Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria din Capitală: Îi atrag atenţia ministrului că o sa solicităm daune. Ministrul să semneze plata - FOTO/VIDEO

Managerul Spitalului Sfânta Maria din Capitală, Narcis Copcă, a declarat, marţi, că unitatea medicală funcţionează legal, precizând că datele obţinute de inspecţia sanitară au fost interpretate eronat, menţionând că îi va cere daune ministrului.

1338 afișări
Imaginea articolului Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria din Capitală: Îi atrag atenţia ministrului că o sa solicităm daune. Ministrul să semneze plata - FOTO/VIDEO

Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria din Capitală: Îi atrag atenţia ministrului că o sa solicităm daune. Ministrul să semneze plata - FOTO

"În luna iulie s-a pus în dezbatere publică proiectul de ordin pentru plata tuturor centrelor apărute la început de an. În faţa proiectului de ordin am fost informaţi de directoarea de programe că domnul ministru a cerut un pix cu care a tăiat Sfânta Maria şi a zis, nu, se face la Viena. Am avut nenumărate intervenţii şi memorii în iulie, şi noi şi ANT, pentru a îi spune că dânsul nu dă aprobare pentru transplant. Este doar obligat să plătească un drept constituţional prevăzut în legea 95. Dânsul a refuzat, cu singura observatţie (...) că trebuie să se facă la Viena", a declarat Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria.

Acesta susţine că tematica controlului dispus de ministrul Sănătăţii conţinea trei puncte: infecţii generale, nosocomiale şi legalitatea procedurilor de transplant, precizând că rezultatele controlului au fost interpretate eronat.

"De pildă, la "spitalul nu are laborator propriu ci are parteneriat sau externalizat" s-a trecut numai fraza "spitalul nu are laborator şi nu funcţionează 24 de ore din 24. O să vă invit să vedeţi că funcţionează 24 de ore din 24. A mai fost un punct care a fost scris absolut iîn bătaie de joc, că nu avem medic infecţionist. Doamna doctor Vintilă este medic infecţionist în contract cu Sfânta Maria din februarie. S-a spus "spitalul are număr dublu de infecţii nosocomiale anul acesta". România are de cinci ori mai puţine infecţii nosocomiale decât Franţa, Germania, Anglia. Problema nu e că există aceste infectii, ci că nu avem capacitatea să le depistam, să le raportăm şi să le tratăm cum trebuie. Noi am angajat medic epidemiolog, am îmbunătăţit şi am dublat rata de acoperire a lor. Mai e un punct defăimaător "spitalul nu are staţie centralizata de sterilizare." Spitalul are două blocuri operatorii. La ORL, unde are sterilizare şi la chirurgie, unde iarăşi are sterilizare. Cea de la chirurgie are două aparate. Unul funcţioneaza non-stop şi unul de back up", a explicat Narcis Copcă.

Managerul Spitalului Sf. Maria din Capitală, doctorul Narcis Copcă a depus, miercuri, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o plângere penală împotriva ministrului Sănătăţii, pe care îl acuză că a refuzat să plătească un transplant, iar pacientul a murit. Vlad Voiculescu a precizat că îşi reafirmă îndoielile că unitatea medicală a fost acreditată în mod judicios, că spitalul nu a mai făcut un transplant hepatic din primăvară şi că nu există un contract cu un doctor specialist.

"În acest moment, această clinică este acreditată legal. Ce fel de suspiciuni poate să aibă un ministru economist cu secretari de stat care nu sunt medici, cu consilieri care nu sunt medici şi care, de cinci luni, ne explică un singur lucru: AKH. Solicităm de urgenţă, pe cale penală şi pe cale civilă, domnului ministru să semneze cât mai repede dreptul asiguratului român, respectiv plata lunară spre centrul acreditat de Guvernul României. Plămânii se duc în altă parte. Doar un plămân s-a transplantat de la începutul anului. Nu avem nevoie de niciun echipament, doar de o derulare înţeleaptă a procedurilor respective şi nu de acele acuzaţii. Îi atrag atenţia domnului ministru că pe lângă procesul penal pe care o să îl aibă, noi o să solicităm şi daune pentru că dânsul nu a vrut niciodată să calce în acest spital, desi l-am invitat de nenumărate ori. În schimb, ne trimite fel şi fel de contracte, mai mult sau mai puţin abuzive", a mai declarat managerul Spitalului Sfânta Maria.

Primarul Capitalei şi-a dat acordul pentru ca inspectorii Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, alături de o comisie internaţională, să meargă în control pe 8 şi 9 decembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici