Medic român stabilit la Paris: Avem aceleaşi dotări, aceeaşi pregătire, nu mai sunt frontiere medicale

Spitalele din România au aceleaşi dotări cu cele din Franţa în ceea ce priveşte chirurgia endoscopică şi robotică, medicii au aceeaşi pregătire, iar frontierele medicale au dispărut şi pacienţii se pot trata unde cred că le este mai bine, a spus, joi, medicul Adrian Lobonţiu, stabilit la Paris.

1556 afișări
Imaginea articolului Medic român stabilit la Paris: Avem aceleaşi dotări, aceeaşi pregătire, nu mai sunt frontiere medicale

Medic român stabilit la Paris: Avem aceleaşi dotări, aceeaşi pregătire, nu mai sunt frontiere medicale (Imagine: Shutterstock)

"Lucrez de peste două decenii în Spitalul «Henri Mondor» din Paris, dar am păstrat legătura cu colegii mei din România. Ceea ce pot spune astăzi este că şcoala medicală din România este deosebită. Aici în ţară avem dotări din punct de vedere al chirurgiei endoscopice şi mai ales robotice similare altor ţări. Avem aceeaşi pregătire, şi anume de a trata cât mai bine pacienţii", a declarat medicul Adrian Lobonţiu la Congresul Naţional al Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică (ARCE), care se desfăşoară în perioada 23-26 noiembrie, în Bucureşti.

El a spus că frontierele medicale au dispărut, iar pacienţii se pot trata unde cred că le este mai bine, dar obiectivul este de a-i îngriji cât mai bine la ei acasă.

"Vrem să tratăm cât mai bine bolnavii, dar cred că pentru ei este mai bine să fie îngrijiţi cu tehnicile cele mai confortabile în ţara lor. Acum chirurgia laparoscopică pare mai grea comparativ cu cea robotică, care ameliorează mult performanţele noastre", a mai spus medicul.

El a vorbit despre "chirurgia prin orificii naturale", care face mari progrese în toată lumea. "Chirugia prin orificii naturale este tot mai mult folosită în străinătate. Medicii caută mereu să amelioreze gestul medical prin proceduri minim invazive", a precizat Lobonţiu.

Chirurgia minim invazivă este tot mai mult folosită în ginecologie, mai ales când sunt abordate suferinţe ale fătului, a spus, la rândul lui, conferenţiar doctor Nicolae Suciu, de la Maternitatea Polizu.

"Intervenim în cazul naşterilor care ar putea surveni înainte de termen administrând transfuzii in utero în cazul soţilor cu Rh diferit, în sarcini multiple, când unul dintre feţi consumă din sângele celuilalt, dar şi pentru diagnosticul unor anomalii intrauterine", a precizat Nicolae Suciu.

Profesorul Mircea Beuran, preşedintele Congresului Naţional al Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică, a spus că viitorul în chirurgie este cel fără bisturiu şi care permite conservarea unor organe.

"Românii trebuie să ştie că şi în spitalele din România pot fi abordate aceleaşi tehnici chirurgicale endoscopice pentru majoritatea suferinţelor care permit un astfel de tratament. De aceea, în premieră, evenimentele ARCE 2011 aduc împreună reprezentanţi din 15 specialităţi. Deşi domeniul de activitate medicală pe care îl reprezintă fiecare dintre acestea este diferit, de la chirurgie, ginecologie, anestezie, ORL, urologie, ortopedie, pediatrie, gastroenterologie, radiologie sau neurochirurgie, toate au astăzi un numitor comun: creşterea performanţei actului diagnostic şi terapeutic cu sprijinul celor mai moderne tehnologii medicale, computerizate, video-asistate sau robotice", a mai spus preşedintele congresului, profesorul Mircea Beuran.

El a precizat că în Spitalul de Urgenţă Floreasca au scăzut cu 60 la sută intervenţiile ne-necesare din chirurgia traumatică".

"În chirurgia oncologică predomină încă tehnicile clasice, întrucât oamenii ajung la medic în stadii mult prea avansate. Cred că ponderea intervenţiilor laparoscopice şi clasice este cam de 40-50 la sută", a mai spus Beuran.

El a pledat pentru necesitatea dezvoltării chirurgiei robotice, întrucât România are o şcoală de chirurgie bună şi "ar fi păcat să se dezvolte segmentat". Totuşi a spus că aparatura în chirurgia endoscopică este foarte sensibilă şi trebuie schimbată la câţiva ani, pentru că altfel dă rezultate greşite.

O altă noutate adusă de ediţia din acest an a congresului ARCE este reprezentată de transmisiile live, ce vor fi realizate din sălile de operaţii din Bucureşti şi Graz (Austria), care vor constitui un instrument de instruire pentru participanţi.

Peste 130 de invitaţi speciali, personalităţi renumite pe plan naţional şi internaţional, sunt prezenţi la ARCE 2011, dintre care 20 sunt reprezentanţi ai societăţilor medicale de profil din zonă, respectiv Bulgaria, Grecia, Serbia, Turcia, Ungaria şi Moldova. Prezenţa acestora din urmă la Bucureşti marchează şi susţinerea acordată României pentru organizarea Congresului European al EAES (European Association for Endoscopic Surgery) la Bucureşti, în anul 2015.

Printre cei mai importanţi chirurgi prezenţi la Bucureşti pe perioada evenimentelor ARCE 2011 se numără personalităţi ca prof. dr. Alfred Cuschieri (Marea Britanie), părintele chirurgiei endoscopice moderne, prof. dr. Steven Palter (SUA), pionier al chirurgiei minim-invazive în chirurgie şi specialist în endoscopie şi tratamentul infertilităţii, prof. dr. Roberto Bergamaschi (SUA), recunoscut la nivel mondial pentru expertiza în domeniul chirurgiei laparoscopice pentru afecţiunile colorectale, prof. dr. Enric Laporte (Spania), preşedinte al Society for Medical Innovation and Technology.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici