Procurorul Angela Ciurea şi-a depus demisia, CSM discută joi cererea acesteia

Angela Ciurea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, şi-a depus demisia, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmând să ia în discuţie, joi, cererea acesteia.

168 afișări
Imaginea articolului Procurorul Angela Ciurea şi-a depus demisia, CSM discută joi cererea acesteia

Procurorul Angela Ciurea şi-a depus demisia, CSM discută joi cererea acesteia (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Plenului CSM se află şi solicitarea Angelei Ciurea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, de eliberare din funcţie, prin demisie.

În 16 septembrie 2009, Angela Ciurea a fost exclusă din magistratură, pentru modul în care a acţionat în cazul Stanchev, dar mai ales pentru că s-a întâlnit cu acesta la Nisa, fără a-şi anunţa superiorii, în condiţiile în care consultantul este judecat într-un dosar al DIICOT pentru fapte de spionaj.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis atunci acţiunea disciplinară declanşată împotriva Angelei Ciurea.

Angela Ciurea a contestat decizia de excludere a sa din magistatură la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Ciurea s-a întâlnit, la începutul lunii decembrie 2008, la Nisa, cu Stamen Stanchev, judecat într-un dosar pentru acte de spionaj, în legătură cu privatizarea unor importante societăţi româneşti. Procurorul Ciurea, care deţinea funcţia de adjunct al şefului DIICOT, nu a anunţat conducerea instituţiei în legătură cu întâlnirea pe care urma s-o aibă.

În 5 ianuarie 2009, conducerea Ministerului Public a fost informată că Angelei Ciurea i s-a retras avizul de securitate ORNISS (emis de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat), motivul fiind întâlnirea cu Stanchev la Nisa.

Iniţial, Ciurea a spus că s-a întâlnit întâmplător cu Stanchev. Ulterior, verificările inspectorilor judiciari au relevat fapte care nu au nicio legătură cu interesul Ministerului Public, implicit DIICOT, Consiliul Superior al Magistraturii apreciind că procurorul a activat cu "rea-credinţă" pentru sistemul judiciar.

Procesul "privatizărilor" a început în 20 aprilie 2007 doar cu acuzaţii Stamen Stanchev - consultant internaţional, Mihai Dorinel Mucea - fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi Mihai Radu Donciu - fost consilier al Ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (cu responsabilităţi pe linia privatizării agenţilor economici în subordinea ministrului).

Stanchev, Mucea şi Donciu au fost trimişi în judecată în 18 aprilie 2007, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete.

În timpul derulării procesului, procurorul Ciurea l-a contactat pe Stanchev pentru a avea o discuţie despre anumite privatizări, potrivit unor surse judiciare.

La momentul în care s-a aflat, Ciurea şi-a înaintat cererea de demisie din funcţia deţinută la DIICOT.

În 6 ianuarie 2009, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT a Angelei Ciurea, în urma demisiei sale. Astfel, Ciurea s-a întors la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, de unde plecase la DIICOT.

În paralel, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, pe atunci Lidia Bărbulescu, a sesizat Comisia de disciplină în cazul Angelei Ciurea.

În noiembrie 2009, foştii procurori Angela Ciurea şi Ciprian Nastasiu vorbeau despre imixtiunile pe care le-ar fi făcut şefii lor magistraţi în anumite dosare.

Fostul procuror Ciprian Nastasiu - cel care l-a trimis în judecată pe Omar Hayssam, dar şi cel care a cerut eliberarea din arest a sirianului - a susţinut, în 16 noiembrie, cu ocazia lansării cărţii "Predarea României", că procurorul general al României, Codruţa Kovesi, ar fi făcut presiuni asupra activităţii sale.

Tot atunci, fostul procuror de la DIICOT Angela Ciurea afirma, la Realitatea TV, că şi procurorul general, şi şeful DIICOT, Codruţ Olaru, ar fi făcut presiuni asupra activităţii sale, cerându-i-se "s-o lase mai moale cu dosarul" referitor la Dan Voiculescu, Bogdan Chirieac, Elena Udrea, Theodor Stolojan, Doru Cocoş şi Attila Verestoy.

CSM anunţa, o zi mai târziu, că s-a sesizat oficiu şi va face verificări, prin intermediul Inspecţiei Judiciare, cu privire la afirmaţiile foştilor procurori Ciurea şi Nastasiu.

Mass-media a prezentat, în noiembrie 2009, o serie de documente din dosarul de la CSM al Angelei Ciurea.

În 19 noiembrie 2009, CSM anunţa că nu a furnizat niciunei persoane, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, documente din dosarul disciplinar al Angelei Ciurea, "acte care au stat la baza pronunţării hotărârii de excludere din magistratură a Angelei Ciurea". Totuşi, o copie după dosar a fost eliberată avocatului Angelei Ciurea, la solicitarea acestuia.

Preşedintele interimar al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, judecătorul Lidia Bărbulescu, declara, în 19 noiembrie 2009, că, după înregistrarea recursului Angelei Ciurea faţă de decizia CSM şi după primirea dosarului acţiunii disciplinare a CSM împotriva acesteia la instanţa supremă "nu a existat nicio solicitare de comunicare a unor copii din dosarul de recurs şi, pe de altă parte, nici cereri pentru studierea dosarului fie de părţi, fie de terţe persoane".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici