Filmarea ISU de la Colectiv, necunoscută timp de 4 ani/ UPDATE Explicaţia ISU: Nu dăm din oficiu imagini cu impact/ Nu au fost predate anchetatorilor deoarece „nimeni nu a cerut punctual acele înregistrări”

Un nou filmuleţ efectuat în noaptea de 30 octombrie la incendiul din Colectiv a fost făcut public de jurnaliştii de la Libertatea, în imagini fiind observată organizarea haotică a primului echipaj de intervenţie sosit la faţa locului. Raed Arafat a spus că nu ştia de aceste imagini.

19314 afișări
Imaginea articolului Filmarea ISU de la Colectiv, necunoscută timp de 4 ani/ UPDATE Explicaţia ISU: Nu dăm din oficiu imagini cu impact/ Nu au fost predate anchetatorilor deoarece „nimeni nu a cerut punctual acele înregistrări”

Noi imagini VIDEO de la Colectiv care arată intervenţia haotică a pompierilor. Prima reacţie a lui Raed Arafat

UPDATE ISU: Nu dăm din oficiu imagini cu impact asupra populaţiei. 4-5 oameni au văzut înregistrarea Colectiv

Colonel Cristian Radu, prim-adjunct al ISU, a precizat într-o conferinţă de presă că noile imagini cu intervenţia de la Colectiv există la nivelul instituţiei, au fost văzute de 4-5 persoane şi nu au fost predate anchetatorilor deoarece „nimeni nu a cerut punctual acele înregistrări”.

„Ele (inregistrările, n.r.) nu se furnizează din oficiu în spaţiul public. Ce putem pune la dispoziţie sunt imagini cu protejarea datelor cu caracter persoanal si imaginile care pot avea impact emoţional. Intervenţia de la Colectiv a fost o tragedie care ne-a marcat pe toţi. (...) Imaginile sunt înregistrate de colegii noştri şi nu sunt un film continuu. Intervenţia a avut o durată de aproximativ 5 ore, iar imaginile au 20 de minute”, a spus Cristian Radu, prim-adjunct al ISU, în cadrul unei conferinţe de presă.

Colonelul a răspuns acuzaţiilor potrivit cărora ISU a ascuns aceste imagini şi a recunoscut că Raed Arafat nu ştia despre video.

„Afirm că nu am comunicat nimănui acest lucru, nu am ordonat nimănui, ba dimpotrivă, imaginile există în original la nivelul ISU şi vor fi puse la dispoziţia oricarei structuri abilitate care solicită acest lucru. (...) Am solicitat ISU imaginile după momentul evenimentului în privinţa analizei efectuate cu colegii mei în privinţa valorificării datelor de interes operativ, având în vedere că nu am fost prezent de la momentul debutului intervenţiei”, a spus acesta.

Întrebat de ce autorităţile şi anchetatorii nu au primit aceste imagini, Cristian Radu a spus: „Imaginile nu au fost cerute punctual”.

„Nu ştiu ce e normal sau nu e normal (dacă trebuia sau nu să furnizeze filmul care arată cum au acţionat echipajele, n.r.). Filmul e în formă originală acum. (...) Niciodată, din oficiu, nu dăm imagini care pot avea impact major asupra populaţiei”, mai precizează colonelul.

Imaginile au fost vizionate de câţiva angajaţi ai ISU.

Patru-cinci oameni au văzut imaginile”, a mai spus Cristian Radu.

CITEŞTE şi: Şeful ISU Orlando Şchiopu explică înjurătura din filmarea de la Colectiv: În mod clar, nu se referea la decedaţi

 

„Nu am identificat aspecte care să arate încălcări ale procedurii de intervenţie în Colectiv”

Cristian Radu, prim-adjunct al ISU, a declarat că nu au fost identificate indicii care să dovedească încălcări ale procedurii de intervenţie la tragedia din Clubul Colectiv, adăugând că amploarea acţiunii a fost fără precedent.

„În toate intervenţiile de amploare identificam aspecte care pot constitui aspecte de îmbunătăţit. Cred că amploarea intervenţiei in Colectiv a fost fără precedent - cel puţin pentru mine în ceea ce priveşte gestionarea unui număr mare de victime. Procedural, nu am identificat aspecte care să arate încălcări ale procedurii de intervenţie”, a spus colonelul Cristian Radu, prim-adjunct al ISU, întrebat dacă îşi reproşează ceva în privinţa intervenţiei în cazul Colectiv.

Acesta a mai spus că nu şi-a pus problema ca înregistrarea video să fie utilă procurorilor.

„Repet, nu am ascuns nimănui aceste imagini, nu se furnizează din oficiu astfel de imagini. Nu a fost o decizie în acest sens, să nu difuzăm acele imagini”, a explicat Radu.

 

Ce surprind imaginile ISU, publicate de presă, la patru ani de la tragedia din clubul bucureştean

Jurnaliştii de la Libertatea au publicat un filmuleţ de aproximativ 21 de minute, despre care spun că a fost furnizat de un ofiţer de pompieri, iar în imagini se observă modul în care primul echipaj sosit la Clubul Colectiv a acţionat, fiind văzuţi şi civili care ajută la transportarea răniţilor.

Poate fi observată intervenţia haotică a pompierilor depăşiţi de situaţie, pe fundal o persoană strigând: „Nu mai staţi, să scoatem oamenii afară!”. În film apare şi solistul Adrian Despot, care ajută la transportarea răniţilor.

Tinerii morţi sunt transportaţi pe paleţi din cauza numărului insuficient de tărgi aduse de echipaje, însă mulţi dintre aceştia, precum şi răniţii, au fost abandonaţi pe asfalt, iar pompierii trec peste ei.

SURSA: Youtube Libertatea 

Abia când un rănit strigă de durere este preluat de pompieri.

Atunci când este pusă problema morţilor, Orlando Şchiopu, şef în cadrul ISU, cedează şi înjură morţii, spunând “Lasă-i în p**a mea!”.

Pe pagina sa de Facebook, şeful DSU, Raed Arafat a precizat că nu ştia despre acest filmuleţ.

„Ca sa nu gresesc, sa nu-mi scape ceva, am verificat, l-am sunat si pe ofiterul respectiv (care i-ar fi furnizat un CD cu filmarea. n.r.), fiind pensionar, sa-l intreb daca mi-a lasat un CD candva cu un filmulet despre Colectiv iar acesta, ca si mine, nu stia nimic de aceasta informatie”, a scris Raed Arafat.

Şeful DSU a mai precizat că „lucrurile nu pot fi perfecte”.

„Nu stiu ce greseli am comis in prima noapte. Ca si oricare interventie la o catastrofa, lucrurile nu pot fi perfecte niciodata, insa daca este sa vorbim de greseli trebuie sa inteleg despre ce greseli vorbeste dansul si sper sa nu fie vorba de cele mentionate in raportul corpului de control al PM pentru ca la acuzatiile din raportul respectiv am raspuns printr-un raport amplu care se gaseste pe site-ul DSU”, a mai scris Arafat.

Reacţia de indignare a unuia dintre părinţii tinerilor morţi la Colectiv, după imaginile revoltătoare publicate abia cum: Când apare o catastrofă, sunt deranjaţi

Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv şi tatăl unui tânăr care a murit în incendiul din 30 octombrie 2015, a declarat că filmuleţul care prezintă intervenţia echipajelor la club arată că pompierii erau nepregătiţi. „Când apare o astfel de catastrofă, ei sunt deranjaţi”, a spus acesta.

Citeşte continuarea...

Parchetul General, prima reacţie oficială faţă de filmarea ISU: Procurorii nu au avut la dosarul Colectiv înregistrarea video. A fost solicitată

Procurorii Parchetului General anunţă că nu aveau la dosarul Colectiv filmuleţul publicat joi şi nici nu ştiau de existenţa înregistrării, drept pentru care a fost solicitată Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a fi pusă la cauza care vizează modul în care au intervenit autorităţile.

Citeşte continuarea...

Barna compară dosarul Colectiv cu cel al Revoluţiei sau Mineriadelor: Nu putem să aşteptăm şi să permitem ca şi dosarul Colectiv să aibă aceeaşi soartă

Dan Barna solicită autorităţilor închiderea dosarului Colectiv, precizând că nu ar trebui ca acesta să fie uitat precum dosarul Mineriadei sau al Revoluţiei. Liderul USR susţine că e surprinzător faptul că după patru ani a apărut un film oficial care arată că lucrurile nu au funcţionat bine.

Citeşte continuarea...

Pintea: Dacă o tragedie Colectiv s-ar repeta, lucrurile ar sta puţin altfel. Am văzut imaginile

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, în cazul în care o nouă tragedie precum cea din clubul Colectiv, lucrurile ar sta „puţin altfel”, deoarece în prezent, există 12 noi paturi pentru mari arşi. Pintea a văzut imaginile, precizând că angajaţii ISU „poate nu au fost pregătiţi”.

Citeşte continuarea...

Şeful ISU Orlando Şchiopu explică înjurătura din filmarea de la Colectiv: În mod clar, nu se referea la decedaţi

Inspectorul-şef al ISU, Orlando Şchiopu, a explicat că înjurătura surprinsă în filmuleţul cu intervenţia la clubul Colectiv nu se referea la tinerii morţi în urma incendiului. „Dacă vă uitaţi, sunt înconjurat de mai mulţi ofiţeri”, a spus acesta.

Citeşte continuarea...

Taguri:
isu,
colectiv,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici