Video PROTEST amplu în Bucureşti / Aproximativ 10.000 de persoane, în marş de la Piaţa Victoriei la Palatul Parlamentului / Ce au cerut manifestanţii

Noi proteste au fost organizate, duminică, în Bucureşti şi în peste 80 de alte oraşe din România şi din străinătate. Manifestaţiile se reunesc sub sloganul „STOP Legile Justiţiei! Nu scăpaţi!”. În Bucureşti, protestatarii s-au întâlnit la ora 18:00 în Piaţa Victoriei, şi au plecat în marş către Palatul Parlamentului la ora 19:30. La proteste şi-au anunţat prezenţa şi sindicatele, dar şi reprezentanţii unor partide politice sau Dacian Cioloş. Un număr de 39 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical, alcătuit din 34 de federaţii profesionale, şi Cartel Alfa, alcătuit din 41 de federaţii profesionale, au chemat românii să ceară în stradă, duminică, retragerea legilor Justiţiei şi a legilor de modificare a codurilor penale, respingerea în Parlament a ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia imediată a Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

15761 afișări

22.45 Protestul din Capitală s-a încheiat, aproximativ 10.000 de oameni mărşăluind din Piaţa Victoriei către Palatul Parlamentului, nemulţumiţi de modificările aduse legilor justiţiei, dar şi de ordonanţa privind schimbările fiscale.

Protestatarii au manifestat şi în faţa sediului Curţii Constituţionale, dar şi la ministerul Justiţiei, cerând demisia ministrului Tudorel Toader.

21.20 Manifestanţii din Piaţa Victoriei, aproximativ 10.000 de persoane, au ajuns, la ora transmiterii ştirii, în faţa Palatului Parlamentului, unii protestatari îndreptându-se şi către sediul ministerului Justiţiei pentru a-i cere demisia lui Tudorel Toader.

Protestatarii au anunţat că vor manifesta şi în faţa sediului Curţii Constituţionale.

Traficul a fost blocat, rând pe rând, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, pe Bulevardul Magheru şi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în condiţiile în care manifestanţii au mărşăluit dinspre Piaţa Victoriei către Parlament.

Au existat şi momente de tensiune, după ce mai mulţi jandarmi călare au încercat să realizeze un cordon pentru a-i împiedica pe protestatari să înainteze din Piaţa Victoriei către Piaţa Romană, unii oameni speriindu-se de animale. 

Manifestanţii au adus pancarte cu mesaje precum "Un popor care votează corupţi, hoţi şi trădători nu este victimă, este complice ", "Noul cod fiscal- noua ordine a jafului", "Nu va fi pace fără justiţie socială" şi scandează "Hoţii", "Demisia", "PSD, ciuma roşie" sau "Jos Tăriceanu, Dragnea şi tot neamul".

"Ceea ce mă nemulţumeşte pe mine e simplu. Este încercarea ast nefericită de a schimba legile astea ale justiţiei. Şi nu atât schimbarea legilor justiţiei, cât schimbarea unei paradigme care a făcut America mare de 250 de ani, şi anume balansarea puterilor. Asta se încearcă acum, ori asta nu e normal indiferent de cine este acum la Cotroceni, Palatul Victoria sau indiferent de nume. E vorba de un principiu aici ", a declarat un protestatar.

Protestatarii sunt nemulţumiţi şi de modificările aduse Cosului Fiscal şi cer retragerea ordonanţei care stipulează aceste schimbări.

20.30 Peste 10.000 de oameni se află la protestul din Capitală. Manifestanţii au plecat în marş către Palatul Parlamentului şi se află în dreptul Universităţii Bucureşti. 

19.40 Filozoful Mihai Şora, alături de protestatarii din Alba Iulia. La Sibiu, peste 5.000 de manifestanţi. Vezi aici informaţia 

19.35 Câteva mii de persoane, care au protestat în Piaţa Victoriei faţă de modificările aduse legilor justiţiei, dar şi faţă de cele fiscale, au plecat, la ora transmiterii ştirii, în marş către Palatul Parlamentului, manifestanţii urmând să protesteze şi în faţa CCR sau a ministerului Justiţiei.

Pentru aproximativ o oră, traficul a fost restricţionat pe Şoseaua Kiseleff, între Strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei.

19.30 CUM ARATĂ PROTESTELE ÎN ŢARĂ 

19.20 Mai mult de 5000 de persoane se află în Piaţa Victoriei 

19.00 Jandarmeria Română transmite, pe Facebook, că asigură fără discriminare protecţia tuturor persoanelor care aleg să-şi exprime opiniile în mod paşnic.

"Jandarmeria Română asigură fară discriminare protecţia tuturor persoanelor care aleg să-şi exprime opiniile în mod paşnic. #Atenţie la recomandările sau indicaţiile forţelor de ordine. #Sesizaţi jandarmilor imediat, orice problemă care ar putea afecta desfăşurarea paşnică a manifestaţiilor. Jandarmeria este o instituţie echidistantă, care asigură ordinea şi siguranţa publică, garant al drepturilor constituţionale ale cetăţenilor, cât timp aceştia le exercită paşnic", se arată într-o postare a Jandarmeriei Române, pe Facebook.

UPDATE 18.40 Câteva sute de persoane protestează, la ora transmiterii ştirii, în Piaţa Victoriei, solicitând retragerea legilor justiţiei, dar şi a ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale, traficul fiind restricţionat pe Şoseaua Kiseleff, între Strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei.

Protestatarii au adus pancarte cu mesaje precum "Un popor care votează corupţi, hoţi şi trădători nu este victimă, este complice ", "Noul cod fiscal- noua ordine a jafului", "Nu va fi pace fără justiţie socială" şi scandează "Hoţii", "Demisia", "PSD, ciuma roşie" sau "Jos Tăriceanu, Dragnea şi tot neamul".

"Ceea ce mă nemulţumeşte pe mine e simplu. Este încercarea asta nefericită de a schimba legile astea ale justiţiei. Şi nu atât schimbarea legilor justiţiei, cât schimbarea unei paradigme care a făcut America mare de 250 de ani, şi anume balansarea puterilor. Asta se încearcă acum, ori asta nu e normal indiferent de cine este acum la Cotroceni, Palatul Victoria sau indiferent de nume. E vorba de un principiu aici ", a declarat un protestatar.

Ulterior, manifestanţii au anunţat că vor să meargă în marş până în faţa Senatului şi sediului Curţii Constituţionale şi, de asemenea, şi la ministerul de Justiţie şi Camera Deputaţilor.

„42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical (alcătuit din 34 de federaţii profesionale) şi Cartel Alfa (alcătuit din 41 de federaţii profesionale) cheamă fiecare român să ceară în stradă, duminică, 26 noiembrie 2017, ora 18.00, retragerea legilor Justiţiei şi a legilor de modificare a codurilor penale, respingerea în Parlament a ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia imediată a Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook dedicată protestelor de duminică

În Capitală, manifestanţii se vor întâlni la ora 18:00, în Piaţa Victoriei, după care la 19:30 mulţimea va pleca în marş către Parlament , acolo unde oamenii sunt îndemnaţi să strige: „NU scăpaţi!!! DEMISIA!”.

„PSD-ALDE a intrat cu viteză în ultima fază pentru adoptarea Legilor Justiţiei: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forţarea procedurilor parlamentare”, anunţă organizatorii pe pagina de Facebook dedicată protestelor de duminică. 

Organizatorii protestelor oferă şi o definiţie a statului capturat, despre care spun că descrie situaţia actuală din România.

„Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este ca Romania ajunge sa fie un stat capturat (...) Statul capturat este o expresie inventată, cu mulţi ani în urmă, de specialiştii de la Banca Mondială, iar într-un articol ştiinţific scris de Rasma Karklins sunt inventariate cele mai importante caracteristici ale statului capturat!, explică Emilia Şercan pe pagina sa de Facebook.

Caracteristicile statului capturat sunt:

- Preluarea de facto a instituţiilor statului de grupări aflate la conducerea instituţiilor.
- Crearea de feude personale în interiorul instituţiilor.
- Exploatarea instituţiilor publice pentru îmbogăţirea de sine sau a reţelei.
- Formarea unor reţele de complicităţi pentru a limita competiţia politică.
- Subminarea alegerilor libere prin finanţări ilegale, publicitate mascată.
- Abuzul de putere legislativă.
- Corupţia procesului judiciar.
- Folosirea abuzivă a instituţiilor de audit, de investigare şi de supraveghere.
- Folosirea de materiale compromiţătoare pentru şantaj politic şi constrângere.
- Coruperea presei şi corupţia în presă.

Orice asemănare cu România ultimilor 27 de ani nu este deloc întâmplătoare”, se arată pe pagina evenimentului. 

Organizatorii susţin că România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ’90, criza financiară şi tăierea salariilor bugetarilor din 2010 şi continuă prin a spune că toate măsurile adoptate de Guvernul actual vor „arunca” România în afara Uniunii Europene şi a NATO. 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat duminică, pe contul său de Facebook, că membrii şi simpatizanţii partidului vor ieşi în stradă să protesteze alături de grupurile active din societate "care nu acceptă resemnarea".

"Astăzi, membrii şi simpatizanţii Partidului Naţional Liberal se vor afla în stradă alături de acele grupuri active din societate care nu acceptă resemnarea. Împreună, prin vigilenţă, perseverenţă, dar mai ales unitate, vom găsi antidotul pentru a vindeca chiar şi ciuma roşie", a scris Orban, pe pagina sa de Facebook.

El a adăugat că, după căderea moţiunii de cenzură iniţiată de PNL, a susţinut că formaţiunea va continua să lupte atât în Parlament, cât şi prin mijloace legale, "pentru a scăpa România din ghearele caracatiţei care încearcă să confişte statul român".

Noi proteste sunt anunţate, duminică, în Bucureşti şi în peste 80 de alte oraşe din România şi din străinătate.

Manifestanţii se reunesc sub sloganul "STOP Legile Justiţiei! Nu scăpaţi!".

În Bucureşti, protestatarii se vor întâlni la ora 18:00 în Piaţa Victoriei, urmând să plece în marş către Palatul Parlamentului la ora 19:30. La proteste şi-au anunţat prezenţa şi sindicatele, dar şi fostul premier Dacian Cioloş.

Iată mai jos şi lista oraşelor din ţară şi străinătate în care au fost anunţate proteste duminică seara: 

______________________________________________________
1. Aiud: https://www.facebook.com/events/129015854444409/
2. Alba Iulia: https://www.facebook.com/events/195050337732137/
3. Alexandria: https://www.facebook.com/events/1513096682078255/
4. Arad: https://www.facebook.com/events/133598110635492/
5. Baia Mare: https://www.facebook.com/events/151180488966436/
6. Bacău: https://www.facebook.com/events/153824951894458/
7. Bârlad: https://www.facebook.com/events/554759771527088/
8. Bistriţa: https://www.facebook.com/events/303050253534798/
9. Braşov: https://www.facebook.com/events/634276166962890/
10. Borşa: https://www.facebook.com/events/346813139114759/
11. Botoşani: https://www.facebook.com/events/1998832607041969/
12. Buzău: https://www.facebook.com/events/142497006399729/
13. Brăila: https://www.facebook.com/events/128845351122821/
14. Caransebeş: https://www.facebook.com/events/711831889022205/
15. Câmpulung: https://www.facebook.com/events/406168076467897/
16. Călăraşi: https://www.facebook.com/events/186222048622385/
17. Câmpina: https://www.facebook.com/events/749866078544331/
18. Cluj-Napoca: https://www.facebook.com/events/1979310915681591/
19. Constanţa: https://www.facebook.com/events/1912665435716399/
20. Craiova: https://www.facebook.com/events/1317800421700006/
Curtea de Argeş: https://www.facebook.com/events/1376600992467121/
21. Dej: https://www.facebook.com/events/561342974204492/
22. Deva: https://www.facebook.com/events/2003563729948115/
23. Dorohoi: https://www.facebook.com/events/1824819357809040/
24. Drobeta_Turnu Severin: https://www.facebook.com/events/1141516045951410/
25. Făgăraş: https://www.facebook.com/events/1481286115257842/
26. Feteşti: https://www.facebook.com/events/133332354040230/
27. Fălticeni: https://www.facebook.com/events/133465924026165/
28. Focşani: https://www.facebook.com/events/949125285238345/
29. Galaţi: https://www.facebook.com/events/512656852453197/
30. Giurgiu: https://www.facebook.com/events/166971710564885/
31. Hunedoara: https://www.facebook.com/events/1923587074348647/
32. Husi: https://www.facebook.com/events/170215553568197/
33. Iaşi: https://www.facebook.com/events/1985752781690354/
34. Lugoj: https://www.facebook.com/events/192486344643743/
35. Mangalia: https://www.facebook.com/events/130310480975784/
36. Medgidia: https://www.facebook.com/events/193017547927167/
37. Mediaş: https://www.facebook.com/events/145382582777554/
38. Miercurea Ciuc: https://www.facebook.com/events/670601616661164/
39. Mioveni: https://www.facebook.com/events/1995537387351924/
40. Odorheiu Secuiesc: https://www.facebook.com/events/460652904328740/
41. Olteniţa: http://caes-test.crm.em2.oraclecloud.com/
42. Oneşti: https://www.facebook.com/events/506940683019394/
43. Oradea: https://www.facebook.com/events/910995672382954/
44. Paşcani: https://www.facebook.com/events/365802193873471/
45. Petroşani: https://www.facebook.com/events/302902243547492/
46. Piatra Neamţ: https://www.facebook.com/events/405930963158194/
47. Piteşti: https://www.facebook.com/events/139092283523167/
48. Ploieşti: https://www.facebook.com/events/146906222702387/
49. Râmnicu Sărat: https://www.facebook.com/events/1796433783723586/
50. Râmnicu Vâlcea: https://www.facebook.com/events/409693319444909/
51. Reghin: https://www.facebook.com/events/784576701742545/
52. Reşiţa: https://www.facebook.com/events/1490017157779627/
53. Rădăuţi: https://www.facebook.com/events/289361828250882/
54. Roman: https://www.facebook.com/events/501772053538316/
55. Rosiorii de Vede: https://www.facebook.com/events/170420823553600/
56. Satu Mare: https://www.facebook.com/events/877248432452343/
57. Sebeş: https://www.facebook.com/events/904980852985174/
58. SIbiu: https://www.facebook.com/events/382010032253007/
59. Sighetu Marmaţiei: https://www.facebook.com/events/214166492457192/
60. Sighişoara: https://www.facebook.com/events/513805632328445/
61. Sfântu Gheorghe: https://www.facebook.com/events/311061859409334/
62. Slatina: https://www.facebook.com/pg/coruptia.ucide/events/
63. Slobozia: https://www.facebook.com/events/1779436775461412/
64. Suceava: https://www.facebook.com/events/191151541460868/
65. Vaslui: https://www.facebook.com/events/297516517403883/
66. Târgovişte: https://www.facebook.com/events/130224410998168/
67. Târgu Jiu: https://www.facebook.com/events/1735301169847644/
68. Târgu Mureş: https://www.facebook.com/events/139492856706654/
69. Tecuci: https://www.facebook.com/events/1605335279562456/
70. Timişoara: https://www.facebook.com/events/1986992931560171/
71. Tulcea: https://www.facebook.com/events/1990903077831647/
72. Turda: https://www.facebook.com/events/160693377870373/
73. Turnu Măgurele: https://www.facebook.com/events/529836530682587/
74. Zalău: https://www.facebook.com/events/1490182007725482/
75. Zărneşti: https://www.facebook.com/events/1449820685139724/

76. Amsterdam: https://www.facebook.com/events/2049025845380864/
77. Birmingham: https://www.facebook.com/events/141567286606471/
78. Oslo: https://www.facebook.com/events/304666639937534/
79. Munchen: https://www.facebook.com/events/145218736121615/
80. Zurich: https://www.facebook.com/events/1750544328320315/

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici