Ultimii pacienţi ortopedici de la Spitalul Foişor, transferaţi sâmbătă. Ministerul Sănătăţii: „Modul cum a decurs evacuarea este regretabil”

  • Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis, vineri noaptea, o serie de precizări privind evacuarea pacienţilor de la Spitalul Foişor
  • „Spitalul Foişor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI - şi în momentul deciziei avea numai 3 pacienţi internaţi în ATI”, se arată în mesajul MS.
  • Ministerul Sănătăţii anunţă că va urmări alături de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă situaţia tuturor pacienţilor transferaţi din spitalul Foişor.
  • UPDATE: Ultimii 8 pacienţi ortopedici din Spitalul Foişor au fost evacuaţi sâmbătă
3964 afișări
Imaginea articolului Ultimii pacienţi ortopedici de la Spitalul Foişor, transferaţi sâmbătă. Ministerul Sănătăţii: „Modul cum a decurs evacuarea este regretabil”

UPDATE: Preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, prof. dr. Cătălina Poiană, spune despre scandalul de la Spitalul Foişor că reprezintă o pată pe sistemul de sănătate şi creşte neîncrederea românilor.

UPDATE: Reprezentanţii Spitalului Foişor au declarat sâmbătă că mai trebuie evacuaţi ultimii 8 pacienţi ortopedici, după care urmează pregătirea circuitelor pentru bolnavii COVID-19.

Ministerul Sănătăţii a publicat pe pagina oficială de Facebook o serie de precizări privind evacuarea pacienţilor de la Spitalul Foişor şi transformarea unităţii medicale în Spital COVID.

Potrivit comunicatului, decizia de a transforma Spitalul Foişor într-unul COVID a venit ca o soluţie de urgenţă în condiţiile în care numărul pacienţilor în stare gravă este în continuă creştere şi unităţile speciale din Bucureşti nu mai fac faţă.

„Situaţia pacienţilor COVID-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în Bucureşti sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei.

Nevoia locurilor suplimentare în Bucureşti nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuţie. În acest moment, 29 pacienţi COVID-19 sunt intubaţi şi ventilaţi în secţiile UPU din Bucureşti.

Transformarea spitalului Foişor în spital Covid-19 a fost soluţia identificată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi avizată de Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de astăzi.

Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foişor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI - şi în momentul deciziei avea numai 3 pacienţi internaţi în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiştii Spitalului Foişor, oferi pacienţilor Covid-19 îngrijirea de care au nevoie”, se arată în mesajul MS.

Oficialii scriu că evacuarea şi transferul pacienţilor non-COVID-19 care au fost internaţi la Spitalul Clinic Foişor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr. Bogdan Dinu din cadrul UPU-SMURD Bucureşti.

„Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparţine de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului Bucureşti.

Spitalul Foişor a fost informat încă de dimineaţă despre iminenţa transformării spitalului. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00.

La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar.

Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienţii spitalului într-o situaţie regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil şi ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate.

În Spitalul de Ortopedie Foişor erau internaţi un număr de 105 pacienţi. 13 dintre aceştia au fost transferaţi cu ambulanţe SMURD şi SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanţa la domiciliu în Galaţi. Dintre ceilalţi 92 pacienţi, 25 erau programaţi pt intervenţii chirurgicale iar 67 erau pacienţi deja operaţi, care urmau sa fie externaţi la domiciliu.

Toţi pacienţii au fost externaţi de către medicii curanţi, ţinând cont de starea lor de sănătate şi de indicaţiile de tratament. Conform informaţiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătăţii, pentru toţi cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanţă”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Sănătăţii anunţă că va urmări alături de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă situaţia tuturor pacienţilor transferaţi din spitalul Foişor. De asemenea, ministrul va solicita o analiză amănunţită a cauzelor pentru situaţia creată şi pentru modul în care s-a desfăşurat intervenţia.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici