Premierul Ungureanu cere de la MAI normalitate: Vă garantez că pe lângă ochii domnului Berca vor fi şi ochii mei

Primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu a spus că cere normalitate Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), precizând, printre altele, că viaţa în România ar fi mai bună în lipsa evaziunii fiscale.

972 afișări
Imaginea articolului Premierul Ungureanu cere de la MAI normalitate: Vă garantez că pe lângă ochii domnului Berca vor fi şi ochii mei

Premierul Ungureanu cere de la MAI normalitate: Vă garantez că pe lângă ochii domnului Berca vor fi şi ochii mei (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Primul-ministru a spus că cere de la MAI normalitate. "Nu cred că cer nimic altceva decât normalitate. Este aşteptarea pe care o are fiecare dintre noi în fiecare zi", a declarat Ungureanu.

Acesta a mai spus că traiul în România ar fi mai bun în lipsa evaziunii fiscale. "Viaţa ar fi mai bună în România în lipsa evaziunii fiscale, pentru că aceasta ar însemna bani mai mulţi la bugetul de stat, iar banii europeni sunt surplusul de bunăstare de care avem nevoie" a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Premierul s-a adresat şi prefecţilor aflaţi în videoconferinţă în momentul prezentării bilanţului pe anul trecut al MAI, spunându-le că în modul în care îşi vor desfăşura rapoartele cu administraţiile locale şi cum îşi vor exercita atribuţiile vor constitui în faţa sa criteriile după care vor fi evaluaţi.

"Vă garantez că pe lângă ochii domnului ministru (Gabriel Berca n.r.) vor fi şi ochii mei", a declarat primul ministru.

Gabriel Berca, ministrul Administraţiei şi Internelor, a punctat în discursul său obiectivele pentru anul 2012. "Avem nevoie de transparenţă şi integritate. Le-am spus colegilor mei că toate cheltuielile privind sistemul să fie puse pe site, acest lucru se va întâmpla şi pe plan local. Îi rog pe colegii din teritoriu să facă acelaşi lucru la nivelul fiecărei unităţi în parte", a declarat ministrul Gabriel Berca.

Demnitarul a mai spus că Mecanismele de Cooperare şi Verificare lasă unele "semne de întrebare" în privinţa României.

"Sunt hotărât să impun un ritm susţinut pentru ca România să nu mai stea sub semnul întrebării în privinţa corupţiei", a declarat ministrul de Interne. Poliţiştilor rutieri, ministrul Gabriel Berca le-a cerut mai multă integritate.

"Suntem ministerul cu foarte mulţi angajaţi care intră direct în contact cu cetăţeanul. Siguranţa rutieră nu poate fi obţinută fără integritate", a spus ministrul Administraţiei şi Internelor.

În privinţa evaziunii fiscale ministrul Gabriel Berca a declarat că instituţia pe care o conduce este un pilon important împotriva acestei infracţiuni şi că nu va tolera "nicio jumătate de măsură" în acest sens. "România ar avea suficienţi bani dacă ar ţine sub control acest flagel", a spus ministrul Gabriel Berca.

În încheiere ministrul a spus că Guvernul din care face parte este unul nou, tânăr, dar nu naiv şi că România este în acest moment "pe un trend bun".

"Guvernul României are nevoie ca MAI să se implice total. Eu o voi face, aştept să o faceţi şi voi. Aştept pentru că şi de la mine se aşteaptă", a declarat Gabriel Berca.

Proaspăt numitul director al SIE, Teodor Meleşcanu, a adresat şi el câteva cuvinte angajaţilor MAI, precizând că o face din poziţia sa de preşedinte în Comisia de apărare din Senat, spunându-le că oamenii îi identifică cu statul român.

El a spus că în rândul cetăţenilor există un anumit grad de nesiguranţă chiar dacă numărul infracţiunilor a scăzut.

Procurorul general Codruţa Kovesi a declarat la bilanţul MAI pe 2011 că procurorii cunosc cel mai bine problemele anagajaţilor acestei instituţii, deoarece şi volumul de muncă al acestora (procurorilor) s-a triplat.

"Volumul de muncă a crescut, s-a triplat, numărul procurorilor rămânând acelaşi. La populaţia aduldă a României unul din patru cetăţeni este implicat în vreun fel într-un dosar penal", a spus Codruţa Kovesi.

Procurorul general al României a vorbit despre semnarea unui protocol între Ministerul Public şi cel de Interne prin care se are în vedere, printre altele, o pregătire comună şi o practică unitară care se va aplica tuturor structurilor MAI.

Kovesi a declarat că o prioritate comună a celor două instituţii este implementarea noului Cod penal şi noului Cod de procedură penală.

În final, Kovesi a transmis MAI mesajul colegilor ei procurori de mulţumire pentru colaborare, în special Poliţiei de Frontieră.

la rândul său, preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu, a declarat că în 2011 comisia a avut 11 acţiuni de control parlamentar şi şase proiecte de legi importante, printre care şi reorganizarea Poliţiei de Frontieră.

El a subliniat că din punctul său de vedere colaborarea cu MAI a fost foarte bună, însă a spus că deşi starea personalului este "destul de bună" în următorii trei ani bugetul nu va permite achiziţii notabile. "În următorii trei ani bugetul României nu o să permită cine ştie ce achiziţii, trebuie să ne concentrăm pe mentenanţă", a declarat Costică Canacheu.

Fostul ministru de Interne Traian Igaş a luat şi el cuvântul, adresându-se cu emoţie audienţei prin sintagma "domnilor miniştri".

Igaş a spus că 2011 a fost un an "deloc uşor", un an în care s-a avut în vedere restructurarea şi modernizarea MAI. "Este un an în care ne-am propus să restructurăm acest minister şi să-l modernizăm. Când mă uit în ochii dumneavoastră ştiu ce am făcut şi unde am rămas cu orice proiect am început. Cred că un lucru pe care am reuşit să-l duc la bun sfârşit este Garda de Coastă şi regionalizarea Poliţiei de Frontieră", a declarat fostul ministru de Interne Traian Igaş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici