Ultimele imagini cu ursul din centrul Sibiului, înainte de a fi împuşcat/ Poliţia a deschis dosar penal - VIDEO

Ursul de mari dimensiuni observat miercuri dimineaţă aproape de centrul Sibiului, într-o zonă intens circulată, a fost prins şi împuşcat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

38859 afișări
Imaginea articolului Ultimele imagini cu ursul din centrul Sibiului, înainte de a fi împuşcat/ Poliţia a deschis dosar penal - VIDEO

Ultimele imagini cu ursul din centrul Sibiului, înainte de a fi prins şi împuşcat - VIDEO

Dosar penal după uciderea ursului din centrul Sibiului

Poliţiştii din Sibiu au deschis un dosar penal pentru uz de armă, după ce ursul care s-a plimbat mai bine de trei ore prin centrul Sibiului a fost împuşcat în curtea unei fabrici din oraş, animalul urmând să fie preluat de DSVSA Sibiu şi incinerat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit şefului Poliţiei Sibiu, Tiberiu Iulian Ivancea, ursul a fost împuşcat, nereuşindu-se tranchilizarea lui, iar în urma uciderii animalului se va deschide un dosar penal pentru uz de armă.

"Peste 50 de persoane din cadrul Poliţiei, Jandarmilor, Poliţiei Locale, ISU au intervenit în acest eveniment. Ursul a fost foarte agil, a escaladat garduri, a intrat în curţile oamenilor, a traversat tot oraşul, Centrul vechi şi a ajuns în oraşul de jos. Aici s-a reuşit blocarea lui, dar şi aici ar fi putut să sară gardul şi să plece mai departe. Poate părea o măsură extremă (împuşcarea - n.r.), dar nu s-a reuşit tranchilizarea lui şi exista şi pericolul ca un urs rănit să devină mai agresiv. Facem investigaţii şi stabilim cauzele care au dus la acest eveniment, dar şi de unde a venit acest urs. S-a deschis un dosar penal pentru uz de armă”, a declarat, presei, la locul prinderii şi împuşcării ursului, Tiberiu Iulian Ivancea.

Întrebat dacă ursul ar fi putut scăpa dintr-o curte unde cineva ar creşte ilegal urşi, dat fiind faptul că în urmă cu aproximativ un an un alt urs a fost capturat într-o curte tot din centrul Sibiului, Ivancea a răspuns că nu exclude această posibilitate.

Totodată, întrebat de ce nu s-a insistat cu tranchililizarea şi s-a ales uciderea animalului, Ivancea a spus că erau 50 de oameni în curte şi pericolul era foarte mare.

"Exista un risc foarte mare. În curte erau oameni la serviciu. Este un urs mare. Are aproximativ 6 ani şi 150 de kilograme”, a spus comisarul Tiberiu Iulian Ivancea, care a şi coordonat acţiunea de prindere a ursului.

Totuşi, prefectul Sibiului, Cristian Roman, crede că ursul a venit din zona împădurită din jurul Sibiului, posibil din Răşinari, acesta traversând oraşul şi zone în care erau unităţi şcolare.

"După trei ore, ursul a fost imobilizat. Ideea a fost ca ursul să fie imobilizat prin tranchilizare. Din păcate, se deplasa cu o viteză foarte mare. Practic a traversat tot oraşul şi tot timpul echipele de intervenţie au fost după el. Situaţia devenea tot mai gravă, cu atât mai mult cu cât a trecut prin zona mai multor unităţi şcolare şi în final situaţia a impus măsura împuşcării. Este clar că e un animal sălbatic şi probabil vine din zona împădurită din Răşinari”, a declarat presei prefectul Sibiului, Cristian Roman.

După ce poliţiştii de la Investigaţii Criminale vor face cercetarea la locul unde animalul a fost ucis, acesta va fi ridicat şi dus la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentului Sibiu (DSVSA), unde i se vor face toate analizele, iar apoi ursul va fi incinerat.

"Facem analizele necesare pentru trichină şi rabie, îi vom face buletin de analize, dar după ce termină acheta cei de la Poliţie. Nu putem face supoziţii deocamdată. Pare un animal sălbatic, care, dacă ajunge într-o zonă cu care nu e obişnuit, devine agresiv obligatoriu. După finalizarea anchetei şi analizelor pe care le efectuăm noi, animalul va fi incinerat”, a declarat presei Dan Fărcaş, directorul DSVSA Sibiu.

Întrebat dacă nu a fost o măsură extremă împuşcarea animalului, Fărcaş a spus că este mai important că nu au fost victime omeneşti.

"Din punctul meu de vedere e foarte important că nu au existat victime. Întâlnirea cu un animal săbatic, mai ales urs, nu este un lucru simplu”, a spus directorul DSVSA Sibiu.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Sibiu, Luciana Lazăr, a declarat pentru MEDIAFAX că ursul a fost prins pe strada Lunga, în curtea unei fabrici.

Iniţial specialiştii au încercat să-l împuşte pe urs cu tranchilizante, însă nu au reuşit.

Astfel, ei au decis împuşcarea animalului cu o armă de vânătoare.

Un bărbat care îşi ducea, miercuri dimineaţa, copilul la şcoală, a declarat pentru MEDIAFAX că ursul i-a sărit pur şi simplu în faţă, la o distanţă de circa zece metri.

"Era un urs mare, de peste un metru înălţime. Mi-a fost foarte frică, am anunţat la şcoală şi au închis şcoala", a declarat bărbatul.

Reprezentanţi ai Grădinii Zoologice din Sibiu, poliţişti şi jandarmi se află în curtea fabricii unde a fost prins ursul, aşteptând o maşină care să-l ridice.

Autorităţile din Sibiu au fost în alertă după ce, aproape de centrul oraşului, într-o zonă intens circulată, a fost văzut un urs de mari dimensiuni, zona fiind împânzită de jandarmi şi poliţişti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici