"Oltenii & Restu' Lumii”, festivalul inedit din Slatina unde se intră pe bază de paşaport de oltean - VIDEO

Actorii Ion Dichiseanu şi Andrei Duban au primit paşapoarte de oltean, joi, la a doisprezecea ediţie a festivalului de umor şi voie bună, "Oltenii & Restu' Lumii”.

1518 afișări
Imaginea articolului "Oltenii & Restu' Lumii”, festivalul inedit din Slatina unde se intră pe bază de paşaport de oltean - VIDEO

FOCUS: La Slatina a debutat festivalul de umor unde se intra cu paşaport de oltean

În loc de covor roşu, invitaţii au păşit pe rogojina oltenească, pe acordurile melodiei populare „M-a făcut mama oltean”, decretată imn naţional al Olteniei.

Invitaţii de onoare ai festivalului, actorii Ion Dichiseanu şi Andrei Dubanu, alături de oficialităţile locale, au fost primiţi cu pâine, sare şi praz, la „Vama Oltenească” de lângă Podul Olt.

Gazde au fost primarul Slatinei, Emil Moţ, şi preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu. Printre oaspeţii de onoare s-au numărat şi doi reprezentanţi ai Bazei NATO de la Deveselu, însoţiţi de prefectul Silviu Neacşu.

Maestrul Ion Dichiseanu a primit cadou un fir de praz, înainte de a trece în revistă "garda de onoare", formată din reprezentanţi ai mai multor ansambluri folclorice din ţară şi din judeţul Olt.

„Am primit paşaport de oltean şi trebuie să mă înscriu perfect în condiţiile care mi se impun pe acest document, aşa că sunt de-al vostru. Cred că cea mai grea condiţie este să dansez şi să cânt olteneşte. Am venit cu dragă inimă, cu multă plăcere, pentru că eu am şi filmat prin împrejurimi şi cunosc zona. Oamenii mă cunosc şi sunt încântat de primirea care mi-a fost făcută. Le mulţumesc tuturor celor care au organizat aceste eveniment. Mă simt foarte bine, aici, alături de prietenul meu, de 'nepotul' meu, Andrei Duban. Am primit şi un praz, pe care îl voi duce la Bucureşti să demonstrez că am fost la sărbătoarea oltenilor. Eu am lucrat cu cei mai mari actori ai Olteniei, cu Dem Rădulescu, cu Amza Pellea, am cântat cu Horia Moculescu, care e şi el din zonă”, a declarat Ion Dichiseanu.

„Vama Oltenească” a fost ridicată abia după ce toţi cei prezenţi au primit paşaportul de oltean, document realizat de caricaturiştii Gogu Neagoe şi Cătălin Mihalache.

„Paşaportul expiră în 72 de ore, posesorul rămâne valabil”, a glumit Gogu Neagoe.

Paşapoartele de oltean pot fi ridicate, pe toată durata festivalului, de la punctele amenajate special, pe Esplanada din centrul Slatinei.

Tot aici a fost inaugurat târgul meşterilor populari tradiţionali, şi Mustăria „La căţaua leşinată”, unde s-a dat cep butoiului cu vin.

Cel care a bătut cepul în butoi a fost chiar Ion Dichiseanu, sub atenta îndrumare a lui Andrei Duban.

„N-am mai fost de doi ani la acest festival şi mă bucur foarte mult că m-au invitat. Înseamnă că le-a plăcut şi le-a fost dor. Acum nu înţeleg de ce nu m-au chemat şi anul trecut…Revin cu plăcere, de fiecare dată, aici, la Slatina, fiindcă sunt oameni plin de umor. Într-un fel, ca să vă şi mărturisesc ceva, dacă tot anul spun bancuri şi cu olteni, mă simt nevoit să vin aici ca să mai îmi spăl din 'păcate'. Mă bucur tare mult când sunt invitat la acest festival pentru că sunt oameni cu spirit ascuţit şi îmi face plăcere să schimb bancuri şi glume cu ei. De la an la an, simt că ia amploare acest festival şi că oamenii vor să râdă. Să râdem nu costă nimic, încă", a spus Andrei Duban.

La inaugurarea târgului, au fost atribuite funcţiile şi responsabilităţile, cei prezenţi fiind invitaţi să extragă dintr-o paporniţă ecusoane cu diverse înscrisuri de la "Încurcă-lume", "Gură-cască la festival", "Dator la bănci" sau "Turnător (de vin)". Tot acum a fost inaugurat "salonul oltenesc de înfrumuseţare" şi s-au desfăşurat concursuri ad-hoc de spus bancuri, trasul de sfoară şi mâncat de praz.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului - concurs naţional de umor şi caricatură „Oltenii & Restu' Lumii” se desfăşoară, la Slatina, în perioada 6-9 octombrie.

Din programul manifestării din acest an nu vor lipsi expoziţiile de caricatură, parada portului popular, petrecerile şi spectacolele demonstrative cu ansamblurile folclorice, grupurile vocale şi tarafurile din judeţ, lansările şi prezentările de carte, concursul de recitaluri dramatice, concursul de epigrame, expoziţia naţională de fotografie umoristică, spectacolele de umor, muzică şi caricatură, gala filmului pentru adulţi şi copii, premiere teatrale şi concerte de muzică populară şi uşoară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici