Video Sindicaliştii Sanitas protestează în faţa Ministerului Muncii şi ameninţă cu greva generală

Aproximativ două sute de sindicalişti ai Federaţiei Sanitas protestează, joi, în faţa Ministerului Muncii, fiind nemulţumiţi de salarizarea personalului şi de condiţiile de muncă. Aceştia spun că dacă nu le sunt soluţionate cererile, vor intra în grevă generală.

529 afișări

De altfel, sindicaliştii Sanitas au anunţat că vor continua protestele după ce, în urma negocierilor pe care le-au avut marţi la Ministerul Sănătăţii, nu au obţinut creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de plafonarea salariilor printr-un prag de 30% care ar crea sporuri inechitabile în rândul personalului din sistemul de sănătate.

Reprezentanţii TESA au susţinut că sunt în continuare nemulţumiţi pentru că Legea 153 discriminează o parte dintre lucrătorii din sistemul sanitar, respectiv infirmieri, biochimişti, biologi, moaşe, personal TESA, dar şi din cel de asistenţă socială.

„Personalul TESA rămâne în continuare discriminat, pentru că nu este în regulamentul sporurilor. Oamenii noştri sunt extrem de supăraţi, extrem de furioşi. Cred că Guvernul trebuia să ia în serios situaţia din sistemul sanitar, este o situaţie explozivă. Nu suntem mulţumiţi de ceea ce s-a discutat, nu s-a văzut un progres real, deci mergem înainte pe linia protestelor şi noi, Uniune TESA, suntem pregătiţi de grevă generală”, a spus preşedintele Uniunii TESA din Sănătate, Valentin Liviu Chifor.

Aproximativ trei sute de sindicalişti Sanitas au pichetat, marţi, sediul Ministerului Sănătăţii, acţiunea făcând parte din calendarul anunţat al protestelor care se va încheia cu un miting în a doua jumătate a lunii aprilie.

Sindicaliştii solicită renunţarea la plafonarea sporurilor, la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite, adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10, negocierea şi încheierea contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate ”Sănătate” şi ”Asistenţă socială”, dar şi recuperarea pierderilor de venituri cauzate de transferul contribuţiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, în urmă cu aproximativ două săptămâni, că sporurile rămân plafonate la 30%, chiar dacă sindicaliştii au ameninţat cu greva generală, subliniind faptul că legea nu este negociabilă şi că veniturile nete au crescut în sistemul sanitar, însă poate această creştere, într-adevăr, nu a fost distribuită echitabil pe categorii profesionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici