Video Mii de români au plecat să muncească în Germania, zilele acestea. Unde pot cere ajutor dacă sunt înşelaţi de patron?

  • În doar o săptămână peste 5000 de muncitori români au plecat în Germania doar de pe Aeroportul din Cluj-Napoca
  • Situaţia carantinei le poate aduce probleme unora dintre ei, spune un reprezentant al Sindicatelor din Germania
  • Muncitorii români din Germania pot să ceară ajutor la numărul de telefon: 0800 000 5602
1260 afișări
Când pleci la muncă în străinătate te bazezi pe patronii care te-au chemat acolo. Ai nevoie, în primul rand, ca ei să respecte contractul. Aşa gândesc şi românii care îşi lasă familiile acasă de sărbători şi merg să facă bani în Germania.
 
„Unde mergem noi nu sunt probleme, că am mai fost”, spune Nicolai Petrescu, unul dintre cei care au plecat zilele acestea să muncească în această ţară.

Majoritatea românilor aflaţi în aceeaşi situaţie spun că dacă ar întâmpina probleme ar apela la ambasadă. Unele probleme sunt generate chiar de patroni. 
 
„Mulţi dintre ei probabil ca găsesc condiţii de muncă bune, dar cei care ne sună pe noi se plâng de neplata salariului minim legal sau că angajatorul ulterior nu sunt respectate condiţiile de muncă care au fost stabilite în prealabil. De exemplu, angajatorii încearcă să reducă din salariu costurile pentru drum sau reduc costuri mult prea mari pentru mâncare şi cazări”, susţine Szabolcs Sepsi, Consilier proiect Faire Mobilität al Sindicatelor Germane. 
 
Românii riscă să fie nevoiţi să rămână la locul de muncă chiar dacă patronii le încalcă drepturile. Plecarea este organizată doar de angajator, iar ei nu au dreptul să părăsească locul în care se află.
 
„Va fi extrem de dificil pentru ei să îşi susţină drepturile şi pentru noi să îi ajutăm pentru că nu este permis contactul. Salariul minim este de 9.35 euro pentru fiecare ora prestată. Foarte des se fac înţelegeri în acord. Ei sunt plătiţi la kilogramul de sparanghel cules, iar aceste înţelegeri de acord sunt făcute în aşa fel încât majoritatea oamenilor să nu poată să culeagă atât de mult încât să ajungă la salariul minim legal”, a mai declarat Szabolcs Sepsi.

Dacă lucrezi în Germania şi ai probleme cu patronul poţi să ceri ajutor la un număr de telefon special pentru astfel de situaţii, iar autorităţile sunt pregătite să intervină. 
 
Numărul la care pot apela muncitorii români care se confruntă probleme este 0800 000 5602.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici