Războiul din Ucraina, ziua 702. ONU ridică din umeri: nu putem verifica circumstanţele avionului prăbuşit / Moscova: avionul a fost doborât de un patriot ucrainean / Kievul revendică un nou atac asupra unei rafinării ruseşti / Putin la Kaliningrad

Solicitată să intervină, ONU nu a lămurit cine se face vinovată de prăbuşirea avionului în regiunea Belgorod.

4266 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 702. ONU ridică din umeri: nu putem verifica circumstanţele avionului prăbuşit / Moscova: avionul a fost doborât de un patriot ucrainean / Kievul revendică un nou atac asupra unei rafinării ruseşti / Putin la Kaliningrad

Sursă foto: Hepta/Mediafax Foto

UPDATE Avionul prăbuşit în regiunea Belgorod. Putin susţine că armata ucraineană a doborât aeronava

Moscova acuză Kievul că a doborât avionul Ilyushin Il-76 în regiunea rusă Belgorod şi că a ucis 74 de persoane aflate la bord, inclusiv 65 de prizonieri ucraineni. Kremlinul nu a prezentat dovezi. Ucraina nu a confirmat sau infirmat dacă a doborât sau nu avionul şi a contestat versiunea Moscovei cu privire la cine se afla la bord, informează Reuters.

"Nu ştiu dacă au făcut-o intenţionat sau din greşeală, dar este evident că au făcut-o", a declarat Putin, fiind primele sale comentarii despre prăbuşire.

"În orice caz, ceea ce s-a întâmplat este o crimă. Fie din neglijenţă, fie intenţionat, dar în orice caz este o crimă".

UPDATE Procuratura: Bombardamentul rusesc asupra oraşului din regiunea Doneţk a ucis o femeie

Trupele ruse au bombardat oraşul Krasnohorivka din regiunea Doneţk în după-amiaza zilei de 26 ianuarie, ucigând o femeie în vârstă de 60 de ani, a anunţat biroul procurorului regional.

UPDATE Ucrainenii l-au invitat pe preşedintele Chinei să participe la negocierile de pace din Elveţia

UPDATE Media: O dronă rusească a atacat o maşină a voluntarilor în Chasiv Yar din regiunea Doneţk

O dronă rusă FPV (first-person-view) a lovit pe 26 ianuarie maşina unui voluntar în oraşul Chasiv Yar din regiunea Doneţk, aflat în prima linie a frontului, distrugând o parte din ajutoarele umanitare pentru localnici, potrivit jurnaliştilor de la postul de presă Ukrainska Pravda, care au fost martori la eveniment.

UPDATE Ministerul Infrastructurii spune că noua conductă de apă este gata în proporţie de 95%

O nouă conductă de apă care ar trebui să furnizeze apă potabilă locuitorilor din patru oblasturi ucrainene în urma distrugerii de către Rusia a barajului Nova Kakhovka este finalizată în proporţie de 95%, a anunţat Ministerul Infrastructurii la 25 ianuarie.

UPDATE Franţa a transferat Ucrainei încă 2 lansatoare de rachete M270 LRU

Ministerul francez al Apărării a transferat Ucrainei două LRU suplimentare, versiunea franceză a sistemelor americane de lansare multiplă de rachete M270 (MLRS), a declarat şeful coaliţiei "Artilerie pentru Ucraina", Jean-Michel Guillon, în interviul pentru serviciul de presă al Ministerului francez al Apărării, la 25 ianuarie.

UPDATE Ucraina recuperează trupurile a 77 de soldaţi căzuţi la datorie

Trupurile a 77 de soldaţi ucraineni căzuţi la datorie au fost returnate pe teritoriul controlat de Ucraina la 26 ianuarie, a anunţat Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

UPDATE Compania de căi ferate din Ucraina va angaja veterani pentru a proteja infrastructura cu ajutorul dronelor

Compania feroviară ucraineană de stat Ukrzaliznytsia a declarat pe 25 ianuarie că înfiinţează o unitate care va folosi drone pentru a monitoriza şi proteja infrastructura feroviară.

UPDATE Media: Deputaţii ucraineni lucrează la un proiect de lege care permite amânarea serviciului militar în schimbul unei taxe lunare

Proiectul de lege ar putea schimba în mod semnificativ abordarea privind amânarea. Spre deosebire de planurile luate în considerare, potrivit unor informaţii, de Biroul preşedintelui la sfârşitul anului 2023, proiectul de lege ar permite amânarea pentru diferite categorii de angajaţi, indiferent de valoarea impozitului plătit pe salariile lor.

UPDATE Bloomberg: Putin semnalează deschiderea pentru discuţii de pace, SUA sunt sceptice

Reprezentanţii ruşi au transmis luna trecută mesaje către înalţi oficiali americani, scrie Bloomberg. Într-o concesie surprinzătoare, Putin şi-ar fi retras opoziţia faţă de aderarea Ucrainei la NATO în schimbul controlului asupra teritoriilor ucrainene ocupate, care însumează aproximativ 18% din Ucraina.

UPDATE Atacul rusesc asupra regiunii Kherson a rănit o femeie

Victima a fost spitalizată cu o rană provocată de explozie şi i s-a acordat toată asistenţa necesară, a precizat administraţia militară din regiunea Kherson.

UPDATE UE este pregătită să prelungească protecţia refugiaţilor ucraineni după martie 2025

UE a activat Directiva privind protecţia temporară în martie 2022, după invazia Rusiei în Ucraina. Potrivit Eurostat, peste 4,2 milioane de refugiaţi ucraineni sunt înregistraţi în prezent pentru protecţie temporară pentru a avea acces legal la locuinţe, a găsi un loc de muncă şi a primi beneficii sociale în statele UE.

UPDATE Informaţii militare: Rusia refuză în prezent comisia internaţională care să investigheze accidentul Il-76

 O comisie internaţională este necesară pentru a stabili cauza prăbuşirii avionului rusesc de transport Il-76, dar Moscova respinge în prezent această opţiune, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ucrainene (HUR), Andrii Iusov, în emisiunea din 26 ianuarie.

UPDATE Liderii europeni ar putea invoca "opţiunea nucleară" împotriva lui Orban

UPDATE Atacurile ruseşti din ultima zi au provocat moartea unei persoane şi rănirea altor 7, inclusiv 2 copii

Forţele ruse au atacat, de asemenea, oblasturile Zaporizhzhia, Sumy, Mykolaiv, Kharkiv şi Dnipropetrovsk, provocând daune clădirilor, dar fără a face victime.

UPDATE Ucrainenii susţin că ruşii folosesc grenade interzise prin protocolul privind războiul chimic

UPDATE GUR, serviciile secrete militare ucrainene: doar 5 cadavre din avionul rusesc căzut se află la morga din Belgorod

Ucraina spune că deţine informaţii că doar cinci cadavre au fost ridicate de la locul prăbuşirii avionului rusesc din Belgorod şi duse la o morgă din apropiere. Un oficial al serviciilor de informaţii militare ucrainene a declarat pentru CNN, punând la îndoială afirmaţia Moscovei că zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi în incident. Moscova şi Kievul au dat relatări contradictorii despre modul în care Ilyushin Il-76 a fost doborât miercuri: Moscova spune că avionul transporta prizonieri de război ucraineni, în timp ce Kievul susţine că transporta rachete ruseşti pentru a fi utilizate în atacuri.

UPDATE Rusia bombardează de-a lungul graniţei regiunii Sumi

Forţele ruse au atacat ieri opt comunităţi de-a lungul graniţei regiunii Sumi, provocând 56 de explozii în cursul zilei. Acest lucru a fost raportat de administraţia militară locală, precizând că au fost afectate comunităţile Bilopillia, Velika Pisarivka, Miropillia, Krasnopillia, Esman, Khotin, Hlukhiv şi Yunakivka. Pe tot parcursul zilei, armata rusă a atacat regiunea cu foc de artilerie şi mortar, lovituri cu drone, atacuri cu tancuri şi mine. Nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile.

UPDATE Şeful biroului prezidenţial ucrainean, Andrii Yermak, a avut o conversaţie telefonică cu consilierul pentru securitate la Casa Albă, Jake Sullivan

Şeful biroului prezidenţial ucrainean, Andrii Yermak, a avut o conversaţie telefonică cu consilierul de securitate al Casei Albe, Jake Sullivan. Yermak a transmis acest lucru la „X”, declarând că l-a informat pe Sullivan cu privire la situaţia de pe câmpul de luptă şi la recentele atacuri ruseşti cu rachete. S-a discutat şi despre importanţa întâlnirilor dintre oficialii americani şi ucraineni, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

Paris: campania falsă a Rusiei asupra mercenarilor francezi inexistenţi cu Kiev

„Franţa este obiectul unei alte campanii rude de dezinformare rusă. Spre deosebire de altele, Franţa nu angajează mercenari. În faţa intensificării ajutorului militar francez către Ucraina, ne aşteptăm ca această manevră de intoxicare rusească să continue”, susţine ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, într-o notă publicată pe site-ul ministerului.

„Serviciile de stat relevante au identificat şi urmăresc mişcarea coordonată a Rusiei, inclusiv prin reţelele de informare pro-rusă şi mass-media de stat, cum ar fi Sputnik News, RT şi Ria Novosti, pentru a răspândi şi a amplifica aceste informaţii false”, a adăugat el.

De ce ONU nu poate da o soluţie

„Înţelegem că atât Rusia, cât şi Ucraina efectuează investigaţii separate asupra incidentului şi că Ucraina a solicitat o anchetă internaţională. Organizaţia Naţiunilor Unite nu poate verifica aceste rapoarte sau circumstanţele incidentului”, a spus şefa Afacerilor Politice ONU, Rosemary DiCarlo, la şedinţa de urgenţă a Consiliului de Securitate, cu privire la avionul militar prăbuşit în regiunea rusă Belgorod.

„Ceea ce este clar – a adăugat oficialul – este că incidentul a avut loc în contextul invaziei ruse a Ucrainei şi al războiului în desfăşurare. Pentru a evita escaladarea ulterioară, îndemnăm pe toţi cei implicaţi să se abţină de la acţiuni, retorică sau acuzaţii care ar putea alimenta şi mai mult conflictul deja periculos”.

Putin, în vizită de lucru

Între timp, Vladimir Putin a mers ieri la Kaliningrad, o exclavă rusă situată între Polonia şi Lituania, printre altele pentru a-i întâlni pe studenţii Universităţii Immanuel Kant. Vizita a avut loc în apogeul tensiunilor dintre Moscova şi NATO, care în această săptămână a lansat cel mai mare exerciţiu militar de după Războiul Rece. Dar vizita lui Putin „nu este un mesaj către NATO”, a ţinut să sublinieze Peskov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici