Stroe şi şeful IGSU au venit la Guvern pentru discuţii cu Oprea privind ancheta accidentului aviatic

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a venit la Guvern pentru a discuta cu vicepremierul Gabriel Oprea despre ancheta privind accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni, la Palatul Victoria fiind şi şeful IGSU, Ion Burlui, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

394 afișări
Imaginea articolului Stroe şi şeful IGSU au venit la Guvern pentru discuţii cu Oprea privind ancheta accidentului aviatic

Radu Stroe (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Oficiali ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au declarat anterior pentru MEDIAFAX că ministrului de Interne, Radu Stroe, şi va fi prezentat, marţi, un raport detaliat cu privire la intervenţia care a avut loc luni, după accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni.

Ancheta în cazul accidentului aviatic este coordonată de procurorii Parchetului Curţii de Apel şi susţinută de reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, expertizele criminalistice fiind realizate de criminaliştii Poliţiei Române, au mai spus sursele citate.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, s-a prăbuşit, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

În avion se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studenta şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic sunt conştiente şi au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.

Ministerul Transporturilor (MT) a precizat că avionul, proprietate a Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, a decolat la ora 13.35 de pe Aeroportul Internaţional Aurel Vlaicu din Bucureşti, cu destinaţia Aeroportul Internaţional Oradea, unde ar fi trebuit să aterizeze la 16.35.

Potrivit MT, în jurul orei 16.00, autorităţile au fost informate că echipajul a aterizat forţat în apropierea localităţii Beliş, judeţul Cluj.

"La manşa avionului se afla pilotul Adrian Iovan, cu experienţă de peste 16.000 de ore de zbor, având licenţele în termen de valabilitate, atât el cât şi copilotul Răzvan Petrescu. Datele tehnice ale aeronavei confirmă faptul că deţinea certificat de navigabilitate în termen de valabilitate", a mai precizat MT.

O echipă de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică (INC) a plecat, luni seară, spre locul accidentului aviatic, pentru a acorda sprijin la cercetările făcute în acest caz. Ofiţerii specialişti au efectuat cercetarea la faţa locului, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a precizat Poliţia Română.

Parchetul Curţii de Apel Alba a deschis dosar în cazul incidentului aviatic, urmând să se stabilească dacă procurorilor din Alba sau celor din Cluj le revine competenţa de anchetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici