Proiect de lege: Operele vor putea fi copiate fără permisiunea titularului, dacă vor fi folosite pentru realizarea unor exemplare dedicate persoanelor cu deficienţe de vedere

Operele în format scris, radio sau digital, protejate prin drepturi de autor, vor putea fi utilizate pentru realizarea exemplarelor pentru persoanele cu deficienţe de vedere, fără permisiunea titularului şi fără plata unei renumeraţii, potrivit unui proiect de lege depus de Guvern la Senat.

405 afișări
Imaginea articolului Proiect de lege: Operele vor putea fi copiate fără permisiunea titularului, dacă vor fi folosite pentru realizarea unor exemplare dedicate persoanelor cu deficienţe de vedere

Proiect: Operele vor putea fi copiate fără permisiunea titularului, dac[ vor fi folosite pentru realizarea unor exemplare pentru persoanele cu deficienţe de vedere

"Sunt permise, fără consimţământul titularului oricărui drept de autor sau al oricărui drept conex şi fără plata vreunei renumeraţii următoarele utilizări ale unei opere sau un alt obiect protejat, cu condiţia ca acestea să nu contravină exploatării normale a acestora şi să nu îl prejudicieze în mod nejustificat pe titularul respectiv: realizarea, de către o persoană beneficiară sau o persoană care acţionează în numele acesteia, a unui exemplar în format accesibil al unei opere sau al unui alt obiect protejat prin drept de autor sau drepturi conexe, la care persoana beneficiară are acces în mod legal, pentru uzul exclusiv al persoanei beneficiare; realizarea, de către o entitate autorizată, a unui exemplar în format accesibil al unei opere sau al unui alt obiect protejat prin drept de autor sau drepturi conexe, la care persoana beneficiară are acces în mod legal sau comunicarea, punerea la dispoziţie, distribuirea sau împrumutul, fără scop lucrativ, al unui exemplar în format accesibil", se arată în proiectul de lege.

Guvernul propune ca expresia „persoană beneficiară” să aibă următorul sens: „ O persoană care: este nevăzătoare, are deficienţe ce nu pot fi corectate (...) drept urmare nu poate citi, are un handicap de percepţie sau dificultăţi de citire, suferă de un handicap fizic ce o împiedică să ţină în mână ori să manipuleze o carte sau să îşi concentreze privirea ori să îşi mişte ochii într-o măsură care ar fi acceptabilă în mod obişnuit pentru citire”.

De asemenea, cuvintele "Operă sau alt obiect protejat" sunt explicate în propunerea legislativă astfel: "Operă care se prezintă sub formă de carte, publicaţie periodică, ziar, revistă sau alte tipuri de scrieri, notaţii, inclusiv partituri, precum şi ilustraţiile aferente acestora, pe orice tip de suport, inclusiv în format audio, cum ar fi cărţile audio, şi în format digital, care este protejată prin drept de autor sau drepturi conexe şi care este publicată sau pusă sub o altă formă la dispoziţia publicului în mod legal".

Printre motivele enumerate de Guvern pentru depunerea iniţiativei, se numără şi faptul că, în 2017, Parlamentul European şi Consiliul UE au adoptat o Directivă care priveşte „anumite utilizări permise ale anumitor opere şi ale altor obiecte ale protecţiei prin drept de autor şi drepturi conexe în beneficiul persoanelor nevăzătoare, cu deficienţe de vedere sau cu dificultăţi de citire a materialelor imprimate”, şi o altă Directivă „privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor şi drepturilor conexe în societatea informaţională”. Proiectul de lege depus având astfel scopul de a reglementa prevederile şi de a le pune în concordanţă cu Directivele date de Uniunea Europeană.

"Directiva are ca obiectiv stabilirea unui cadru unitar şi coerent, la nivelul Uniunii, care să permită realizarea de exemplare în format accesibil atât de către persoanele beneficiare, cât şi de către entităţile autorizate care le deservesc nevoile, indiferent dacă respectivele entităţi autorizate sunt organizaţii publice sau private, în special bibliotecile, instituţiile de învăţământ şi alte organizaţii fără scop lucrativ, care au unul dintre principalele obiecte de activitate sau una dintre principalele obligaţii instituţionale, sau ca parte a misiunilor lor de interes oublic, deservirea persoanelor cu dificultăţi de citire a materialelor imprimate", se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorul susţine în actul normativ că propunerea legislativă urmăreşte să faciliteze accesul la operele publicate a persoanelor cu deficienţe de vedere sau de citire a materialelor imprimate.

„Prin adoptarea proiectului de act normativ se urmăreşte facilitarea accesului la operele publicate al persoanelor nevăzătoare, cu deficienţe de vedere sau cu dificultăţi de citire a materialelor imprimate. Scopul proiectului de act normativ este să îmbunătăţească disponibilitatea şi schimburile transfrontaliere ale anumitor opere şi ale altor obiecte protejate de drepturi de autor, în formate accesibile pentru persoanele beneficiare. Proiectul de act normativ urmăreşte să îmbunătăţească disponibilitatea cărţilor, inclusiv a cărţilor electronice, a publicaţilor periodice, a revistelor şi a altor tipuri de scrieri, a notaţiilor, inclusiv partituri şi a altor materiale imprimate, inclusiv în format audio, indiferent dacă sunt digitale sau analogice, online sau offline, în formate care să facă aceste opere şi alte obiecte protejate accesibile pentru persoanele beneficiare în aceeaşi măsură, în esenţă, ca pentru persoanele care nu sunt afectate de o deficienţă sau un handicap. Printre formatele accesibile se numără, de exemplu, scrierea Braille, tipăriturile cu caractere de mari dimensiuni, cărţile electronice adaptate, cărţile audio şi emisiunile de radio”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe a fost depus la Senat, care este primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici