Video Şcoala Altfel, o zi la sediul Jandarmeriei Române

Sute de copii au vizitat miercuri sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, unde au văzut cum se antrenează jandarmii de la Brigada Specială, cu prilejul săptămânii „Şcoala Altfel”.

698 afișări

Sediul Jandarmeriei Române, miercuri dimineaţă. Plouă tare. Un grup de copii de grădiniţă se înghesuie pe treptele de la sediul Inspectoratului General. În faţa uşilor larg deschise îi aşteaptă, în uniformă, un grup de întâmpinare, iar din sala de festivităţi se aud acordurile muzicii milităreşti de fanfară. Micuţii se opresc din şuşotit şi se uită curioşi de după grupul de jandarmi de pe trepte, să vadă mai bine de unde vine muzica.

„Bună ziua, bine aţi veni la noi, avem un program special pentru voi”, începe pe un ton milităresc, unul dintre jandarmi. Le prezintă pe scurt ce o să vadă, iar educatoarele îi aşează ordonat în grup, doi câte doi. Intrăm în clădirea din stânga, unde urmează să vizităm sediul de monitorizare. Holurile clădirii sunt ticsite cu fotografii ale jandarmilor în misiune. Un băieţel care merge ţanţoş în funtea grupului se opreşte la fiecare fotografie în parte. „Mamăăă, uite cum sunt, au scuturi!”, „Da, şi arme! Alea sunt arme!”, completează entuziasmat un alt puşti. Liderul de grup gesticulează entuziasmat ca şi cum ar ţine în braţe o armă de foc. Lângă el, o fetiţă se uită nedumerită la el. „Asta e pentru băieţi”, o lămureşte el.

Ajunşi la sala de monitorizare se înghesuie toţi acolo. Un reprezentant al Jandarmeriei le explică micuţilor ceea ce văd. În spatele lui sunt patru plasme mari unde se monitorizează presa de televiziune. Copiii nu înţeleg exact ce e aia monitorizare şi mesaje „securizate”. „Ce înseamnă securizate? Cum sunt securizate”, întreabă micul lider de grup. „Adică sunt codate”, îi explică jandarmul. Copilul dă lămurit din cap. „Aha, bine”.

Plecă mai departe în turul sediului şi ies din nou în curte. Maşini de jandarmi aşteaptă să-i ducă pe micuţi la sala de antrenamente unde Brigada Specială a pregătit demonstraţii de alpinism, arte marţiale şi autoapărare. Aici e partea cea mai interesantă a vizitei. Mai multe grupuri de copii de şcoală primară aleargă în sala de alpinism. De altfel, căţăratul e o activitate favorită a copiilor. Pe o masă din stânga sălii sunt înşirate mai multe obiecte care alcătuiesc echipamentul milităresc al jandarmilor: arme, jambiere, scuturi. Băieţii sunt entuziasmaţi de acestea. „Mamăăă, uitee, e un pistol” ţipă un puşi alergând spre masă. „Fă-mi o poză cu pistolul!” îi zice entuziasmat unui coleg. Acesta, însă, e prea ocupat să admire mitraliera de pe masă. „Mamăăă, uite la asta!”, a exclamat el.

Un grup mare de copii ţopăie în jurul a câtorva jandarmi, echipaţi pentru o demonstraţie de alpinism. Unul dintre jandarmi începe să se caţere pe un perete special amenajat, în aplauzele şi chiotele copiilor. Când ajunge aproape de tavan, le demonstrează cum funcţionează echipamentul de siguranţă şi se aruncă de pe perete. Copiii chiuie şi mai tare, jandarmul nu păţeşte însă nimic.

În sala alăturată, un alt grup de la Brigada Specială face o demonstraţie de arte marţiale şi autoapărare. Copiii se uită muţi. E prima dată când văd aşa ceva. Doi jandarmi fac o demonstraţie de box şi de tehnici de apărare. De fiecare dată când unul din ei îl răstoarnă peste cap pe adversar, copiii aplaudă şi chiuie. Jandarmii îi învaţă şi un mic exerciţiu de salut pe care îl fac la începutul unui antrenament de arte marţiale, iar copiii îl preiau imediat. E cea mai mare distracţie de care au avut parte săptămâna aceasta. La sfârşit, învăţătoarele îi adună la loc în grup ca să plece, însă copiii sunt prea entuziasmaţi şi nu stau locului. Un jandarm îi disciplinează: „Cum trebuie să fim, copii?”, la care micuţii, unul câte unul, strigă: „Cuminţi!”, „Ascultători!”, „Înţelepţi!”. „Da, bravo!”, spune jandarmul. Un puşti mai năzdrăvan strigă din spate: „Şmecheri!”. Toată lumea râde. Învăţătoarele îi ghidează spre ieşire, unde îi aşteaptă o maşină a Jamdarmeriei să-i ducă înapoi la sediul Inspectoratului General. Copiii gesticulează animat şi vorbesc cu entuziasm despre tot ce au văzut. Băieţii s-au hotărât. Când vor creşte mari, vor fi jandarmi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici