Protest la groapa de gunoi din Chiajna, de la marginea Capitalei: "Se simte o duhoare extraordinar de puternică"

Zeci de oameni din localităţile de la marginea Capitalei, din zonele apropiate de groapa de gunoi de la Chiajna, au protestat duminică, cu bannere şi măşti, acuzând mirosul puternic de hidrogen sulfurat pe care trebuie să îl suporte chiar şi la o distanţă de zece kilometri.

2720 afișări
Imaginea articolului Protest la groapa de gunoi din Chiajna, de la marginea Capitalei: "Se simte o duhoare extraordinar de puternică"

Protest la groapa de gunoi din Chiajna. Oamenii, purtând bannere şi măşti, acuză mirosul pestilenţial

Zeci de oameni, locuitori ai zonelor din apropierea gropii de gunoi din Chiajna, s-au adunat duminică la prânz în faţa depozitului de deşeuri, unde au scandat, au afişat bannere şi şi-au pus măşti pe faţă în semn de protest faţă de reacţia autorităţilor şi a administratorilor gropii. Oamenii susţin că au de suportat un miros puternic de hidrogen sulfurat, în ciuda faptului că au fost anunţate măsuri de protecţie.

"Se simte o duhoare extraordinar de puternică aici la noi în Chitila. Nu se opresc indiferent de ce măsuri spun autorităţile şi cei care gestionează groapa că au luat. Se simte cel mai des în Chitila, în Chiajna, în Militari, în Giuleşti, în Bucureştii Noi, în Pajrua, în Roşu şi Dudu. Indiferent de ce zic ei că au pus în practică, dacă miroase la cinci kilometri de groapă înseamnă că legea nu este aplicată aşa cum trebuie. Are un perimetru de protecţie de un kilometru. Dar se simte la cinci kilometri, la zece. Asta e dovada clară că legea nu se respectă. Au fost depuse mii de sesizări. Au un răspuns standard-că se iau măsuri", a declarat unul dintre locuitori pentru agenţia de presă MEDIAFAX.

Oamenii susţin că ultimele măsurători făcute în zona locuinţelor au indicat valori de hidrogen sulfurat extrem de mari.

"Un laborator mobil care monitorizează poluarea a fost amplasat în mai multe zone. În anumite nopţi a înregistrat depăşiri chiar şi de şapte ori a concentraţiei admise de hidrogen sulfurat. Cert este că atât timp cât miroase- legea nu se respectă. Noi vrem să continuăm astfel de acţiuni până când duhoarea nu ne mai scoate din casă", a susţinut unul dintre protestatari pentru agenţia de presă MEDIAFAX.

Groapa de gunoi din Chiajna funcţionează din anul 2000. În luna iulie a acestui an, un comisar al Gărzii Naţionale de Mediu declara că în ultimele 18 luni, în urma controalelor efectuate la groapa de gunoi IRIDEX, s-au dispus amenzi în valoare de 430.000 de lei.

De cealaltă parte, administratorii depozitului de deşeuri IRIDEX resping acuzaţiile potrivit cărora poluarea cu hidrogen sulfurat ar proveni de la groapa de gunoi, susţinând că în zonă sunt şi alte locuri unde se depozitează deşeuri.

"Cei de la Garda de Mediu au făcut nişte presupuneri. Nu există nicio dovadă fizică, nicio măsurătoare care să incrimineze cu probe depozitul de gunoaie Chiajna. Sunt pur şi simplu presupuneri ale diverselor autorităţi sau cetăţeni, fără să aibă în spate nimic. Aceste măsurători au fost făcute la 3, 4, 5 kilometri de noi. În jurul nostru mai sunt o serie de alte facilităţi care se ocupă de prelucrarea şi tratarea deşeurilor şi pot fi foarte bine sursă pentru aceste mirosuri", a declarat atunci Liviu Birău, director executiv al IRIDEX Group.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici