O ţară membră NATO obligă femeile să servească ţara şi prelungeşte perioada stagiului militar

Danemarca aduce durata stagiului militar de la actualele 4 luni la 11, pentru ambele sexe.

2308 afișări
Imaginea articolului O ţară membră NATO obligă femeile să servească ţara şi prelungeşte perioada stagiului militar

O ţară membră NATO obligă femeile să servească ţara şi prelungeşte perioada stagiului militar

Danemarca doreşte să crească numărul de persoane obligate să efectueze serviciul militar, extinzând recrutarea la femei şi mărind durata perioadei de recrutare de la 4 luni, în prezent, la 11 luni, pentru ambele sexe.

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a spus acest lucru. „Nu ne rearmăm pentru că vrem război. Ne reînarmăm pentru că vrem să evităm acest lucru”, a afirmat oficialul, adăugând că guvernul „doreşte egalitate deplină între sexe”.

Copenhaga, membru NATO, sprijină Ucraina în războiul său împotriva Rusiei. Ministrul danez de externe, Lars Løkke Rasmussen, a explicat că Moscova nu reprezintă „o ameninţare” pentru ţara nord-europeană. „Dar – a continuat el – nu vom ajunge în punctul în care ar putea veni să facă aşa ceva”.

Potrivit ministrului danez al Apărării, Lund Poulsen, situaţia de securitate din Europa „a devenit din ce în ce mai gravă şi trebuie să luăm în considerare acest lucru atunci când ne uităm la viitorul apărării”.

Pentru Poulsen, „este nevoie de o bază de recrutare mai largă, care să includă toate genurile”. Aceasta, a concluzionat el, va crea „o apărare mai versatilă şi mai completă”.

Peste 4.000 de recruţi în 2023

Toţi bărbaţii sănătoşi din punct de vedere fizic de peste 18 ani sunt chemaţi pentru serviciul militar, care durează aproximativ 4 luni. Cu toate acestea, pentru că există destui voluntari, există un sistem de tragere la sorţi care permite multor tineri să nu servească. În 2023, în Danemarca erau 4.717 recruţi.

Potrivit datelor oficiale, femeile care s-au oferit voluntar pentru serviciul militar au reprezentat 25,1% din total. Potrivit planului de extindere a recrutării, idee pentru care probabil există o majoritate în Parlamentul danez, recruţii vor primi o pregătire de bază în primele 5 luni. În următoarele 6 luni, vor fi în serviciu operaţional, primind, de asemenea, pregătire suplimentară.

În plus, Danemarca a anunţat o creştere a cheltuielilor pentru apărare cu 5,43 miliarde de euro pentru următorii cinci ani, cu investiţii în consolidarea capacităţilor militare, prelungirea recrutării şi sprijin suplimentar pentru Ucraina.

Creşterea cheltuielilor, în valoare de 40,5 miliarde de coroane (adică 5,43 miliarde de euro) între 2024 şi 2028, a fost anunţată de Ministerul Apărării într-un comunicat. Cu această ajustare, Danemarca va aloca peste 2% din produsul său intern brut sectorului (până acum, dat 1,65%), a precizat ministrul de stat Mette Frederiksen.

România a eliminat serviciul militar obligatoriu după ce a devenit membru NATO. Mai precis, de pe 23 octombrie 2006, după 138 de ani de obligativitate. Legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2007. România a aderat la NATO în 2004.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici