Video Sute de absolvenţi de medicină au protestat la Cluj şi la Iaşi faţă de amânarea examenului de rezidenţiat. Manifestanţii: Vrem să profesăm, nu vrem să plecăm | FOTO

Peste 150 de absolvenţi ai UMF Cluj-Napoca au protestat, miercuri, faţă de amânarea examenului de rezidenţiat, cerând autorităţilor să stabilească o dată clară pentru concurs. Şi la Iaşi au ieşit în stradă circa 50 de absolvenţi ai UMF Grigore T. Popa.

1627 afișări

În Cluj-Napoca, participanţii la protest s-au adunat, miercuri, pe Bulevardul Eroilor, având măşti chirugicale pe braţ şi pe faţă, dar şi pancarte cu mesaje precum „Cerem 8 decembrie o certitudine", „Am dorit puţin respect în acest sistem defect, noi am vrea să fie bine, dar politica ne ţine", „Vrem să profesăm, nu vrem să plecăm", „Nu mai vrem să fim şomeri". Unul dintre medicinişti a venit cu băieţelul în cărucior, pe care a lipit mesajul „Tata vrea să fie rezident".

Protestarii au scandat „Vrem respect", „Mamă nu uita să pui bani luna asta", „Vrem să lucrăm în ţară nu peste hotare", „Vrem să profesăm, nu vrem să plecăm".

Mihai Oprea, unul dintre organizatorii acţiunii, a declarat că solicită factorilor de decizie, politicienilor, să găsească o soluţie astfel încât mediciniştii să nu depindă de semnătura unei persoane pentru susţinerea rezidenţiatului.

protest

„Se ştia că trebuie acest examen de multă vreme şi avem nevoie să se stabilească o dată clară pentru susţinerea rezidenţiatului. Este dificil să încercăm să ne concentrăm în situaţii de genul acesta, în loc să folosim timpul pentru a studia şi pentru a ne pregăti. Este anormal şi chiar umilitor pentru noi să fim amânaţi la nesfârşit şi să nu putem să ajungem să profesăm meseria pentru care ne pregătim de şase ani de zile", a spus Oprea.

Potrivit acestuia, mulţi absolvenţi ai UMF se gândesc să plece în altă ţară unde ar putea să profeseze.

„Ne dorim, cei care suntem aici, să avem posibilitatea să muncim în această ţară", a mai spus Oprea.

protest

La Iaşi, circa 50 de medicinişti au ieşit în Piaţa Unirii. Aceştia au fost îmbrăcaţi în halate albe şi au purtat măşti chirurgicale pe care scria #rezi.

„Am venit pentru că trebuia să dăm rezidenţiatul pe data de 17 noiembrie şi a fost mutat pe 8 decembrie şi încă nu ştim sigur dacă îl vom da şi pentru că numărul de locuri care ne-a fost acordat anul ăsta este mult mai mic decât cel de anul trecut. Nu avem o siguranţă că o să intrăm în câmpul muncii din ianuarie, că o să avem un loc de muncă stabil, că o să avem unde lucra, nu ştim nimic", a spus Ioana, o absolventă a UMF Iaşi.

„Mă gândesc să plec din ţară, pentru că după sase ani în care părinţii mei au investit în educaţia mea, nu îmi permit să stau un an, aşa că dacă nu se rezolvă situaţia asta, iau în calcul să plec", a explicat Dragoş, un alt absolvent.

Sorina Pintea, ministru al Sănătăţii în Guvernul Dăncilă, căzut în urma moţiunii de cenzură, a anunţat, săptămâna trecută, că examenul de rezidenţiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, deoarece la Ministerul Educaţiei nu există un ministru care să semneze cele şapte ordine necesare organizării probei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici