faptul că România a păşit pe calea cea bună, cu UE şi NATO, din punct de vedere economic situaţia nu este corespunzătoare, sunt foarte multe derapaje. Eroii au fost uitaţi, noi, cei care am contribuit la victoria Revoluţiei, pe lângă eroii noştri, am fost şi noi uitaţi. Instituţiile statului ar trebui să acorde o mai mare atenţie urmaşilor eroilor martiri, a răniţilor. Noi am avut o lege, Legea nr. 341/2004, care a fost destul de bună, dar a fost blocată din 2010 şi ar trebui deblocată”, a spus Coltor.

La monumentul Stâlpi Împuşcaţi din Piaţa Unirii a fost oficiată o slujbă de pomenire de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, iar prefectul Mircea Abrudean a citit mesajul premierului Ludovic Orban despre Revoluţia din 1989. Au mai ţinut discursuri primarul Emil Boc şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, şi au fost depuse coroane de flori din partea autorităţilor locale şi judeţene şi a celor 5 asociaţii de revoluţionari din Cluj-Napoca.

Un grup de elevi a legat eşarfe tricolore la Stâlpii Împuşcaţi şi au aprins candele.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Sâmbătă, în Piaţa Unirii, va avea loc şi lansarea cărţii „Călin Nemeş. Povestea unui revoluţionar” a jurnalistului clujean Tiberiu Fărcaş despre actorul Călin Nemeş, rănit în 21 Decembrie 1989, şi care, ulterior, s-a sinucis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici