UE impune limite pentru substanţele poluante din atmosferă

Autorităţile europene au căzut de acord, marţi, la Strasbourg, în privinţa unui proiect de directivă care stabileşte limitele maxime pentru concentraţia microparticulelor din atmosferă, nocive pentru sănătate, pragul limită pentru anul 2015 fiind de 25 micrograme pe metri cubi, informează europa.eu.

148 afișări
Imaginea articolului UE impune limite pentru substanţele poluante din atmosferă

UE impune limite pentru substanţele poluante din atmosferă

Parlamentul European a aprobat, marţi, la Strasbourg, acordul la care s-a ajuns cu Consiliul privind viitoarea directivă pentru calitatea aerului. Vor fi stabilite limite maxime pentru concentraţia microparticulelor periculoase din atmosferă (PM2,5), care nu au fost reglementate până în prezent. Statele membre vor avea la dispoziţie doi ani, după intrarea în vigoare a directivei, pentru a o transpune în legislaţia naţională.

Acordul, încheiat la sfârşitul lunii noiembrie cu preşedinţia portugheză, prevede reducerea cantităţii de microparticule cu diametrul de 2,5 micrometri (PM2,5) şi a altor microparticule suspectate că ar provoca boli respiratorii ca astmul, bronşita şi emfizemul. Potrivit textului de acord, este vorba de "a evita, a preveni sau a reduce emisiile de poluanţi atmosferici nocivi şi a defini obiective adecvate în materie de calitate a aerului".

Directiva va înlocui cinci acte în vigoare privind evaluarea şi gestionarea calităţii aerului, limitele altor poluanţi din aer - ozon, anhidridă sulfurică, dioxid de azot şi oxizi de azot, plumb, benzen şi monoxid de carbon - şi schimbul reciproc de informaţii şi de date privind poluarea aerului între statele membre.

Pentru particulele atmosferice cu un diametru mai mic decât 2,5 micrometri (PM 2,5), care sunt cele mai nocive pentru sănătate, Parlamentul şi Consiliul au stabilit să definească mai întâi o valoare ţintă de 25µg/m3 valabilă din 2010. Începând cu 2015, această valoare 25µg/m3 va deveni o limită constrângătoare. A doua valoare limită, de 20µg/m3, ar trebui respectată până la 1 ianuarie 2020, respectiv în decurs de cinci ani după atingerea primei valori limită. Comisia Europeană urmează să reexamineze această valoare indicativă în 2013, pentru a confirma nivelul sau pentru a cere modificarea sa.

Plafoanele de concentrare a microparticulelor mai mari (PM10) vor trebui reduse la 40µg/m3 în medie pe an, fără să fie precizată data începând cu care acest nivel trebuie să fie atins. Aceasta înseamnă că nu vor fi modificări în raport cu actuala directivă ce reglementează PM10 (Directiva 1999/30/CE care fixează valori limită pentru anhidrida sulfurică, dioxidul de azot, oxizii de azot şi în special plumbul din aer - în vigoare de la 1 ianuarie 2005).

Parlamentarii au acceptat poziţia Consiliului privind concentraţiile minime zilnice ale aceloraşi particule, pentru care se va fixa un plafon de 50µg/m3, ce nu va trebui depăşit mai mult de 35 ori pe an.

Acordul prevede posibilitatea de derogare temporară, de trei ani, pentru valori limită de PM10 în zonele aglomerate în care nu se respectă criteriile în materie de poluanţi, pentru condiţii climatice defavorabile sau factori transfrontalieri. Derogarea va fi acordată cu condiţia ca statele membre să prezinte un plan în care să demonstreze de ce aceste plafoane de particule nu pot fi respectate, în ciuda măsurilor luate pe plan naţional şi local.

Directiva prevede ca statele membre să instaleze centre de măsurare în zonele urbane cu peste 250.000 de locuitori, dar şi în zonele rurale, unde va trebui instalat un "centru de măsurare" la fiecare 100.000 de kilometri pătraţi. În afară de particulele PM10 şi PM2,5, centrele de măsurare vor măsura concentraţia de anhidridă sulfurică, dioxid de azot şi oxizi de azot, plumb, benzen şi monoxid de carbon din aer. Comisia Europeană va supraveghea criteriile alese de statele membre pentru localizarea acestor centre, pentru a asigura "aplicarea armonizată" pe întregul teritoriu al Uniunii.

În plus, Comisia Europeană s-a angajat să adauge la directivă o declaraţie în care se angajează să propună, în 2008, măsuri legislative vizând limitarea emisiilor de gaze de eşapament ale motoarelor vehiculelor grele şi reducerea emisiilor de poluanţi majori autorizaţi la nivel naţional şi a emisiilor provenind din înlocuirea rezervoarelor de carburanţi de la vehicule, în staţiile service. Deputaţii au cerut anexarea declaraţiei la directivă. Ei doresc ca, în doi ani, Executivul să ia măsuri pentru reducerea poluării atmosferice provenite de la vehicule motorizate, inclusiv de la nave şi aeronave, asigurarea unei norme Euro6 pentru vehiculele utilitare grele, noi norme pentru instalaţiile de încălzire internă şi reducerea emisiilor provenite din agricultură.

Declaraţia va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii în aceeaşi zi cu publicarea textului Directivei. Comisia a refuzat să includă această listă în textul directivei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici